Yan Komşudan Gelen Sesler Nasıl Engellenir?

Yan Komşudan Gelen Sesler Nasıl Engellenir?

Yoğun işler, trafik, şehrin kalabalığı derken gün içinde çok fazla uyarana maruz kalıyoruz. Her gün bu kadar uyarana maruz kalmak ise insanda büyük strese neden olabiliyor. İşte, dışarda bir an önce eve gitmenin ve sessiz, sakin, huzurlu bir şekilde kendimize vakit ayırmanın hayalini kuruyoruz. Fakat kimi zaman evde de istediğimiz sessiz, huzurlu ortamı bulamayabiliyoruz. Bu defada yan komşudan gelen sesler bizi rahatsız etmeye başlıyor. Dışarıyı kontrol edemesek de evimizin içindeki sesleri kontrol edebiliriz. Yan komşudan gelen seslerin nasıl engelleneceği ile ilgili birtakım yöntemler geliştirilmiştir. Şimdi yan komşudan gelen sesler nasıl engellenir sorusunun cevabına bakalım.

Yan Komşudan Gelen Sesler Nasıl Engellenir?

Dairelerin ortak duvarlarına yapılan ses yalıtımı, duvarlar arası geçiş yapan seslerin kesilmesinde büyük oranda etkilidir. Sizde yan komşudan gelen seslerin engellenmesini istiyorsanız, ortak ses yalıtımı seslerin geçişine engel olacaktır. Gelişen teknoloji sayesinde izolasyon alanında da büyük başarılar elde edilmeye başlanmıştır. Ne yazık ki Türkiye’deki müteahhitlerin birçoğu ses yalıtımından kaçınmaktadır. Oysa inşaat halindeyken yapılan ses yalıtımları sonradan yapılan ses yalıtımlarına oranla hayli düşük maliyetlidir. Sizde yeni ev yaptıracaksanız ses yalıtımını inşaat aşamasında yaptırmaya özen göstermelisiniz.

Gün içinde yan veya üst komşudan gelen sesler sizi çok rahatsız etmese de akşam saatlerinde rahatsız etmeye başlayacaktır. Yan komşunuzdan gelen sesler için, duvar ve kolonlarınızı bondex sünger veya bariyerli bondex sünger uygulayarak, üzerini alçıpan veya alçı ile kapatabilirsiniz. Bu yöntem ile rahatsız edici sesleri büyük ölçüde önlemiş olacaksınız.

Evin İçinde Uygulanabilecek Kolay Yöntemler

Ses yalıtımı yapmak, yan komşudan gelen sesleri büyük ölçüde azaltmaktadır fakat buna ayıracak bütçeniz yoksa daha basit yollarla dışarıdan gelen sesleri azaltmak mümkündür.

Yan Komşudan Gelen Sesler Nasıl Engellenir?

  • Kolay yapılan değişiklikler: Ses emici özelliğe sahip objeler, komşulardan gelen sesleri azaltmada yardımcı olacaktır. Mesela, alt kattan gelen sesleri önlemek için halı veya kilim kullanmak fark edilir bir değişiklik yaratacaktır. Dışarıdan gelen sesler için kalın perdeler ve yan komşudan gelen sesler içinse ortak duvarın önünü ağır bir kitaplıkla kaplamak sorununuzu çözecektir.
  • Ev eşyalarınızı iyi seçin: Ev içindeki gürültünün sebebi daha çok dışarıda aransa da bazı ev eşyalarının sesleri ciddi derecede rahatsız edicidir. Gürültülü çalışan eşyalar genellikle beyaz eşyalardır. Bundan dolayı eskiyen ev eşyalarınızı değiştirebilir ve evinizde fark yaratabilirsiniz.
  • İzolasyon: Daha önce de bahsettiğimiz gibi ses izolasyonu sorununuzu büyük ölçüde çözecektir. Üstelik ses yalıtımı, ısının evde kalmasını sağlayarak enerji tasarrufu da sağlar.
  • Evin içindeki seslerin kaynağı: Beyaz eşyalar, elektrikli ev eşyaları sesli çalışmalarından dolayı gürültü kirliliği yapabilirler ancak ses yapan tek eşyalar bunlar değildir. Eskiyen su boruları, tahrip olmuş kapı ve pencereler ve yıpranmış döşemelerde rahatsız edici sese neden olabilmektedir.
  • Komşular: Siz komşularınızdan gelen seslerden nasıl rahatsız oluyorsanız onlarda sizden gelen seslerden rahatsız oluyor olabilirler. Yalnızca biraz daha özen göstererek ses yapmaktan kaçınabilirsiniz. Örneğin; evinizdeki yerin yapısına uygun terlik seçebilirsiniz. Sürüklenerek taşıdığınız sehpa, masa veya mobilyaların altına keçe yapıştırabilirsiniz. Hem bu yöntem eşyalarınızın ömrünü de uzatacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir