Yeşil çay, insanlar tarafından yıllardır kullanılan bir bitkidir. Çin’de bir yeşil çay yaprağının kaynayan suya atılmasıyla birlikte, bu çayın tüketimi başlamıştır. Günümüzde kilo verme ile ilişkisi açısından yeşil çay diyet listelerinde yerini alır. Antioksidan yönünden fazlaca zengin olması, yeşil çayı sağlıklı içecekler listesine sokmaktadır. Ancak her ürünün aşırı kullanımında olduğu gibi yeşil çayında fazla tüketilmesi sağlığa iyi gelmemektedir. Unutulmamalıdır ki; yeşil çayın içeriğinde antioksidan ile birlikte kafein de bulunmaktadır. Kafeinli ürünlerin zararları ise pek çok insan tarafından bilinmektedir. “Yeşil çay kalp çarpıntısı yapar mı?” düşüncesi de bahsi geçen sebepten ötürü gündeme gelmektedir.
Neden Yeşil Çay Zararlı Olabilir?
Kafein içeren ürünlere karşı hassasiyetiniz varsa, yeşil çay size iyi gelmeyebilir. Yalnızca hassasiyeti bulunanlar için değil, fazla tüketilen kafein herkes için zararlıdır. Aşırı kafein alımı öfke, sarsıntı ve kaygılı olma ile ilişkilendirilir. Yeşil çay, vücudunuzdaki demirin emilimini düşürebilir. Demir eksikliği ise ciddi birtakım sıkıntılar yaratır. Demir ilacı kullanan kişilerin yeşil çay içmesi, kullanılan ilacın etkisini azaltacaktır. İlaç kullanan kişilerin yeşil çay tüketimi konusunda uzman görüşü almaları gerekir. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre, yeşil çay ve demans arasında zıt bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Başka çalışmalara göre ise kolesterol düşürme ve yeşil çay alımı arasındaki bağ zayıf bulunmuştur.
Kafein Nedir? Ne Kadar Kullanılabilir?
Dünyada bulunan en az 63 bitki kafein içerir. Kafein en çok; kahveler, çaylar, kolalı içecekler ve çikolatalarda bulunmaktadır. Standart bir fincan kahve ile yaklaşık 85 mg, bir fincan çay ile 24 mg, 30 gramlık bir çikolata parçasıyla ise 8 mg kafein alırız. Kafein miktarı, kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Kafeine karşı hassasiyet; tüketim sıklığına, düzenli alınan miktara, vücut ağırlığına göre değişiklik göstermektedir. Çoğu çalışma belirtmektedir ki; yetişkin bir insanın günlük kafein alma sınırı 300 mg’a kadardır. Kafein yapısı gereği kanda ya da vücutta birikmez, tüketildikten bir sonra dışarı atılır.
Yeşil Çay İçmek Kalp Çarpıntısı Arasındaki İlişki Nedir?
Fazla kafein, kalp ritminde düzensizliğe sebebiyet verebilir. Kalbi uyaran şeylerden olan kafein, kalp çarpıntısına neden olur. Hızlı bir şekilde yükselen düzensiz kalp ritmi sağlığı olumsuz yönde etkiler. Bu sağlık sorununa ise taşikardi denilmektedir. Taşikardi yüzünden, kalbiniz göğsünüze çapıyor gibi hissedebilirsiniz. Bu çarpıntı ise, göğüs ağrısı ile sonuçlanabilir.
Uzmanlar taşikardi sorunu olanlar için, yeşil çayı önermemektedir. Birtakım ilaçlarla birlikte yeşil çay etkileşime geçerek istenmeyen sağlık durumlarına neden olabilir. Bu ilaçlar ise şu şekilde özetlenebilir:
- Kalp ritmini düzenleyen ilaçlar
- Beta Lactam antibiyotikler
- Valium ve lorazepam gibi anksiyete ilaçları
- Yüksek tansiyon ve kalp ilacı
- Aspirin
- Kan inceltici ilaçlar
- Kemoterapi ilacı
- Clozaril
- Ephedrine
- Lityum
- Antibiyotikler
- Doğum kontrol hapı