Zayıflığın nedenleri nelerdir ve zayıflık nasıl tedavi edilmektedir kilo almak ile ilgili problem yaşayanların klinik ve hastanelere olan başvuruları artmaktadır. Kilo alamama olarak da bilinen zayıflık, yanında birçok hastalığa da yol açmaktadır. İnsan vücudunda bulunan yağ oranı fiziksel aktivitelerine yaşına ve cinsiyetine göre değişiklik göstermektedir. Vücuttaki yağ oranın birçok etmene bağlı olduğu eksikliği sonucunda ise birçok hastalığın ortaya çıktığı bilinmektedir bu hastalıklardan bir kaçı kemik erimesi, vücutta kronik halsizlik, unutkanlık, bel ve kemik ağrısıdır.
Kişinin çok kilo almasının yani obezite bir rahatsızlık olması gibi zayıflıkta vücuda zarar veren önlem alınması gereken bir durumdur. Kişide zayıf olduğu tanısını koymak için vücut yağı hesaplaması yılmaktadır, yapılan bu hesap sonucu çıkan beden kitle endeksi belirli sınırın altında ise kişi zayıf olarak kabul edilmektedir. Vücuttaki yağ oranın azalmasıyla belli olan zayıflı yani kilo alamamanın birçok nedeni mevcuttur, bu nedenler şu şekilde belirtilmektedir:
- Kişinin yetersiz ve düzensiz beslenmeyi alışkanlık haline getirmesi, eksik öğün veya öğün atlaması ve uzun süreli açlık yaşaması kilo almama nedenidir.
- Metabolizmanın hızlı çalışması bunun yanında metabolizmayı hızlandıran hastalıklar bunun dışında şeker hastalığı ve enfeksiyon hastalıkları kilo almaya engeldir.
- Sindirim sistemi ve emilim sisteminde yaşanan problemler örnek verecek olursak bağırsakta oluşan parazitler vücudun besinleri sindirmesine engel olmaktadır böylelikle kilo alımı engellenir.
- Kişinin yaşadığı psikolojik rahatsızlıklar olan depresyon ve stres sonucu yemek yeme bozuklukları yaşaması hızlı kilo kaybına ve kilo almaya engeldir.
- Kilo almamada etkili önemli bir faktörde genetik mirastır, kilo alamama ve iştahsızlık problemleri kişiye anne babasından genetik yolla geçebilmektedir.
- Sağlığa zararlı örneğin alkol, sigara ve uyuşturucu gibi bağımlılıklar kişinin tat duyusunu etkilemekte olup iştahsızlık yaratmaktadır buda kilo alımını engelleyen faktörler arasında sayılmaktadır.
Zayıflığın Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?
Zayıflık vücuttaki yağ oranının azalması dışında vücudu dirençsiz bırakarak hastalıklara neden olmaktadır. Zayıflık sonucu ortaya çıkan başlıca hastalık ve sağlık problemleri şu şekildedir:
- Saç dökülmesi, tırnaklarda yaşanan kırılmalar
- Aşırı yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyuma eğiliminin ortaya çıkması
- Vücuttaki bağışıklığın azalmasıyla yaşanan sık hastalanmalar
- Vücutta bulunan hormonlarında yağa ihtiyaç duyması azalan yağ oranıyla birlikte özellikle kadınlarda adet döngüsünde yaşanan düzensizlik
- Sırt ve bel ağrıları
- Besinlerden yeteri vitamin alınmaması sonucu vitamin eksikliği
- Vücuttaki yağ oranının azalması, yakılan yağın kasa ulaşmasına neden olmaktadır böylelikle kas erimeleri ortaya çıkar.
- Dikkat eksikliği, huzursuzluk, kaygı ve stres bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıkta artış
- Yaşlı bireylerde vücut direncinin azalmasıyla görülen üşüme
- Anoraksiya nevroza yani anormal derecede zayıflık, kilo almaktan korkma ve beslenme bozukluğu olan hastalığa yakalanma ihtimalinin artması.
Zayıflık Nasıl Tedavi Edilir?
Zayıflığın tedavisi hakkında öncellikle dikkat etmemiz gereken konu başka hastalıklardan ortaya çıkıp çıkmadığıdır. Eğer başka sağlık problemi ve hastalıktan dolayı zayıflama problemi yaşanıyorsa öncelik o hastalığın tedavisi ile gerçekleşmelidir. Örneğin bağırsak paraziti veya Tiroid hastalığı olan kişiler bu hastalıkları nedeniyle kilo kaybı yaşadıkları gibi yaşadıkları sağlık sorunu kilo almalarına da engel olur bu gibi durumlarda il öncelik var olan hastalığın tedavisidir. Gerekli kan tahlilleri sonucunda kilo almamaya neden olacak hastalık bulunmaması sonucu zayıflık sorunu yaşayan kişiler diyetisyen kontrolünde uygun beslenme tedavisinden geçerler. Diyetisyen tarafında hastaya uygun diyet programı uygulanır uygulanan diyet programında kas ve yağ olanları dikkate alınarak dengeli beslenmesi sağlanır. Zayıflığın nedeni psikolojik temellere dayanıyorsa stres veya kaygı bozukluğu gibi psikolog ve diyetisyen eşliğinde tedavinin yürütülmesi gerekmektedir. Gerekli yardımları alarak kişide dengeli beslenme sağlanır böylelikle kişinin yağ oranı yeterli seviyeye gelerek tedavisi başarılı şekilde gerçekleştirilir.