Zencefil günümüzde sağlık açısından oldukça yararlı bir besindir. İçeriğinde bulunan bu bitki ile birçok sağlık probleminde fayda sağlayan özellikleri vardır. Özellikle soğuk algınlığında birebir faydalı olan zencefilin tazeliğini bozmadan saklamak önemlidir. Zencefili özellikle taze saklama için ortam ve saklama koşullara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle zencefil yemeklerde, içecekler de, ve tatlı gibi besinlerde kullanılan bir bitkidir.
Bununla birlikte kış aylarında grip veya diğer solunum yolları hastalıklarında hafifletici özelliklere sahiptir. Aynı zaman da sindirim sorunlarını gidermesi için önemli bir bitki ve besindir. Ülkemizde birçok kimyasal sektörde ve kozmetik sektöründe kullanılan bir bitkidir. Zencefilin mide bulantısına ve vücudu iltihaplanmaya karşı koruma özelliği vardır. Aynı zamanda eklem ağrılarında boğaz ağrılarında, öksürükte etkili bir bitkidir.
Zencefil Kullanma Yöntemleri Nelerdir?
Sağlık ve birçok faydasını görmek için taze zencefili çay veya bal ile karıştırarak verim alınabilinir. Taze zencefili herhangi bir kullanımda eklemek için önce kabuklarını temizlemek gereklidir. Zencefili özellikle taze olarak dilimli veya rendeleyerek ilave edilmelidir. Özellikle zencefil sıcak içecekler de yer alıyorsa 10 dakikalık demlenme süresi olmalıdır. Özellikle kış aylarında zencefil bal veya diğer karışımlar da yarım kavanoz kadar zencefil gereklidir. Sonrasında zencefilin kabukları soyularak ve kavanoz veya diğer bir kaba dilimleyerek konulmalıdır.
İçerisine diğer vitamin deposu olan limonla birlikte zencefil saklanabilir. Bu özelliğinde kabuklarıyla dilimlemek gereklidir. Sonrasında zencefilin üzerine yerleştirilip balı da kavanoza ilave ederek üzerine sıcak su ilave edip kullanılabilir. Özellikle kış aylarında korunmak için zencefil çay olarak veya ballı karışım olarak kullanılabilir. Bunun için zencefilin kabuklarını soymak gereklidir. Sonrasında zencefili rendeleyerek veya dilimleyerek kullanmak mümkündür. Kış aylarında boğaz ağrısını engellemek adına zencefil ile çay hazırlanabilir. Bu karışım için zencefil parçalarını kaynamış suda 10 dakika kadar demlemek gereklidir. Zencefil ve ballı karışım için kavanozun içine zencefil dilimleri ve limonlar eklenebilir.
Zencefil Saklama Yöntemleri Nelerdir?
Özellikle sağlık açısından en önemli besin ve bitki olan zencefilden verim almak için saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Soğuk algınlığı ve kış dönemlerinde geçirilen grip veya diğer hastalıklar da zencefilden en faydalı verimi almak için taze zencefil ilk alındığında tüketilmesi gereklidir. Şifa deposu olan zencefilleri de tazeliğini bozulmadan saklamak önemlidir. Buna istinaden doğru saklama teknikleri ile zencefil daha uzun bir süre taze olarak saklanabilir.
Bununla birlikte zencefil kabuklarını soymadan da kullanıma kadar uzun süreli olarak saklanabilir. Ayrıca zencefili buzdolabına koyarak üç hafta kadar saklamak mümkündür. Aynı zamanda kabukları soyulan zencefili saklamak için derin dondurucuya buzdolabı poşetinin içinde muhafaza ederek taze zencefilleri saklanabilir.
Zencefilin faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek ve iyileşebilmek için doğru şekilde saklamalıdır. İyi saklanan ve muhafaza edilen bir zencefil özellikle vitamin, mineral ve liflerden insanlara sağlık aşılmaya yararlıdır. Zencefili aynı zamanda, kabuklarını soymadan kuru bir nesneye sararak buzdolabında 21 güne kadar saklama özelliği vardır. Zencefili kabukları soyulduğunda mutlaka buzlukta saklanması zorunludur. Buna istinaden buzlukta 6 ay boyunca taze kalarak kullanılabilen bir besindir.
Sağlık açısından çok yararlı ve yemeklere lezzet katan zencefil taze ya da toz olarak her yerde bulunabilir. Özellikle taze olarak satın alınan zencefilin saklanma koşullarından biri serin yerde muhafaza etmektedir. Özellikle zencefili naylon veya benzeri eşyalar sarılmamalıdır. Aynı zamanda plastik içerikli poşetlere kesinlikle konulmamalıdır. Bu şekilde zencefilleriniz çok hızlı şekilde bozulacak ve özelliğini kaybedecektir.