Siber saldırı nasıl önlenir ve siber saldırı nasıl gerçekleşir gelişen teknoloji dünyasının merak edilen konu ve soruları arasında yer almakta olup tartışılan konular arasında yer almaktadır. Siber saldırıyı gerçekleştirmenin birçok yolu mevcuttur özellikle bilgisayar korsanları tarafından ağa erişimin çeşitli yolları mevcutken yapılan saldırılar günümüzde sessiz ve hassas bir şekilde yürütülmektedir ve kişilerin bunu algılamalarını daha zor hale getiriyor. Siber saldırıyı önleme yöntemleri ise şu şekilde belirtilmektedir:
- Siber saldırı önleme yollarından en bilindik olanı siber saldırıyı engellemek için bilgisayara antivirüs programı yüklemek olacaktır. Yapılan siber saldırıların genellikle şirketlere yapılması dışında virüslerin bilgisayara olan girişi genellikle rastgeledir ve daha yaygın gerçekleşmektedir. Bilgisayarın verimliliğini düşüren virüsler verileri şifrelemek için kullanmasa dahi bilgisayar üzerindeki verileri çalmaktadır. Antivirüs programları kullanmak bilinen ve bulunan virüsleri büyük oranda engellemektedir. Casus yazılımlara ve bunun getirdiği siber saldırılara karşı ise virüs programı olmazsa olmaz nitelik taşımaktadır. Günlük denetimleri gerçekleştirecek iyi bir antivirüs yazılımı bulmak hem güncellemeleri hem de denetimi gerçekleştirecektir.
- VPN kullanımı siber saldırıları önlemede özelliklede şirketler tarafından kullanılan ağ ve o ağa bağlanan çalışanların güvenli ağ kullanmasını sağlamaktadır. Kişilerin veya şirketlerin güvenli ağ kullandığından emin olmaması durumunda bilgisayar korsanları tarafından her türlü tehdit ve riske açık olduğunu gösterir. VPN verileri şifrelerken verilerin erişimini ve bilgisayar korsanlarının sisteme olan girişini engeller. VPN kullanımının kişilere en büyük faydası şirket cihazıyla kişilerin kullandığı cihazlar arasında sanal bir tünel oluşturmasıdır. Siber saldırı olması durumunda bile deşifre olmak bu durumda imkânsızdır.
Siber Saldırı Nedir?
Siber saldırı bilgisayar korsanları tarafından gerçekleştirilen bilgisayar sistemine ve ağına zarar verme veya sistemi engelleyip imha etme girişimidir. Veri ihlali olan siber saldırı gizli ve hassas verilere yetkisi olmadığı halde görüntülenmesi, kullanılması veya çalınmasıdır. Siber saldırıların bilinen birçok çeşidi mevcuttur bunlar ise genellikle kötücül yazılımlar, virüsler, kimlik hırsızlığı gasp dolandırıcılık şeklinde bilinmektedir. Zararsız olarak gözüken ancak şirketlere büyük oranda zarar veren bir diğer saldırı bilgisayarlardan çıkan trafiği üzerine toplamak için tasarlanmış algılayıcıdır.
En Sık Karşılaşılan Siber Saldırı Çeşitleri Nelerdir?
En sık karşılaşılan siber saldırı çeşidi olarak bilinen ve ülkemizde de sıklıkla karşılaşılan siber saldırı kredi kartı dolandırıcılığıdır sahte sipariş sayfalarının kişilere gönderdiği e-postalar içerisinde bulunan bağlantılar tıklanmasıyla sahte sipariş sayfalarına yönlendirmekte ve kişilerin bu sitelerden alışveriş yapmasıyla kredi kartı bilgileri çalınmaktadır. Olta saldırıları olarak bilinen siber saldırılar ise cihazların şifrelenmesini sağlayarak kişilere ücret ödetmeye zorlayan zararlı yazılım şeklinde gerçekleşmektedir. Kurumdan yollanmış gibi atılan e-postlar kullanıcılara gönderilen faturalarda saklanmaktadır. Kullanıcıların kilit ekranına yönlendirilmelerinin ardından kişileri ödeme yapmak zorunda bırakıyor. Olta saldırısı olarak bilinen ülkemizde yaygın gerçekleşen siber saldırılar ise artarak devam etmekte olup önlemler alınması gerekmektedir.