Samsung firması, Lee Byung Chul tarafından 1 Mart 1938 senesinde Güney Kore merkezli kurulmuştur. Samsung kelimesi Korece olup; sam (üç) ve sung (yıldız) kelimelerinin birleşimi ile oluşturulan bir isimdir. Bu ismin verilmesinin amacı ise büyüklüğü ve gücü çağrıştırması idi. İlk olarak yalnızca 27 ABD doları sermaye ile kurulmuş olup, 40 kişilik bir ekip ile gıda sektörüne hizmet vermek amacıyla kurulmuştu.
Başlangıçta yakın ülkelere satmak amacıyla kurutulmuş balık, sebze ve meyve, Çin yemekleri üretimi yapan firma daha sonrasında bu amaç dışında şeker makineleri, un değirmenleri gibi farklı ürünlerin satışını da yapmaya başlayarak sektörün gözlerini ve tüm dikkatleri üzerine çekmiştir. Bu ürünlerin satışı neticesinde üretim alanlarını genişleterek ve 1970 senesine doğru ağır sanayi enstitüsüne yatırım yapmak amacıyla girişimlerde bulunmaya başladı. Güney Kore’de iletişim ve medya sektöründe de pek çok girişim için öncülük etmiştir.
Samsung Firması ve Teknoloji Buluşması
1970’li yıllarından sonra ev ve kişiler için teknolojik ürünler üretimine başlayan Samsung, kategorisine televizyon ve bilgisayarlar gibi ürünleri de dahil etti. Çok küçük adımlarla ilerleyen Samsung firmasını şu an dev bir marka olarak görmemizin sebebi ise çok çeşitli ürün grubu ve herkese hitap edecek amaca yönelik tüm ürünlerini portföyünde bulundurması baş nedendir şüphesiz. 1960’lı senelerden beri süregelen televizyon üretim yapan firma LCD üretiminde pazarın büyük bir kısmını karşılayan ürünlere sahiptir.
1985 yılında cep telefonu üretimine başlayarak telekomünikasyon sektöründe rekabete dahil olan Samsung firması, günümüzde telefon üretimi ve satışlarında zirveyi kimseye bırakmayarak birinci sırada bizleri karşılıyor. Bunun nedeni ise firmanın Ar-Ge yatırımının fazla oluşu ve ihtiyaca uygun ürün üretmesi yadsınamayacak kadar önemli bir etkendir. 1987 yılında Lee Byung Chul’un ölmesi ile birlikte şirket 4 guba ayrıldı. Bunlar; Samsung Group, Shinsegae Group, CJ Group ve Hansol Group’tur.
Günümüzde Samsung
Samsung firması günümüzde pek çok başarıya imza atmış bir teknoloji markası olmaktan ziyade pek çok alanda faaliyetlerine devam etmekte. Örneğin Samsung Heavy Industries, dünyanın en büyük ikinci gemi üreticisi olan bir şirket olmuştur. Samsung Engineering 828 metre yüksekliğinde olan dünyanın en büyük binasını inşa ederek büyük bir prestij kazanmıştır. Samsung Techwin ise uçak motorları piyasasında önemli bir konuma sahip durumdadır. Dünya genelinde 79 ülkede faaliyet gösteren ve çalışanları 300 bin kişiyi geçen sayıya ulaşmıştır. Kendini her geçen gün daha çok geliştiren Samsung şirketi her gün daha da çok büyümeye ve dünyadaki her insanın ihtiyaçlarına cevap vermeye devam ediyor. Sadece gıda sektörüne giriş için başlayan ve başlangıç yatırımı bu kadar cüzi bir miktar olan şirketin günümüzde böyle bir konuma gelmesi çok şaşırtıcı ve takdir edilesi bir durumdur.