Bulut bilişim nedir ve bulut bilişim neden kullanılmaktadır özellikle son zamanlarda teknoloji ile ilgisi olanların merak konusu haline gelmektedir. Bulu bilişim tabanını internetten alan ve bilgisayarlar sayesinde bilişim imkânı sağlayan sistemin genel adıdır. Bulut bilişim he ekonomik ölçeklendirme bakımından hem de maliyetlerin düşürülmesini sağlayarak ve bunun yanı sıra kullanılan alt yapının daha işlevsel hale gelmesine katkı sağlayan hızlı inovasyondur. Bulut bilişim sistemiyle alt yapının daha hızlı çalışması sağlanırken verimlilikte artmaktadır. Bulut bilişim sisteminde kullanım genellikle işlerdeki gereksinim ve ihtiyaçlar dâhilinde değişmektedir. Benzer bilişim ağlarının kullanımıyla temel olan yazılım ve kaynakların paylaşımı diğer sistem elemanları ve bilgisayarlara aktarılarak gerçekleştirilir. Bulut işletim sisteminin kullanımı ise saklama ve de altyapı sistemi barındıran hizmetler içermektedir. Bilgisayarda kullanılan bellek sistemlerinin internet üzerinden bulut bilişim olarak yürütülmesi de gelecekte belleklerin yerini tamamen alacağı ve bu yönde de çalışmalar yapıldığını gözler önüne sermektedir.
Bulut Bilişimin Avantajları Nelerdir?
Bulut bilişimin avantajları arasında maliyeti, hızı, küresel ölçeği, verimliliği, güvenirliği, performansı ve güvenliği yer almaktadır. Bulut bilişim kullanımının maliyet açısından sağladığı en büyük avantajının en başında şirket sistemlerinin kurması gereken veri merkezi, donanım ve yazılım gibi maliyet gerektiren uygulamaları ortadan kaldırıyor ve bunu bir bulut bilişim istemiyle gerçekleştiriyor. Bulut bilişimin diğer avantajı ise kullanılan hizmetin anından ve birkaç dakika içinde birçok sunucuya sağlanıyor olmasıdır bu sayede kullanıcılar işletme planlaması yaparken zaman baskısından kurtulur. Bulut bilişim hizmeti her coğrafi konumda kişilerin kullanım imkânı sağlamasından dolayı kişilere kullanıcı şirketlere küresel ölçekte imkân sağlar. Dünya çapında veri hizmet ağı oluşmasını sağlayan bulut bilişim hızlı ve verimliliğinin yanı sıra bilgi işlemlerini son sürümde yürütür böylelikle sağladığı performans sayesinde ekonomik ölçeklendirme ve kullanım imkânı sağlar. İş sürekliliğini sağlaması ve veri yedekleme ayrıca olağanüstü durumlarda işin ekonomik ve sürekli hale gelmesine katkı sağlar.
Bulut Bilişim Türleri Nelerdir?
Bulut bilişim türleri çeşitli olmakla birlikte kullanıcının ihtiyaçlarına göre değişmektedir. Çok sayıda hizmet ve tür sağlayan bulut bilişim üç farklı şekil ve hizmette dağıtılmaktadır bunlar ise genel bulut, özel bulut ve hibrit bulut olarak adlandırılmaktadır. Bulut bilişim türlerinden genel bulut depolama ve sunucu gibi işlemlerin internet üzerinden sağlanmasını gerçekleştirir. Bu hizmeti sağlamak için gerekli olan tek şey ise web tarayıcısı kullanılmasıdır. Bulut bilişimin türlerinden bir diğeri ise özel buluttur. Özel bulut kullanıcılarına tek bir kullanıcı ve tek bir işletme tarafından kullanılmasını sağlar. Hizmetin ve sağlanacak olan alt yapının özel bir ağ üzerinden yürütülmesi ise ancak bu ağ üzerinden rahatlıkla gerçekleşmektedir. Son tür olarak bilinen hibrit bulut ise özel bulut ve genel bulut arasındaki uygulama ve veri paylaşımını sağlayan ve verileri birleştirme imkânı tanıyarak alt yapını uyumlu işlenmesine yardımcı olacaktır.