1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Statik IP Nedir?

Statik IP Nedir?

featured

Nasıl ki insanlar birbirine ulaşmak için telefon numaralarından yararlanıyorsa bilgisayarlarda da buna benzer bir sistem vardır. Bilgisayarlar IP (internet protokolü) aracılığı ile birbirine erişir. İnternet bağlantınızı kullanırken IP adresiniz ile bağlantı kurmak istediğiniz web sitesinin IP adresi birbiri ile eşitlenir.  

Her IP adresi, kullanıcı internete erişmek istediğinde cihazın adını tanımlayan bir sayı grubudur. Örneğin 66.181.282.160 gibi bir sayı dizini bilgisayarın IP numarası olabilir. İnternet sağlayıcı tarafından bilgisayarınıza atanan statik IP, bilgisayarınızın dış dünya tarafından tanınmasını ve internete kolayca erişmesini sağlar. IP adresiniz dinamik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bilgisayarınız her açıldığında bu IP adresi değişir. Fakat sabit IP olarak da isimlendirilen statik IP sabittir ve değişmez. Statik IP’nin internet kullanıcılarına sağladığı avantajları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • İşletmeler için oldukça fonksiyonel olan statik IP web sitenizi barındırarak bilgisayarınıza uzaktan dahi erişmenizi sağlar.
  • FTP ile dosyaların çok daha güvenli şekilde gönderilmesini ve alınmasını sağlar.
  • Kurumunuzun e-postalarının üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanıza destek olur.
  • Kapalı devre televizyon sisteminin kurulması için de statik IP’ye ihtiyaç duyulur. Bu kapsamda kurulan CCTV sistemi mağaza, kamu kurumları, banka ya da hastane gibi yerlerde yaygın olarak kullanılır.
  • Online oyunların kesintisiz şekilde oynanabilmesi için statik IP’ye ihtiyaç duyulur

Statik IP Ne İşe Yarar?

Statik IP’nin günümüzde kullanıcıya sağladığı çok önemli avantajlar vardır. Bu kapsamda sistemin işlevi çok büyüktür. Sistemin ne işe yaradığı konusunda aşağıdaki avantajları göz önünde bulundurabilirsiniz.

  • Statik IP, dosya indirme ve dosya yükleme hızını artırarak veri transferinin daha kolay yapılmasını sağlar.
  • Dinamik IP‘lerde her yenileme süresinde kısa süreli de olsa bir gecikme söz konusu olur. Statik IP’de ise bu gecikme söz konusu değildir. Bu kapsamda bağlantınız her zaman güçlü kalır.
  • Facetime ya da Skype gibi internet üzerinden görüşme sağlayan sistemlerin kaliteli şekilde etkileşim sağlaması için statik IP sisteminin kurulması çok önemlidir.

Statik IP’nin Dezavantajları Nelerdir?

Statik IP, avantajı çok fazla olan bir sistem olsa da bir kısım dezavantajları da söz konusudur. Bu kapsamda aşağıdaki hususlara dikkat çekebiliriz.

  • Statik IP kullanımında her bir cihaza ayrı IP adresinin atanması gerekir. Bağlantı kurulan cihaz sayısı arttıkça aynı IP adresinin iki farklı cihaza atanmadığından emin olunması gerekir.
  • Sistemin doğru yapılandırılmaması durumunda IP adreslerinde çakışma meydana gelebilir.

Ne Zaman Statik IP’ye İhtiyaç Duyulur?

Şirketinizde ne zaman statik IP ihtiyacının doğduğunu iyi analiz etmeniz gerekir. Bu kapsamda aşağıdaki şartların oluşması durumunda statik IP ihtiyacınız var demektir.

  • Çalışanlarınız için kurulması gereken uzaktan erişim ihtiyacı varsa,
  • Dosyaların güvenli ve verimli şekilde aktarılması için FTP sunucusunun kurulması gerekiyorsa,
  • Bir e-posta sunucusu veya çalışanların ağ bağlantısı ihtiyacını karşılaması için bir sunucu ihtiyacı varsa,
  • VPN benzeri ağ servislerinin kullanılmasına ihtiyaç duyuluyorsa,
  • Şirketin % 100’e yakın kesintisiz bir çalışma sistemi gerektiren sunucu ve web sitesine ihtiyacı varsa,
  • Kaliteli bir bağlantı sistemi kurmak için VoIP veya dijital ses platformlarını kullanmak istiyorsanız statik IP ihtiyacınız var demektir.

Yüksek kullanım oranına sahip olan şirketlerde statik IP’nin paylaşılması gerekebilir. Paylaşım yapıldığında bağlantı elemanlarının sayısının fazla olmasından sistemin etkilenmesi ve performansının düşmesi söz konusu olabilir. Sistemin avantaj ve dezavantajlarını düşünerek bu sisteme geçebilir, internet bağlantı mekanizmasını çok daha profesyonel seviyeye taşıyabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir