1. Haberler
  2. Life
  3. Mahremiyet Nedir?

Mahremiyet Nedir?

featured

Mahremiyet kelimesinin sözlük anlamı gizliliktir. Mahremiyet eğitimi, ailelerin çocuklara vermesi gereken Mahremiyet bir eğitimdir. Ailelerin bu eğitimin detaylarını bilmesi ve uygulaması çok önemlidir.

Çocuklara mahremiyet konusunda beş farklı alanda ve kademeli olarak eğitim verilmelidir. Fiziksel ve fiziksel yakınlığa ek olarak, duygusal yakınlık – entelektüel, fiziksel ve dijital de bu eğitimin önemli bir parçasıdır. Psikologlara göre bu formlardan biri bile göz ardı edilmemeli ve aileler mahremiyet duygusuyla hareket etmelidir.

Mahremiyet Nedir?

Mahremiyet, mahremiyet hakkıdır. Sadece yetişkinlerin değil, çocukların da mahremiyet hakkı vardır. Bu nedenle Mahremiyet hayat eğitimi, Mahremiyet bölge eğitimi olarak da bilinir. Çocukların mahremiyetine çocuklara zarar verecek şekilde müdahale etmek mahremiyetin ihlaline yol açar. Kurallar ve yasaklar çocukları korumak için konulmalı, onları ezmek için değil.

Mahremiyet Eğitimi Ne Zaman ve Nasıl Verilmelidir?

Uzmanların görüş birliğine göre çocuklara 3 yaşından itibaren kademeli olarak mahremiyet eğitimi verilmelidir. Eğitim sırasında kullanılan stil son derece önemlidir. Çocuklarda korku ve endişe yaratan ifadelerden kaçının.

Mahremiyet eğitiminin en önemli kısmı çocukların bedenleri üzerindeki haklarıdır. Buna “dokunulmaz sınır” denir. Zorlayıcı aşk, sarılmalar ve benzerleri kamulaştırma ihlalleridir. Aynı zamanda yetişkinlerin çocuklara karşı kullandığı “Sevgili Anne Sevgisi” gibi sevgi dolu sözlerin kullanılması da zararlı sonuçlar doğurmaktadır. Aileler bu konuda bilinçli hareket etmeli ve çocuklarına bu şekilde yaklaşanları uyarmalıdır.

Mahremiyet Eğitimi Nasıl Verilir?

4-5 yaş arası çocuklara Mahremiyet alanları hakkında bilgi verilmelidir. Bu dönem de uygun bir dönemdir çünkü vücut temizliğinin öğretildiği dönemdir.

Teknolojinin hayatımıza yaygın olarak girmesiyle birlikte akıllı telefon ve internet kullanımı da arttı. Çocuklara internet kullanımı ile ilgili temel bilgiler verilmeli, bilgisayar kimlik numarası, şifre gibi kişisel bilgilerini kimseyle paylaşmamalıdır. Paylaşılmaması gereken diğer bilgiler arasında ev adresleri ve telefon numaraları yer almaktadır. Aileler gerekli gördüklerinde telefon ve sosyal medya kullanımını sınırlayabilirler.

6 yaşından büyük çocukların tehlike anında arayabilecekleri ev adresi ve telefon numarasını ezberlemesi gerekmektedir. Bir kişi veya olay onu rahatsız ettiğinde bunu ailesiyle paylaşması gerektiği düzenli olarak hatırlatılmalıdır. Mahremiyet eğitiminin en önemli kısmı uygun ve sağlıklı iletişimdir. Ebeveynler, çocuklarını herhangi bir konuda uyarırken sert bir ses tonu kullanmamalıdır. Uyarıların ve yasakların kendi menfaati için verildiğini hissetmelidir.

Mahremiyet Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

Çocuğun yakınlık algısı, çocuk kendi bedenini fark etmeye, dokunmaya ve sorgulamaya başladığında ortaya çıkar. Bu aşamada çocuklar, cinsel organlarının neden karşı cinsten bir arkadaş veya kardeşten farklı olduğunu merak edebilirler. Çocuk “Ben nereliyim?”, “Kardeşim nasıl?”, “Senin neden memelerin var, babamın neden yok?”, “Babamın neden sakalı var?” gibi farkla ilgili sorular sorabilir.

Çocuğun sorusuna, soruyu soran ebeveyn tarafından cevap verilmelidir. Soruları cevaplarken “Yazık sana! Daha gençsin, sonra sorabilirsin”. Çocukların kafasını karıştıran ve geri çeken tepkilerden kaçınılmalıdır.

Kişisel Mahremiyet Nedir?

Anayasa’nın 134. maddesi. “…Bireyin Mahremiyet hayatını ihlal eden kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır…” maddesinde yayımlanan düzenleme, kişinin Mahremiyet hayatının önemini göstermektedir. Kişi, fiziksel ve dijital ortamda Mahremiyet alanın varlığını kabul etmedikçe ve ilgili kişinin iznini almadıkça, kişinin Mahremiyet alanı işgal etmesi veya müdahale etmesi zorunlu değildir.

Mahremiyeti anlamak için mahremiyet kelimesine bakmamız gerekir. Mahrem kelimesinden türemiş olan mahrem kelimesi, bizim dilimize Arapçadan gelmekle birlikte, “haram” kelimesinden de gelmektedir. Bu kelimenin anlamı “yasak, yasak, mahrum, izin verilmeyen, dokunulmayan” gibi anlamları içermektedir. Mahremiyetin gerçek anlamı “bir şeyin veya olgunun gizli tarafı”dır. Mahremiyeti bu bağlamda değerlendirdiğimizde, kişinin kendisi hakkında sır olarak saklamak istediği bir dizi mesele gibi görünmektedir.

Sosyal Medya ve Platformlar

Sosyal platformların hayatımızın her alanına sızdığı günümüz dünyasında, mahremiyet hak ettiği değer ve önemi görmemekte ve insanlar kendi mahremiyet haklarının hiç farkında değildir. Telefona indirilen çoğu uygulama, uygulamayı yüklerken belirli izinler talep ederek telefondaki kişiler, galeri, mesajlar gibi birçok kişisel verinin bulunduğu yerlere erişebilir. Kullanıcıların bu izinleri hassas ve bilinçli bir şekilde yöneterek Mahremiyet alanlarını korumalarının tek yolu budur. Kullanıcıların yanlışlıkla verilen izinler nedeniyle verilerini kaybedebileceği unutulmamalıdır.

Genç nesillere mahremiyet bilincini ve önemini anlatmak ve mahremiyet bilinciyle yaşamalarını sağlamak uzun vadede onlara geri verebileceğimiz en büyük faydalardan biri olacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir