Frengi ya da sifilis; Treponema pallidum adlı bir bakteri alt türünün neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Enfeksiyonun yol açtığı yaralara temas edilmesiyle kolay bir şekilde bulaşabilmektedir. Erken tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalınabilir. Frengi, bilindiği kadarıyla HIV enfeksiyonunun bulaşmasını da kolaylaştırmaktadır.
Frenginin sebep olduğu yaralar dış genital organlar, vajina, rektum, makat, vajina ağız ve dudaklarında çıkabilir. Diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar gibi vajinal, oral ve anal yollarla bulaşır. Cinsel yollar dışında gebelik ya da doğum esnasında anneden bebeğine bulaşabilmektedir.
Frengi Belirtileri Nelerdir?
Frengi belirtileri üç ana evrede görülür ve ilk aşamada belirtiler kendini hafif şekilde gösterir. Belirtiler bazı aşamalarda kaybolabilir ve iyileşme gerçekleşti sanılabilir. Ancak hastalık tedavi edilmediğinden belirtiler geri dönecektir.
Birinci aşama: Belirtiler başlamadan önce 21 günlük bir ortalama kuluçka süresi bulunur. Genellikle genital bölgede yaralar oluşmaya başlar. İlk aşamada çıkan yaralar ağrı yapmazlar. Sert, kabarık bir halden ülsere doğru seyreder. 1 ile 5 hafta aralığında iyileşir, tedavi edilmemesi halinde hastalık ilerler.
İkinci aşama: Aylar sonra vücutta döküntüler görülür, kaşıntılı değillerdir. Frengi döküntüleri şu şekildedir:
- İsilik,
- Ciltte küçük lekeler,
- Kasık ve genital bölgede siğiller,
- Ağız içinde beyaz plaklar olarak görülebilir. Bu döküntülerden hastalık bulaşabilir. Ayrıca boğaz ve baş ağrısı, grip şikâyetleri, ateş, halsizlik, şişkin lenf bezlerine rastlanabilir.
Üçüncü aşama: Hastalık hiçbir şikâyet olmadan ilerlemeye devam eder. Hastalık bulaşmaya da devam etmektedir. Son evrede frengi, tedavi edilmediği için iç organlara zarar verir.
Frengi Hastalığından Nasıl Korunuruz?
Frengi enfeksiyonundan korunmak için yapılması gereken korunma yöntemlerini şu şekilde sayabiliriz:
- Vajinal, anal ve oral fark etmeksizin bütün cinsel ilişkilerinizde kondom kullanın. Kondomu doğru şekilde kullanmaya özen gösterin.
- Tek eşli ilişki yaşamak, cinsel yolla bulaşan hastalıkların riskini azaltmaktadır.
- Partneriniz frengi enfeksiyonunun belirtilerine sahipse (yaralar, idrar anında acı, genital bölgede kızarıklık/siğiller) tedavi olana dek cinsel ilişkiye girmeyin.
Bitkisel Frengi Tedavisi
Frenginin, henüz başlangıç aşamasında ise, bitkisel tedavi ile önüne geçilebilir. Bitkisel frengi tedavisi, birçok şifalı bitkinin tüketilmesi ve farklı kürler yapılmasıyla gerçekleştirilir.
- Dört tane meşe meyvesi ile bir çorba kaşığı kuru üzümü havanda ezip macun haline getirerek bir hafta boyunca günde bir kez tüketin.
- Kurutulmuş su teresi otunu havanda döverek toz haline getirin. Hazırladığınız tozu, siyah kuru üzümle birlikte suda kaynatın. Elde ettiğiniz karışımı sıkarak posasını çıkarın. Meyan kökü tozuyla karıştırıp macun kıvamına getirin. Küçük parçalar halinde yuvarlayıp günde beş tane yutun.
- Karanfil ve havlıcanı kurutup havanda döverek toz haline getirin. Tozu, peynir suyuyla karıştırın. Elde edilen karışımdan iki öğün arası, iki çorba kaşığı tüketin.