Miyom Patlarsa Ne Olur? Miyom Tedavisi

Miyom Patlarsa Ne Olur? Miyom Tedavisi

Miyom, rahim içinde bulunmakta olan bazı kasların normal dışı bir biçimde çoğalmasından ötürü meydana gelen ve iyi huylu olan bir kas kitlesidir. Fakat miyomların da kendi içlerinde çeşitli türleri bulunmaktadır. Bu nedenle gösterdikleri belirtilerde de başkalıklar olabilmektedir. Miyomlar iyi huylu olmasına iyi huyludurlar fakat bazı durumlarda ciddi problemlere sebep olabilmektedirler. Tam da bu nedenle iyi tedavi edilmeleri gerekmektedir. Hele de gebelik zamanında miyomların meydana gelmesi gayet normal bir durumdur. Miyomların meydana gelmesinin nedenleri net olarak saptanamamaktadır. Fakat araştırmalar ışığında miyomlara hormonların sebep olduğu öğrenilmektedir.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyom net bir biçimde kendini belli etmemektedir. Fakat miyomun herkeste genel olarak görülen belirtileriyse aşağıdaki gibidir:

  • Yoğun bir adet kanaması
  • Bir haftayı geçen adet günü
  • Ciddi ağrı
  • Çok sık olarak tuvalete gitme
  • Mesane boşalmasında sıkıntı çıkması
  • Ciddi kabızlık
  • Bacakların ağrıması
  • Sırtın ağrıması
  • Kansızlık
  • Düşük
  • Cinsel münasebet anında yaşanan ağrı
  • Kısırlık

Miyom Patlarsa Ne Olur? Miyom Tedavisi

Miyoma Sebep Olan Faktörler Nelerdir?

Miyoma sebep olan faktörler de tam olarak saptanamamaktadır. Fakat uzman araştırmaları minvalinde miyoma sebep olabilecek bazı haller olmaktadır. Miyoma neden olan bazı hallerse aşağıdakilerdir.

  • Genetik
  • Hormon bozuklukları
  • Fazla kilo

Bu ve benzeri haller miyoma sebep olabilmektedir. Kesin bir faktör olmasa dahi eğer ailenizde miyom olan insanlar varsa diğer aile üyelerinde de miyom görülme olasılığı daha fazla olmaktadır.

Miyom Patlar Mı?

Uzmanların söyledikleri ışığında miyomların patlaması gibi bir olay söz konusu bile olmamaktadır. Miyomun yapısıyla et beni benzerlik göstermektedir. Bu açıdan bakıldığında miyomun patlaması ihtimal dahilinde bile değildir. Miyomun kendini her kadında belli etmeme gibi bir durumu da söz konusudur. Bu açıdan gerekli hekim kontrolleri yapılmadığı sürece kişinin miyom olup olmadığına dair bir kanaat getirmek mümkün olamamaktadır. Miyom patlaması söz konusu olan bir durum olmadığından kişilerin bu hususta kaygılanmasına gerek yoktur. Miyom, patlama özelliği olan bir kitle türü değildir. Miyom, rahim kaslarında ortaya çıkan bir kabarmadır. Bu kadınların  yaklaşık olarak yüzde yirmisinde görülen gayet tabii bir durumdur. Bununla birlikte miyomlar her kişide belirti gösterecek diye bir şey yoktur. Çünkü miyomlar çoğunlukla iyi huylu kas kitleleridir.

Miyom Tedavisi

Miyom iyi huylu bir kas kitlesi olduğundan herhangi bir tedaviye başvurulması gerekmemektedir. Fakat bazı istisnai haller olabilmekte ve bu hallerde miyom tedavisi zaruri olabilmektedir. Özellikle miyom belirtilerinin yoğun biçimde yaşanması kişiyi rahatsız edebilmekte ve gündelik hayatını zorlaştırabilmektedir. Bu açıdan bakıldığında da bu gibi hallerde tedavi olunması gerekebilmektedir. Hele de adet dönemi bu durumun tesiri altında kalıyorsa tedavinin gerekli olduğu görünmektedir. Bununla birlikte yoğun ağrı, kısırlık benzeri hallerin ortaya çıkması yine miyom tedavisini kaçınılmaz olarak gerekli kılmaktadır. Miyom tedavisi, iki farklı biçimde uygulanabilmektedir. İlk olarak miyom çeşidi ve boyutu tespit edilmektedir. Daha sonrasında ortaya çıkan neticeye göre cerrahi müdahaleye ya da ilaç tedavisine karar verilmektedir. Bu yöntemlerle kişinin miyomlardan ve miyomların verdiği rahatsızlıklardan kurtulması sağlanmaktadır. Öncelikli olarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavi sürecince kişi hekimin kontrolünde olmaktadır. Eğer ki işler umulduğu gibi gitmez ve ilaç tedavisi vermesi beklenen neticeyi vermezse cerrahi müdahale yapılır.

Her hastalık gibi miyom da ne olursa olsun ciddiye alınması ve hekime başvurulması gereken bir rahatsızlıktır. Hem gündelik hayatı zorlaştırmamak hem de ileride ortaya çıkabilecek olası ve daha büyük bir sorunu önlemek adına miyom rahatsızlığıyla ilgili olarak da hekime başvurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki erken teşhis, hayat kurtarır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir