Kefir çok bağışıklık artırmasıyla tanınan ve bu özelliğiyle en fazla kullanılan naturel probiyotikler içerisinde bulunmaktadır. İçeriğinde maya ve bakteri bulunan kefiri evinizde yapmanız da son derece kolaydır. Birçok rahatsızlığa birebir iyi gelen kefir ne işe yarar? Kefir zayıflatır mı? Kefir nasıl içilir? Bu ve aklınızdaki diğer pek çok sorunun cevabını gelin birlikte arayalım. İşte kefirin faydaları ve evde kefir yapımı…
Kefir adeta bir probiyotik deposudur. Hem bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte hem de rahatsızlıklara karşı vücudu korumaktadır. Bununla birlikte mide, bağırsak gibi organların korunmasında da kefirin önemli bir payı vardır. Peki kefir ne işe yarar? Kefir zayıflatır mı? Bu soruların cevaplarına aşağıda bakalım.
Kefir Nedir?
Uzun senelerdir Kafkasya coğrafyasında üretilen, günümüzdeyse Avrupa ve Amerika kıtası ülkelerinde ticari amaçlı olarak yapılan süt asidi ve alkol fermantasyonu katkısıyla ortaya çıkarılan kıvamı koyu, köpüklü ve hafif de ekşimsi fermante süt ürününe kefir denilmektedir.
Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Ne İşe Yaramaktadır?
Hem bağışıklık sistemini kuvvetlendiren hem de rahatsızlıklara karşı vücudu koruyan kefirin diğer bazı faydaları ise aşağıdakilerdir.
- Vücuttaki hücrelerin yenilenmesi adına kefir epey tesirlidir ve kanser hücrelerinin gelişimine de mani olmaktadır. Kefir düzenli ve sürekli olarak tüketildiğinde vücutta tümörün ortaya çıkmasını engellemektedir.
- Kefir barındırdığı probiyotikler sayesinde ihtiyarlamanın karşısına geçmekte ve ciltteki hücrelerin yenilenmesini sağlamaktadır.
- Kefirin aynı zamanda dinginleştirici bir özelliği bulunmaktadır. Bu özelliğinden ötürü kefir kullananlar kendilerini hem daha sağlıklı hem de daha zinde hissetmektedirler.
- Bağışıklık sistemi adına önemi tartışılmaz olan kefirin bağışıklık sistemini korumakla beraber bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olmak gibi bir misyonu da bulunmaktadır. Muhteviyatında barındırdığı probiyotikler sayesinde hem bakterilerle hem de virüslerle mücadele etmektedir.
- Kefirin muhteviyatında yine bolca barındırdığı probiyotikler bağırsak, mide gibi organları korurken aynı zamanda düzenli ve sürekli olarak çalışmalarını da sağlamaktadırlar. Sindirim sistemi açısından son derece faydalıdır. Kabızlık gibi bir probleminiz varsa günlük olarak içeceğiniz bir bardak kefir rahatlamanız adına size büyük destek olacaktır.
- Kefir yine imnün sistemi kuvvetlendirmesiyle inflamatuar göstergelerde iyileşmeler sağlamakta ve alerji, astım gibi hastalıkların önüne geçmektedir.
- Muhteviyatında barındırdığı yoğun kalsiyum sayesinde kemiklerin kuvvetlenmesine neden olmaktadır. Hele de gelişim zamanlarındaki çocukların ve yaş almış bireylerin kemik sağlıkları adına kefir tüketmelerinde çok büyük yarar vardır.
- Kefir kolesterolü aşağılara çekmekte ve tansiyonun da dengeye oturmasını sağlamaktadır.
- Enerji verip devamlı yorgun hissedilmesine mani olan kefir metabolizmanın çalışmasını sağlamaktadır.
- Kefir uyku problemlerinin yaşanmasına da mani olmaktadır.
- Kefirin kan şekerini aşağılara çekmek gibi bir faydası da vardır.
- Kefirin bir diğer faydası kalp rahatsızlıklarının tedavi sürecinde etkili olmasıdır.
- Kefir fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı olmaktadır.
Kefir Ne Zaman İçilmelidir?
Gelişim zamanlarında olan çocukların ara öğünde bir bardak olması koşuluyla kefir tüketmeleri kemik gelişimleri adına faydalı olacaktır. Yetişken bireyler içinse kefir tüketmenin bir zamanı yoktur. Sadece günde iki bardaktan fazla kefir tüketmemeye dikkat edilmelidir.
Kefir Zayıflatır Mı?
Metabolizmanın düzenlenmesinde önemli bir işlevi olan kefir muhteviyatında barındırdığı faydalı bakteriler sayesinde metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlamakta ve doğal olarak zayıflamak isteyenlere büyük oranda yardımcı olmaktadır.
Evde Kefir Nasıl Yapılır?
Kefir tohumu veya mayası kavanoza konulmalıdır. Sütünüz oda sıcaklığında olmalıdır. Evde kefir yapımında tercih edeceğiniz kaşık muhakkak tahta olmalıdır. Süt kefir mayasının üstüne konulmalıdır. Kavanoz kapağı kağıt havluyla kapatılıp lastikle bağlanmalıdır. Sonrasında kavanoz karanlık bir yere bırakılmalıdır. Az yoğunluk arzu ediliyorsa bir, daha fazla yoğunluk arzu ediliyorsa iki gün bekletilmelidir.