Siğil, insan papilloma (Genital) virüsünün (HPV) neden olduğu küçük cilt enfeksiyonlarıdır. Çocuklar üzerinden en çok siğil bulaşsa da, gençler ve yetişkinler de kapabilir. Bazen siğiller cinsel yolla bulaşabilir ve genital bölgede görülebilir. Ancak çoğu siğiller parmakları, elleri ve ayakları etkiler.
Siğiller türleri nelerdir?
şu şekilde açıklayabiliriz;
Yaygın öngörülen siğiller, genellikle parmaklara, ellere, dizlere ve dirseklere hitap eden ortak bir siğil, kubbe şeklini andıran ve genellikle grimsi kahverengi olan küçük, sert bir yumrudur. İçinde siyah noktalar bulunan ve bununla birlikte meydana çıkan başı gibi görünebilecek pürüzlü bir yüzeye sahiptir.
Düz siğiller, bunlar bir iğne başına hitap edecek büyüklüktedir, diğer siğil türlerinden daha pürüzsüz tavır sergiler ve düz üst şeklinde varyasyonları vardır. Düz siğiller ise pembe, açık kahverengi veya sarı renkte olabilir. Düz siğillerin çoğu yüzde belirmektedir, ancak herhangi bir yerde sıklıkla büyüyebilir ve kümeler halinde görünebilirler.
Plantar siğiller, ayağın alt kısmında bulunan plantar siğiller çok rahatsız edici tavır sergileyebilir. Küçük bir taş üzerinde yürüyormuş gibi hissetmekle birlikte yürüyüşünüzü de etkileyebilir.
Filiform siğiller, parmak şeklini baz alarak ve benzeri bir şekle sahiptir, genellikle ten rengindedir ve genellikle ağız, göz veya burun üzerinde veya çevresinde büyüyerek etkisini gösterirler.
Siğillere Neler Sebep Olur?
Siğillere neden olan HPV virüsleri (Genital),ve buna yakın fiziksel temas yoluyla meydana gelen veya siğili olan bir kişinin havlu, banyo paspası veya duş zemini gibi dokunduğu, şeyler üzerinden etkinliğini göstermesiyle birlikte kişiden kişiye bulaşabilir. Önerimiz sizlere özel eşyanız olması yönünde.
Semptomların Ortaya Çıkması Ne Kadar Sürer?
Bir kişinin HPV\’ye (Genital) maruz kalması arasındaki süre zarfında virüs ve bir siğil görülebilir ve durumdan duruma değişir. Ancak siğiller çok yavaş büyüyebilir ve gelişmesi aylar alabilir.
Siğiller Ne Kadar Sürer?
Siğiller her insan da farklıdır. Zamanla, birçok siğil kendi kendine kaybolur.
Tedavi süreçleri ile birlikte siğiller genellikle birkaç hafta içerisinde çıkarılabilir, ancak onlara neden olan virüs deride kalırsa, geri dönme ihtimallerini de göz önünde bulundurmak gerekli.
Siğiller Nasıl Tedavi Edilir?
Siğiller çeşitli yöntemler ile tedavi edilebilir:
- Reçetesiz satılan ilaçlar: Siğil üzerine uygulanan asit formasyonlarını içerir. Asitler, siğilin ölü deri hücrelerini temizlerken ve siğilin sonunda düşmesine sebebiyet olan soyulma etkisidir. OTC tedavileri, önce bir doktora danışmadan yüz veya cinsel organlarda kullanılmamalıdır, çünkü bazıları cilt üzrinde derin etkiler bırakabilir.
- Lazer cerrahisi yöntemi ise, çıkarılması zor siğiller için kullanılabilir.
Bir doktor tarafından tedaviden birkaç gün sonra, küçük bir siğil genellikle düşme etkisi yaratır, ancak birden fazla tedavi sürecine ihtiyacınız olabilir. Daha büyük siğiller için tedavi daha uzun zaman alabilir.
Bir siğili çıkarmak için koli bandı yardımı ile de sonuca ulaşıldığını duymuş olabilirsiniz. Doktorunuz bu tip tedaviler için, sizler üzerinde etkisi için bir sorun olup olmadığı hakkında görüş alabilirsiniz
Daha iyi hissetmek için ne yapabilirim?
Çoğu siğil ev yöntemleri ile de tedavi edilebilir:
- Siğili, ılık suya bez yardımı batırın ve ilacı uygulamadan önce siğilin yüzeyindeki ölü cildi bir bez yardımı (asla tırnaklar için kullanılmayacak) çıkarın. Siğilin etrafındaki normal bir şekilde, cilde etki etmeden girmemeye dikkat edin.
- İlaç uygularken siğil alanını kapalı tutmayı unutmayın.
- Ovalama, çizik, gibi uygulamaları siğil üzerinde uygulamayın. Bunu yapmak virüsü vücudunuzun başka bir bölümüne yayabilir veya siğilin enjekte olmasına neden olabilir.
- Havluları veya diğer kişisel eşyaları başkalarıyla paylaşmaktan kaçının.
Siğillerin oluşumunu Önleyebilir Miyim?
Tüm siğiller açıkçası önlenemez. Ancak cildinizi düzenli ve iyi bir şekilde temizleyerek, her zaman iyi bir sonuçlar gösterebilir. Cildinize hasar verip veya çizerseniz, sabun ve su kullandığınızdan emin olun, çünkü açık yaralar siğilleri tetikleyen ve diğer enfeksiyonlar riskler açısında daha fazla hedef altındadır.
Enfeksiyon sonuçlarına bazla bir tanesi de giyilmesi gereken su geçirmez sandalet ya da flip-flop ortak duşlar, soyunma odaları ve kamu havuzları vb (bu ayrıca başkasına karşı korumak ve buna istinaden başka bir enfeksiyon olasılığı).
Eğer bir siğil varsa, ovalamaktan kaçının, çizik, ya da vücudunuzun başka bir virüs olup olmadığını kontrol ettirin ya da siğil enfeksiyona neden olmuş olabilir, aldırmadan önce doktorunuza danışın.
Her zaman kendinizi öncelikle düşünmelisiniz. Bir başkalarının kullandığı alanlara giderseniz, önlem almaktan kaçınmamalısınız. Yüzünüzde veya genital bölgenizde bir siğil bulursanız, doktorunuzu aramaktan çekinmeyin. Çok hassas olan bu durumlar için en iyi tedavi yöntemlerini doktorunuz belirleyebilir.