Kısaltılmış hali LYM olan lenfosit değerleri ve bununla ilgili olarak etki ettiği içerikler merak konusu olmaktadır. Yüksekliğinde ve düşüklüğünde ne gibi durumlar ortaya çıktığı ve lenfositin ne olduğu gibi konular araştırılan içeriklerden bazılarıdır. Şimdi lenfosite dair merak edilen tüm ayrıntıları paylaşalım:
Lenfosit Nedir?
Lenfositler, kanda yer alan beyaz hücreler olarak bilinir. Oldukça önemli bir işlevi olan lenfositler, vücudun mikroplara karşı korunması için görevlidir. Kemik iliğinde üretimi gerçekleştirilen beyaz kan hücreleri, lenf dokularında ve kanda bulunur.
Standart kan tahlilleri başta olmak üzere birçok testte; lenfosit değerleri de ölçülmektedir. LYM olarak testlerde görülebilecek lenfosit düzeyleri farklı sebeplerden ötürü yüksek ya da düşük çıkabilmektedir.
Kan testi sonucunda lenfosit değeri normalden fazla ya da eksik çıkan pek çok kişi bu durumun sebeplerini araştırmaktadır. Lenfositler vücuttaki ana bağışıklık hücre çeşitlerinden birisi olduğu için önemli bileşenlerdir. Vücudu tehlikeye atabilecek; bakteri, mantar, yabancı madde ya da virüs gibi çok sayıda farklı etkene karşı savaşarak yok ederler.
Temel olarak ve B lenfositleri olarak iki ayrılmaktadır. Her iki çeşit lenfosit de kemik iliğinde yer alan kök hücrelerden beslenir ve burada üretilir. Daha sonra T lenfosit çeşitleri timus bezine ulaşır, B lenfosit değeri ise kemik iliğinde kalmaya devam eder. B hücrelerinin temel işlevi, yabancı maddeleri karşı savaşan bir protein olarak ifade edilen antijenlerin üretimidir. T hücrelerinin temel işlevi ise vücutta yer alan kanser hücrelerinin yok edilmesini sağlamaktır.
Kanda Yer Alan Lenfosit Değerleri Hangi Aralıkta Olmalıdır?
Lenfosit nedir konusu netleştirildikten sonra; şimdi de hangi aralıkta olması gerektiğine bakalım. Öncelikle lenfosit değerinin yüksek ya da düşük olması dönemsel ve sıradan bir sebebe bağlı olabileceği gibi; önemli bir nedene de işaret edebilir. Bunu anlamak adına bir uzman desteği almak gerekir.
Kan testlerinde düzenli olarak bakılan lenfosit değeri, yetişkinlerde ortalama olarak 1000 ve 4800 mcl arasında; çocuklarda da 3000 ve 9500 mcl aralığında olmalıdır. LYM referans aralığı olarak belirtilen sınırlar bunlardır. Bebeklerde ise bağışıklık sisteminin yeni yeni gelişmesinden dolayı lenfosit değerleri 11.000 mcl değerine kadar yükselebilir.
Gerekli görüldüğü takdirde hekim testin tekrar yapılmasını talep edebilir. Lenfosit aralığındaki bozulma ve oynamalarının büyük bir kısmı vücutta bulunan enfeksiyonlara bağlı olarak gelişmektedir.
Lenfosit Yüksekliği Neden Olur?
Lenfosit yüksekliği bir diğer adıyla lenfositoz; kandaki LYM ideal sınırların üzerinde olmasını ifade eder. Bu durum genel olarak enfeksiyon hastalığı geçirilmesinin ardından oluşur. Çoğunlukla geçici ve zararsız bir oynama olarak ifade edilir. Ancak lenfosit değerinin çok yüksek olduğu lenfositoz durumu, inflamatuar bağırsak hastalığı ya da çeşitli kronik hastalıklara işaret edebilir. Aynı zamanda su çiçeği ve kızamık tarzındaki pek çok hastalık da yüksekliğine sebep olabilir.
Lenfosit yüksekliği genel olarak herhangi bir belirti vermeden ilerler ve kan testleri ile anlaşılabilir. Ancak bazı sağlık sorunları ile de anlaşılabilir: Ateş, halsizlik ve mide bulantısı gibi. Değer kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte; genelde yetişkinler için 3000 ve çocuklar için ortalama 9000 mcl sınırının aşıldığı durumlar lenfosit yüksekliği olarak tanımlanır.
Lenfosit Düşüklüğü Neden Olur?
Lenfosit düşüklüğü neden olur? Lenfosit düşüklüğü yukarıda verilen ideal değerlerden daha düşük LYM değerlerine işaret eder. Diğer adı lenfopeni olan duruma; dengesiz beslenme ve stres gibi durumlar etki edebilir. Soğuk algınlığı da sebepler arasında sayılabilir. Çok ciddi lenfosit düzeyi düşüklüğünde ise farklı etkenler devreye girebilir ve kesinlikle uzman bir hekimden destek alınmalıdır.