Vitiligo, cilt üzerinde oluşan beyaz lekelere sebep olan bir deri hastalığıdır ve oluşan renk kaybının ne kadar büyük olduğu ve nasıl bir yoğunlukta olacağı bilinmez. Vitiligo, vücutta derinin ve saçın rengini belirleyen melanin hücreleri üretmeyi durdurduğunda ortaya çıkmaktadır Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir ve etkilenme bölgesi içerisine ağız ve saçta dahildir. Vitiligo hastalığının özellikleri,
- Vitiligo genel olarak 20 yaştan sonra başlamaktadır ve genetik olabilir.
- Bulaşıcı değildir ve deride kanser yaratmaz
- Kalıtsal değildir ve bebeklerde çok nadir olup ileriki yaşlarda artma ihtimali vardır.
- İç organlarında oluşmaz fakat bazı hastalıklar görülmektedir bunlar, tiroit, anemi, sedef hastalığı, diyabet gibi hastalıklar.
- Deride bir koruma sistemi olmadığından dolayı fazla güneşte cilt kanseri riski oluşturabilir.
Vitiligo Neden Olur?
Vitiligo tam olarak nedeni bilinmemektedir ve buna sebep olan tetikleyiciler kesin olmamaktadır. Vitiligo nedenleri şunlardır,
- Vitiligo akrabalıklarından gelen genler.
- Bağışıklık sistemi sorunları.
- Stres ve sıkıntı hisleri.
- Ateşli hastalık ve ağır tramwalar.
- Emosyonel ve oksidatif stres gibi sebeplerden bu hastalık görülür.
- Vitiligo hastalığına yatkınlık söz konusu olduğunda, darbeler, cerrahi işlem, güneş yanığı, kesik ve çizikler bu hastalığı tetiklemektedir.
Vitiligo Belirtileri
Vitiligo deride sinsi bir şekilde çıkar ve yaz aylarında derinin güneşte çok fazla kaldığı durumlarda lekeler olarak belirir. Vitiligo belirtileri şu bölgelerde görülebilir,
- Yüz bölgesi ve saç dipleri.
- Koltukaltı, sırt bölgesi.
- El ve ayak bilekleri.
- Meme başında ve göbek çevresinde.
- Genitial bölgede veya diz, dirsek gibi kemik çıkıntıları olan yerlerde oluşmaktadır.
Bazı Vitiligo olmayan beyaz lekeler ile karşılaşılabilir, bu gibi durumlarda bir doktor ile görüşülmelidir. Genel olarak ani lekelerin ortaya çıkması Vitiligodur fakat en uygun tespit doktorunuzun tespitidir.
Vitiligo Tedavisi
Vitiligo hastalığı insanlarda görünüş bozukluğu sebebiyle stres yaratır ve sosyal bir sorun haline gelmektedir. Kozmetik bozukluk olduğundan dolayı insanlar tam sonuç veren bir tedavi aramaktadırlar. Günümüzde hala tedavi süreçleri devam eden Vitiligo’nun yine de bireysel tedavileri mevcuttur bunlar,
- Tropikal tedavi yöntemi, hafif Vitiligolarda kullanılan tedavi yöntemidir. İçeriğinde D vitamini bulunan kremlerdir ve aynı zamanda güneş koruyucusu içerir. Vitiligo kremi en çok kullanılan bir tedavi yöntemidir.
- Işın tedavisi, bu tedavi etkilidir fakat zahmetli bir tedavidir. Ultraviyole ışığı kabini ile uygulanır.
- Cerrahi tedavi, bu tedavi yöntemini hastanın yayılımı durmuş bireyler kullanmaktadır. Fakat tekrardan bu Vitiligonun başlaması riski vardır.
- Mikrofototerapi ile Excimer lazer yöntemi, bu yöntem ile yine ultraviyole ışınlar kullanılır fakat daha küçük alanlara kullanılır.
Vitiligonun Sınıflandırılması
Vitiligo vücudun birçok bölgesinde başlayabilir ve yayılabilir fakat bazı Vitiligo hastalarında renk değişikleri ve bulunma yerlerine göre değişiklik gösterir bunlar,
- Vücudun yalnızca bir tarafında çıkan Vitiligolar, bunlara segmental Vitiligo denir ve genç yaşta çıkma oranı daha yüksektir. Genel olarak semptomları bir veya iki yıl sonra durmaktadır.
- Vücudun her tarafına yayılan Vitiligolar, bu çeşitte genelleştirilmiş Vitiligo denir ve renk değişiklikleri simetrik bir şekilde ilerlemektedir.
- Vücudun bir veya birkaç bölgesinde oluşan Vitiligolar, bunlara lokalize Vitiligo denir ve sadece birkaç bölge ile sınırlı kalır.
- Sadece yüzde ve ellerde çıkan Vitiligolar, bunlara akrofasiyel Vitiligo denir ve genel olarak, yüz bölgesi, eller, kulak ve burun bölgesinde çıkar. Çıkma sebebi genel olarak vücut hastalıklarıdır.
Vitiligodan korunmak için, güneşten ve yanıklara karşı güneş kremi sürebilirsiniz ve koruyucu kıyafetler giyerek Vitiligo hastalığı riskini azaltmış olursunuz.