Mevzu bebekler olunca anne babalar en ufak sağlık sorunlarında bile endişe duyabilmektedirler. Öksürmekten hapşırmaya, yüksek ateşten gaz çıkarmaya kadar geniş bir aralıkta seyreden sağlık sorunlarının en önemlilerinden biri de hırıltılı soluk almaktır. Özellikle bebeklik ve çocukluk zamanlarında çokça karşılaşılan sağlık sorunlarının başında gelenlerden olan göğüs hırıltısı çoğunlukla evde uygulanabilecek kolay tedavilerle geçmektedir. Peki bebeklerde hırıltı nedenleri nelerdir? Bebeklerde hırıltı belirtileri nelerdir? Gelin, minik bedenlerin en sık karşılaştıkları sağlık sorunlarından olan göğüs hırıltılarının nedenlerine ve belirtilerine aşağıda hep birlikte bakalım. İşte bebeklerde hırıltı nedenleri ve bebeklerde hırıltı belirtileri…
Bebeklerdeki Göğüs Hırıltısının Sebepleri Nelerdir?
- En çok yeni doğan ya da sadece birkaç aydır hayatta olan bebeklerde rastlanılan hırıltının nedeni burunlarda yer alan kıkırdaklarda ortaya çıkan soluk yollarının normal insanlara oranla çok daha dar olmasıdır.
- Bununla birlikte bebeklerin bronşlarının çok ufak olması sebebiyle bu noktada biriken balgam gibi sıvılar bebeğin soluk alma hususunda zorluk çekmesine neden olmaktadır. Hal böyle olunca bebek daha süratli şekilde soluk almakta ve bunun neticesinde burun ile göğüsten gelen hırıltılar ortaya çıkmaktadır.
- Ayrıca bebekler soluk aldıkları zaman soluk yolunda ortaya çıkan alerji, sıvı dolgular ve enfeksiyonlar bebeğin hali hazırda dar olan burnunun iyice tıkanmasına sebep olduğundan hırıltılı bir ses çıkarmalarına neden olmaktadır.
Bebeklerdeki Hırıltının Belirtileri Nelerdir?
- Çok süratli şekilde soluk alıp verme bebeklerdeki hırıltı belirtilerinden biridir.
- Süratli şekilde soluk alıp verme gereksinimi adına kanallarında görülen hareketler de yine bebeklerdeki hırıltının belirtileri arasında yer almaktadır.
- Yine süratli şekilde soluk alıp verme gereksinimi adına göğüs kafesinde görülen hareketler bebeklerdeki hırıltıların belirtilerindendir.
- Bebeklerdeki hırıltının bir diğer belirtisi de soluk alıp vermeye paralel olarak kaburga kasları ve boyun kasları ortasında göğüs içerisine doğru oluşan çukurdur.
- Burundaki bir deliğin tıkalı olduğuna da işaret eden mukoz sıvısının burunda meydana getirdiği baloncuklar da yine bebeklerde görülen hırıltı belirtileri arasında kendine yer bulmaktadır.
Bebeklerdeki Hırıltının Çeşitleri Nelerdir?
Kulağınıza bebeğinizin ıslık benzeri bir hırıltı çıkardığı geliyorsa kuvvetle muhtemel bebeğinizin burnunda yer alan sıvı salgılar sebebiyledir. Bu nedenle endişe edilmesine gerek yoktur. Ancak bebeğiniz soluk alıp verirken kulağınıza derinden bir hırıltı sesi geliyorsa boğazdaki trake borusunda soluk alış verişi esnasında ortaya çıkan hışırtıların buruna gelene dek hırıltıya dönüşmesi neticesinde ortaya çıkmış demektir. Bu gibi durumlara çoğunlukla trakemalazi denilen geçici bir solunum yolu rahatsızlığı neden olmaktadır.
Eğer bebeğinizden çatlak sesli bir hırıltı duyuyorsanız bebeğinizin gırtlağında büyük olasılıkla balgam birikmesi vardır. Bu durumda yapmanız gereken bebeğinizin balgam sökmesi adına hekimin verdiği ilaçlara veya doğal yöntemlere başvurmaktır. Soluk yolunun da bronşların da soluk yolunda virüs, alerji, enfeksiyon ya da sıvı birikmesiyle meydana gelen hırıltı türüyse ıslık sesiyle karışık olandır. Bu gibi bir durumda hekime başvurmak bir an önce yapılması gereken eylem olmalıdır.
Bebeklerde Hırıltıya Sebep Olan Hastalıklar Nelerdir?
Aşağı yukarı bebeklerde hırıltıya neden olan rahatsızlıklar şunlardır.
- Alerji
- Astım
- Saman Nezlesi
- Zatürre
- Boğmaca
- Solunum yolu enfeksiyonları
- Soluk borusuna kaçan yabancı madde
- Nikotin dumanına maruz kalma ve sigara
Bebeklerdeki Hırıltının Doğal Yöntemleri Nelerdir?
En yaygın yöntem tuzlu solüsyonlar yani tuzlu sulardır. Bebeklerde gerektiği kadar mukoza sıvısı salgılanmadığında sık kurumaktadır. Bebeklerde burun içerisine basınç sağlayacak güdü olmadığından tuzlu suyla kuruluk ortadan kaldırılabilmektedir. Bu durumun çözümü adına tuzlu su olarak satılan medikal damlaları, serum fizyolojiği ve deniz suyunu eczanelerden alabilirsiniz.