Çok eski dönemlerden bu yana yapıldığı bilinen; geleneksel ve alternatif tıp yöntemlerinden birisi olarak öne çıkan hacamat tekniği hakkında pek çok ayrıntı merak edilmektedir. Hacamat işleminin nasıl yapıldığı, detaylı olarak ne anlama geldiği ve fayda ve zararları hakkında bilgi vereceğimiz yazımıza başlayalım:
Hacamat Nedir? Nasıl Yapılır?
Yaklaşık olarak 5000 yıllık bir tarihi olduğu bilinen; bir çeşit akupunktur yöntemi olarak öne çıkan hacamat tekniği, deri üzerine neşter yardımıyla ufak çizikler atılması ve şişe ya da kavanoz gibi emme kuvveti olan bir malzeme ile kirli kanın çekilmesi amacıyla yapılır. Hacamat tekniği kesinlikle alanında uzman bir kişinin yapması gereken bir uygulamadır.
Hem sağlık açısından hem de kirli kanın biriktiği noktaları doğru tespit edebilme açısından uzman bir kişinin yapması önem arz etmektedir. Geleneksel şekilde hastalık sızı ya da ağrı olan bölgelere uygulanan bir tekniktir. Önceleri işlev görmesi için bardak benzeri malzemelerin içindeki oksijenin çekilmesi için kağıt veya alkollü pamuk gibi malzemeler kullanılsa da; günümüzde pompa benzeri malzemeler ile içindeki havanın çekilmesi sağlanmaktadır.
Hacamat Yönteminin Faydaları
Hacamat uygulaması doğru aralıklarla ve uygun bir şekilde yapılırsa vücudun kendiliğinden dışarı atmakta zorlandığı serbest radikal, toksin, ağır metal, hormonlu gıda ve kullanılmış olan ilaçların kalıntılarının vücut dışına çıkarılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle vücudumuzun normal işleyiş düzenine hacamat tekniği ardından dönüldüğü düşünülmektedir. Şimdi hacamatın faydaları ve ayrıntılarına birlikte bakalım:
- Yukarıda da söz edildiği şekilde hacamat öncelikle kirli kanın alınması yöntemi ile, kanda bulunan zehirli atıkları serbest radikalleri ve kandaki toksinleri temizleme özelliğine sahiptir. Yani bir nevi kalp için detoks uygulaması olarak düşünülebilir.
- Vücudu rahatlatmak için kullanılan geleneksel yöntemlerden birisi olarak ön plana çıkan hacamat; stresin azalmasına ve sinirlerin yatışmasına destek olan bir uygulamadır.
- Grip ve nezle benzeri üst solunum yolu rahatsızlıklarında da faydalı olduğu bilinmektedir.
- Kronik hale gelmiş baş ağrılarının tedavi edilmesinde ön plana çıkan bir uygulama olarak bilinir.
- Kan yapım işlemini uyardığı için kansızlık durumunu tedavisine yardımcı olduğu düşünülmektedir.
- Epilepsi yani sara hastalığının nöbetlerinde nöbet sayısı ve şiddetini azalttığı ifade edilmektedir.
- Vücuda ağırlık veren kirli kanı temizlediği için, uyuşukluk ve tembellik halini giderir.
- Bazı baş dönmesi türlerinin geçmesinde ya da hafiflemesini de etkili olduğu bilinmektedir.
- Refleks ve davranış kontrolüne fayda sağlar.
- Hacamatın bilinen bir diğer faydası da diş hastalıklarının tedavisinde uygulanan bir yöntem olmasıdır.
- Hücreler arasında oluşabilecek yapışkanlı azaltması ile bilinir.
- Bağ ve kas dokularındaki esnekliği arttırarak eklem ve dokularda oluşan sertliği yumuşatır.
- Kan damarlarının geçirgenliğinin artması sebebiyle; organlara daha fazla oksijen gitmesine destek olur ve hücrelerin yenilenmesini sağlar.
- Hacamatın aynı zamanda görme hücrelerinin yenilediği; bu sayede görme yetisini artırdığı düşünülmektedir.
- Uykusuzluk çekme ya da tam tersi çok uyuma, uykuda rahat edememe gibi farklı pek çok uyku sonunda işe yaradığı bilinmektedir.
- Regl dönemi rahatsızlıklarında fayda sağlayan işlemlerden birisidir.
Hacamat bölgeleri ve faydaları açıklamalarından sonra; uygulama öncelikle ufak çizikler ile deri üzerine açılması ve vakumlu ve benzeri bir malzeme ile kirli kanın çekilmesi şeklinde gerçekleştirilir.
Deri altında biriken kan, genelde işlevini ve özelliğini kaybetmiş, koyu renge sahip pelte gibi bir kıvamda olur. Bu nedenle işlevsiz kirli kanın alınması pek çok alternatif işlemlerde faydalı olarak bilinmektedir. Bu kirli kan bağışıklık sistemini de olumsuz yönde etkileyen bir unsur olduğu için; hacamat yönteminin en büyük faydalarından birisi olarak gösterilir.