Tarlov kisti diğer adı ile Perinöral kist, omurgada oluşan ve sinir köklerinin yanında meydana gelmiş sıvı dolu kesecik veya keseciklerdir. Beyin ve omuriliğini çevreleyen sıvı kesecik şeklinde birikir. Özellikle omurganın alt kısımlarında yani kuyruk bölgesinde görülmektedir. Bazı bireylerde farklı boyutlarda kesecikler görünebilir ve çok sayıda olabilirler. Tarlov kisti belirtisi çoğunlukla kendini göstermez ve tesadüf eseri MRI filmlerinde görülmektedir. Tarlov kisti sürekli olarak büyüyorsa, çevresindeki sinirleri etkiler ve bazı belirtilere sebep olabilir bu belirtiler,
- Kalça ve arka bacak bölümünden aşağı kadar ilerleyen yanıcı ağrı şeklinde görülüyor.
- Tarlov kisti sinirlere baskı yapmadan belirti göstermemektedir ve baskı yaptığı sinirlerin bağlandığı kaslarda güç kaybı görülebilir.
- Tarlov kisti ileri derecelerde büyüdüyse kas incelmesi durumu yani atrofi görülebilir.
- Tarlov kisti, yürüme bozukluğuna sebep olabilir ve sinirlerde his bozuklukları olabilir.
- Bazı Tarlov kistleri, bazı zamanlarda etrafındaki kemiği aşındırır ve bu sebeple bel ağrısı ortaya çıkmaktadır.
- Kistin etkilendiği sinire bağlı olarak bağırsak ve mesane kısmında sorunlar oluşabilir bu sorunlar, idrar kaçırma tarzında sorunlar oluşabilir ve bağırsak fonksiyonu bozulabilir.
- Tarlov kisti, beyindeki ve omurilikteki sıvısında değişiklik yapmaktadır bunun sonucunda baş
- Bireylerde etkilenen sinire bağlı olarak cinsel fonksiyonlarda sorun oluşturabilir.
Tarlov Kisti Neden Oluşur?
Tarlov Kisti yaklaşık olarak insanların %5 ila %10’uda görülür ve sadece %1’inde belirtiye sebep olur. Bireylerde çok anlaşılmayan bu kistin nedeni tam olarak bilinmemektedir ama yine de sırt sağlığı ve olası kistlere sebep olanlar ve olan kistin büyümesini sağlayan şeyler vardır. Bunlar,
- Ağır fiziksel aktiviteler, yanlış oturma pozisyonları, ağır kaldırma.
- Omurga tarafına alınan darbe ve doğum yapmak.
- Epidural anestezi ve bağ dokusunda oluşmuş olan problemler.
- Kuğu hastalığı hepres virüsü.
- Marfan, sjögren, sendromları. Gibi sebepler tarlov kistine sebep olabilir.
Tarlov kisti egzersizleri özel olarak tarlov kisti hastaların düzenli yürüyüş ve hafif spor yapmaları önerilir. Dengesiz hareketlerden kaçınmak gerekir otururken düzgün oturma pozisyonlarında oturulmalıdır.
Tarlov Kisti Teşhisi Nasıl Olur?
Tarlov kisti belirtileri gördüğünüz anda MRI taramasında görünmeniz gerekebilir bunun için bir Ortopedi bölümüne gidebilirsiniz. Basitçe X-ışını yine kisti belirlemek içinde kullanılır. Ortopedist, bilgisayarlı tomografide kistin çevresindeki kemikleri inceler ve baskıyı anlamak için bazı testler ister. Eğer kişinin semptomları varsa elekronöromiyografi istenebilir ve ameliyatlık durumu varsa bununla belli olmaktadır. Tarlov kisti sorununuz varsa Ankara’da bu hizmeti veren hekimler bulunmaktadır ve ameliyatlarda Ankara ilinde yapılır.
Tarlov Kisti Tedavisi
Tarlov kisti belirtilerini taşıdığınızı düşünüyorsanız öncelikle bir doktor ile görüşerek MR çektirmelisiniz. Genel olarak bilinen tarlov kisti tedavisi şu şekildedir,
- Tarlov kisti sonucu oluşan ağrıları ve iltihabı azaltmak için doktorun vereceği ilaçları kullanabilirsiniz.
- İltihap sökücü ilaçlar ile beraber kortikostreoid ve iltihap sökücü ilaçlar kullanılabilir.
- Bazı hastalarda fizik tedavisi kullanılabilmektedir.
- Ağrının azalması için deri üstüne yapıştırılan bantlar kullanılabilir, bu bantlar lidokain içeren sıvı bantlarıdır. Ağrıyan bölgeye uygulanır.
- Kistin içine biriken sıvı şırınga yardımı ile alınır. Sonrasında ise kiste yapıştırıcı şırınga eklenebilir bu işlem sonucu kistin içine sıvı girmesi engellenir.
- Tarlov kisti tedavi hem ameliyatsız hem de ameliyatlı olarak yapılır bunun için kistin büyüklüğü önemlidir. Büyük kistlerde ve belirtilerin artması durumunda kist ameliyatı yapılır.
- Tedavi sürecinde ameliyata karar verildikten sonra mutlaka yapılacak cerrah deneyimli olmalıdır ve daha önce kist ameliyatı yapmış olan cerrahlarla iş birliği yapmalısınız.