Çene ağrısı, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır ve toplumun genelinde sıklıkla görülmektedir. İnsan hayatını olumsuz etkilemektedir ve günlük yapılan eylemleri; yemeyi ve konuşmayı zorlaştırmaktadır. Hayati bir sağlık sorunu olmadığı düşüncesi ile çene ağrıları insanlar tarafından fazla önemsenmemektedir ve tedaviyi geciktirmektedir. Lakin şiddetli ağrılar çeşitli ciddi hastalıkların belirtisi olabilmektedir ve insan sağlığını olumsuz etkilemektedir.
Birden çok faktöre bağlı olarak gelişebilen bu ağrıların şiddeti artmaya devam ediyorsa ve herhangi bir iyileşme söz konusu değil ise mutlaka uzman bir hekime gidilmesi ve ağrı nedeninin saptanması önemle tavsiye edilmektedir. Enfeksiyon, travma ya da farklı nedenlerden dolayı oluşan bu ağrıların tedavisi teşhislere bağlı olarak yapılmaktadır. Doğru bir teşhis ile doğru tedavi yöntemi belirlenmektedir ve hastalığın ilerlemesi durdurulmaktadır ve gerilemesi için uygulamalar yapılmaktadır.
Çene Ağrısı Neden Olur?
Çene ağrısı, genellikle temporomandibular ekleme (TME) bağlı bozukluklardan ve çene hareketini sağlayan kaslardan kaynaklanmaktadır. TME tarafından kafa tasına bağlanan çene kemiği, kulakların hemen ön kısmında yer alan bu eklem sayesinde hareket etmektedir yani ağzın açılıp kapanmasını sağlamaktadır. TME den kaynaklı sorunlar çene ağrılarının en çok görülme nedenleri arasında yerini almaktadır. Bunun dışında ağrıya neden olan faktörler şu şekilde belirtilmektedir:
- Uyku anında dişleri sıkma ya da diş gıcırdatması,
- Kemik dokusu iltihabı ve kireçlenme,
- Travmaya bağlı olarak çenede hasar oluşması,
- Çürük diş, diş ve diş eti hastalıkları ve iltihaplanması,
- Migren ağrıları ve gerilim tipi baş ağrıları,
- Nöropatik ağrılardan kaynaklı yani sinirlerin iletişiminde oluşan bozukluklar,
- Çene ağrısı nedenlerinden biri de troid hastalıklardır.
- Vücudun belli bölgelerine kan akışının yavaşlaması ile oluşan vasküler ağrılar,
- Eklem romatizması (Romatoid artrit)
- Kas romatizması (Fibromiyalji)
- Sinüs boşluklarının iltihaplanması sonucu oluşan sinüzit, konum itibari ile çene kökünde ya da çenenin üst kısımlarında ağrıya neden olmaktadır.
- Lyme hastalığı,
- Halk arasında Kelebek hastalığı olarak bilinen Lupus hastalığı,
- Merkezi bir sinir sistemi hastalığı olan MS ( multiple skleroz) ağrıya neden olan föktörler arasında yer almaktadır.
Tüm bunların yanı sıra çenedeki ağrılara mide bulantısı, kol, boyun ve omuz ağrıları, nefes darlığı ile göğüste daralma hissi, terleme ya da uyuşukluk gibi etkenlerin izlenmesi durumunda kalp krizi geçirme ihtimali olabileceği vurgulanmaktadır. Bu sebeple acil tıbbi müdahale için en yakın sağlık kurumuna gidilmesi önemle belirtilmektedir.
Sağ Kulak Altında Ağrı Sebebi Nedir?
Kulak ağrısı genellikle her yaş grubunda sıklıkla görülebilmektedir ve çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Çene ağrısı sebepleri kulak ağrılarına da neden olabilmektedir ve insan hayatını da olumsuz etkilemektedir. Bazen her iki kulağın ağrıması gerçekleşir iken bazen sağ ya da bazen sol kulakta ağrı yaşanabilmektedir ve genellikle enfeksiyon kaynaklı ortaya çıkmaktadır.
Bunun yanı sıra kulaklarda diş ağrıları, çene kemiği sorunları gibi etmenlerden kaynaklı olabilmektedir. Sağ kulak altında ağrı sebebi genel olarak şunlardan kaynaklanmaktadır:
- Kulak temizliğine yeteri kadar önem verilmemesi, kulakta biriken kirlerin zamanla sağ ve sol kulak ağrılarının yaşanmasına neden olmaktadır.
- Kulağın su ile temasından sonra kulağı ıslak bırakmak, kurulamamak,
- Orta kulak enfeksiyonu,
- Travma ya da darbe sonucu oluşan yaralanmalar ya da darbe,
- Çene ağrısı ve çene kemiğinden kaynaklı sorunların oluşması,
- Diş ağrısı, dişte oluşan iltihaplanma ya da diş çektirme gibi sorunlar da kulak ağrılarına neden olmaktadır ve ağrılar birbirine karışmaktadır. Doğru teşhis ve doğru bir tedavi için uzman kontrolünde olunması tavsiye edilmektedir ve bazen ciddi sorunların habercisi olarak kendini belirtmektedir.