Günümüzün en önemli hastalıkları arasında sayılabilecek diyabet yani şeker hastalığı pek çok ölümcül rahatsızlığın meydana gelmesinin ilk sıradaki sebepleri arasında yer almakta ve tüm dünyada sıklıkla görülmektedir. Diyabet yani şeker hastalığının tam ismi Diabetes Mellitus’dur ve Yunancada şekerli idrar manasına gelmektedir. Herhangi bir problemi olmayan sağlıklı kişilerin kan glukoz seviyesi 70 ile 100 mg/dL aralığında olmaktadır. Kanda yer alan şeker düzeyinin bu aralığı geçmesi çoğunlukla şeker hastalığının belirtileri arasındadır. Diyabetin sebebi insülin hormonu üretiminin çeşitli nedenlerle yetersiz gelmesi, hiç olmaması veya da vücuttaki dokuların insülin karşısında duyarsızlaşmasıdır. Pek çok başka türü olan şeker hastalığının en çok ve çoğunlukla da 35-40 yaş üzerinde görülen çeşidi Tip 2 diyabet olarak karşımıza çıkmaktadır.
İnsülin direnci olarak da bilinen Tip 2 diyabette pankreasta insülin yapımı yeter seviyede olmasına karşın hücrelerdeki insülin hormonunu algılayan reseptörler görevini yerine getirmediğinden hormon karşısında duyarsızlık gelişmektedir. Hal böyle olunca kan şekeri insülin aracılığıyla dokulara ulaştırılamamakta ve kan glukoz seviyesi normali aşmaktadır. Ağzın kuruması, kilo verilmesi, çok su içilip çok yemek yenilmesi bu durumun belirtileri arasında yer almaktadır.
Pek çok farklı rahatsızlığın ana sebebi olan Tip 2 diyabette tedavi prensiplerine eksiksiz biçimde uyum sağlanması çok mühimdir. Çok uzun zaman yüksekte seyreden kan şekeri böbreklerden gözlere, kardiyovasküler sistemden tüm vücuda kadar kalıcı hasarlara neden olabildiğinden şeker hastalığı teşhisinde bulunulan herkes bir an önce şeker hastalığı eğitimi almalı ve diyetisyenin verdiği beslenme programını eksiksiz uygulamalıdır.
Şeker Hastalığı Nedir?
Daha çok şeker hastalığı olarak bilinen Diabetes Mellitus çoğunlukla kandaki glukoz yani şeker düzeyinin normal sınırlarını aşması ve paralelinde gelişen şeker olmaması gereken idrarda şeker olması durumudur. Hem ülkemizde hem de dünya genelinde sık görülen rahatsızlıklardan olan şeker hastalığının pek çok başka türevi de bulunmaktadır. Uluslararası Diyabet Federasyonu istatistiklerine göre her on bir yetişkinden birinin şeker hastalığı bulunmakta ve yine her altı saniyede bir insan şeker hastalığı sebebiyle dünyaya veda etmektedir.
Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Diyabet yani şeker hastalığının üç ana belirtisi bulunmaktadır. Bu üç ana belirtiden biri olağan dışı yemek yemek ve yine de doymamak, biri çok sık idrara çıkmak ve bir diğeri de ağızdaki kuruluk ve tatlılık hissine paralel olarak yoğun su içme arzusudur. Bunların dışındaki diğer şeker hastalığı belirtileri ise aşağıdakiler olabilmektedir.
- Yorgunluk ve halsizlik hissetmek şeker hastalığı belirtilerinden biridir.
- Şeker hastalığı belirtilerinden bir diğeri aşırı ve istemeden kilo vermektir.
- Flu görme yine diyabetin belirtileri arasında kendine yer bulmaktadır.
- Ayakların uyuşup karıncalanması ve bunun ciddi bir rahatsızlık verip kişiyi huzursuz etmesi de bir diğer şeker hastalığı belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Diyabet yani şeker hastalığının belirtilerden bir başkası da vücuttaki yaraların normal iyileşme süreçlerinden çok daha geç iyileşmesidir.
- Ciltte meydana gelen kuruluk da şeker hastalığı belirtilerinden bir diğeridir.
- Ağızda aseton gibi bir kokunun meydana gelmesi de yine şeker hastalığı belirtilerindendir.
Şeker Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Hem genetik hem de çevresel etkenler şeker hastalığının ortaya çıkmasına neden olmaktadırlar. Tip 1 Diyabet nedenleri daha çok genetikle alakalı olmaktadır. Daha sık görülen Tip 2 Diyabet nedenleri ise aşağıdakilerdir.
- Aşırı kiloya sahip olmak
- Belli bir yaşın üstünde olmak
- Çok fazla hareket etmemek
- Yoğun stres altında bulunmak
- Ebeveynlerden olan diyabet hikayesi
- Hamilelikte gestasyonel diyabetin meydana gelmesi