Agorafobi, kaçmanın zor olduğu ya da istenmeyen kötü durumlar yaşandığı zaman yardımın gelmeyeceği durumlarda ve alanlarda bulunma korkusuna verilen isimdir. Birçok insan agorafobinin açık alan korkusu olduğunu düşünüyor, ancak Agorafobi daha karmaşık bir durum. Agorafobisi olan biri şunlardan korkabilir:
- Toplu taşımada kullanarak yolculuk yapmak
- Alışveriş merkezleri gibi yerlerde alışveriş yapmak
- Hatta evden yani güvenli bölgelerinden dışarı çıkmak
Agorafobisi olan biri kendini yukarıda saydığımız gibi bir durum içinde hissederse, genellikle panik atağa benzer belirtiler göstermeye başlar. Bu belirtiler şunlardır;
- Hızlı kalp atımı
- Hızlı nefes alma
- Sıcak ve terli hissetmek
- Hasta hissetmek
Kaygı ve endişeye sebep olan durumlardan kaçarlar ve evden yalnızca bir arkadaş eşliğinde dışarı çıkarlar. Markete gidip alışveriş yapmak yerine internetten alışveriş yaparlar.
Agorafobiye Neden Olur?
Agorafobi genellikle panik atağın bir komplikasyonu, panik atakları ve yoğun korku anlarını içeren bir anksiyete bozukluğu olarak gelişir. Panik atakların meydana geldiği yer veya durumlarla ilişkili bir halde ilerler ve ileride panik atak yaşamamak için bu ortamlarda uzak durulmasıyla başlangıç gösterir. Agorafobisi olan çok az insanın geçmişinde panik atak yoktur. Panik atağı olmayan Agorafobi olan insanlarda genelde terör olaylarına maruz kalma, taciz ya da tecavüz edilme gibi nedenler tetikleyebilir. Agorafobi olan insanlarda bu durum genetik nedenlerden de kaynaklı olmuş olabilir. Ebeveynlerin geçmişinde Agorafobi varsa panik atak geçmişine gerek yok.
Agorafobi Teşhisi Nasıl Yapılır?
Agorafobiniz olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuzla konuşun. Eğer doktorunuzla konuşmak için kendiniz hazır hissetmiyor ya da evden çıkmak için kendinizi hazır hissetmiyorsanız telefon ile doktorunuza ulaşabilirsiniz. Doktorunuz sizden belirtilerinizi, ne sıklıkta ve hangi durumlarda ortaya çıktıklarını açıklamanızı isteyecektir. Doktorunuza yaşadıklarınıza dair detayları atlamadan detay detay anlatmanız bu Agorafobi teşhisinde çok çok önemlidir.
Agorafobi teşhisi için sorulan sorular;
- Evden ayrılmayı sizin için stres haline mi geliyor?
- Kaçmak istediğiniz durumlar ya da yerler var mı?
- Alışverişleriniz için başkalarına güvenmek ya da dışarıya endeksli olan ihtiyaçlarınızı gidermek için başkalarına güvenmek sizin için rahatlatıcı geliyor mu?
Duygularınız ya da geçmiş tecrübelerinizi her zaman birilerine anlatamayabilirsiniz. Bu durum gayet doğal bir durumdur. Fakat doktorunuzla iletişim kurarken yaşadıklarınızı anlatırken çekinmemeye çalışın ve duygularınızı, ne hissettiğini tam olarak açıklamak Agorafobi teşhisi ve tedavisi için çok önemlidir.
Agorafobi Tedavisi Nasıl Olur?
Düzenli egzersiz ve spor yapmak, sağlıklı ve düzenli yemek yemek. Çay, kahve ve kola gibi kafein oranı yüksek olan içeceklerden bir süreliğine uzak durmak. Alkol ve uyuşturucudan uzak durarak Agorafobi tedavisine bireysel olarak başlanabilir. Panik atak sırasından yaşanılan sizleri rahatlatan ve sizleri sakinleştiren teknikleri uygulamak Agorafobi tedavisinde de yoğun olarak kullanılır. Eğer kısa dönemli bu tedavi yöntemleri sizin için yeterli olmuyorsa mutlaka uzman doktorlardan yardım almanız gerekmektedir.
Ayrıca, doktorunuzu görmeden önce bilişsel davranışçı terapi de (CBT) dahil olmak üzere psikolojik terapilere katılabilirsiniz. Bilişsel davranışçı terapilerin Agorafobi ve panik atak gibi durumlarda olumlu etkileri vardır.
Agorafobi sorunu yaşayan insanların yaklaşık olarak %66’sından fazlasında tedaviler sonrasında iyileşme sağlanır ve agorafobi semptomlarından uzaklaşırlar. Hastaların yaklaşık olarak yarısı semptomların azaldığını belirtir ve cevap verir, ancak semptomlarının daha ağır hale geldiği bazı dönemler yaşanabilir. Örneğin kişiler stresli bir durum içinde hissediyorlarsa. Tedaviye olmasına rağmen, agorafobisi olan yaklaşık 5 kişiden 1\’inde semptomlarda azalmalar olsa da bazı semptomları yaşamaya ve göstermeye devam ediyor.