Cilt mantarı, günümüzde oldukça sık karşılaşılan enfeksiyon türlerinden biri olarak görülmektedir. Her ne kadar söz konusu rahatsızlık, ciddi bir hastalığa neden olmasa da kişilerin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Genellikle mantar hastalığı, kişilerde ciddi kaşıntılara ve kızarıklara sebep olabilmektedir.
Tüm bunların yanı sıra söz konusu hastalığın tedavisinde temizlik ayrı bir önemede sahiptir. Mantar hastalığına yakalanan kişiler, iyileşme sürecini hızlandırabilmek için mutlaka enfeksiyonlu bölgeyi temiz tutmak zorundadır. Peki cilt mantarı nedir, neden olur? İşte, son dönemlerde merak edilen bu soruların ayrıntılı cevapları…
Cilt Mantarı Nedir?
Cilt mantarı, tüm deri bölgesinde görülen ve farklı büyüklüklere sahip olabilen bir çeşit cilt hastalıklarıdır. Söz konusu hastalık grubu, kişilerde kaşıntılara ve kızarıklara neden olabilmektedir. Her ne kadar tüm deri bölgesinde görülebilen bir hastalık türü olsa da bu mantarlar, genellikle tırnak ve üst deri bölgesinde ortaya çıkabilmektedir.
Cilt Mantarı Neden Olur?
Cilt üzerinde meydana gelen mantarlar, çeşitli sebeplerden ötürü oluşabilmektedir. Dilerseniz, yapılan araştırmalar doğrultusunda mantar oluşumuna neden olan faktörleri gelin ayrıntılı olarak birlikte inceleyelim.
- Obezite ve diyabet hastalıkları, mantar rahatsızlığını tetikleyebilmektedir.
- Kuru bir cilt nedeniyle kişilerde mantar problemi meydana gelebilmektedir.
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması ve uzun süre antibiyotik kullanımı da mantar hastalığına zemin hazırlayabilmektedir.
- Mantar hastalıkları, aynı zamanda bazı sistematik rahatsızlıklardan ötürü oluşabilmektedir.
- Organ nakilleri nedeniyle bazı kişilerde yaygın bir şekilde mantar oluşumları gözlenebilmektedir.
- Tüm bunların yanı sıra sık sık yapılan cinsel aktiviteler nedeniyle de kişilerde mantar oluşumu meydana gelebilmektedir.
Cilt Mantarı Belirtileri Nelerdir?
Cilt mantarı belirtileri, kişiden kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. Fakat, en sık görülen belirtiler ise hiç kuşkusuz kızarıklık ve kaşıntılardır. İşte, mantarların en genel belirtileri…
- Bazı kişilerde kepeklenme problemi meydana gelebilmektedir.
- Kızarıklık ve kaşıntılar en sık görülen belirtilerden biridir.
- Kaşıntılara bağlı olarak içi sıvı dolu küçük veya büyük kabarcıklar oluşabilmektedir.
- Hatta bazı kişilerde kabarcıkların içerisinde irinde meydana gelebilmektedir.
- Tüm bunların yanı sıra mantarın oluştuğu yerde nasırlanma da görülebilmektedir.
Cilt Mantarı Nasıl Bulaşır?
Cilt mantarı, insandan insana kolaylıkla ve hızlı bir şekilde bulaşabilmektedir. Bulaşmayı etkileyen çeşitli faktörler ise şu şekildedir;
- Mantar hastalığı olan bir kişi ile girilen cinsel ilişki bulaşmaya neden olabilmektedir.
- Mantar hastalığı olan kişi ile yapılan direk temaslarda bulaşmayı tetikleyebilmektedir.
- Havlu ve çarşaf gibi ortak kullanılan ürünlerde mantar hastalığının bulaşmasına zemin hazırlayabilmektedir.
Mantar hastalığının bulaşmasını engellemek için mutlaka kişisel hijyene özen göstermeli ve mantar hastalığına sahip olan kişiler ile yakın temastan kaçınmalıyız.
Mantar Hastalığı Nasıl Geçer?
Mantar hastalığına yakalanan kişiler, mutlaka en kısa süre içerisinde tıbbi bir destek almalıdır. Uzman hekimlerin yapacağı kontrollerden sonra Antifungal tabanlı kremler ve gerek görülmesi halinde kişilere hap desteği de verilmektedir.
Tıbbi desteğin yanı sıra iyileşme sürecini hızlandırabilmek için kişisel temizliğe önem vermeli ve bu süre içerisinde sürekli temiz kıyafetleri tercih etmelisiniz.
Mantar Stresten Olur Mu?
Cilt mantarı, stres sebebiyle de oluşabilmektedir. Stres altında olan bireyler, zaman içerisinde şiddetli kabızlık ve ishal gibi bağırsak problemleriyle karşılaşabilmektedir. Söz konusu problemlerle karşılaşan kişilerde sağlıklı bakterilerde olumsuz yönde etkilenebilmektedir.
Sağlıklı bakterilerin etkilenmesiyle birlikte birçok kişide çeşitli mantar türleri oluşabilmektedir. Bu tür durumlarla karşılaşamamak için mutlaka stresten uzak durmalısınız.
Cilt mantarı, yukarıda da görüldüğü üzere oldukça kolay tedavi edilebilen hastalıklardan biridir. Gerekli tıbbi desteği alarak ve yaşam bicimizi değiştirerek bu hastalıktan son derece kolay ve pratik bir şekilde kurtulabilirsiniz.