1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Stent Nedir, Nasıl Takılır?

Stent Nedir, Nasıl Takılır?

Stent Nedir, Nasıl Takılır?

Kalbe giden kan akışının artması için, daralmış olan koroner arterlerin açılma eylemleri cerrahi müdahale gerektirmeyen stent işlemi ile gerçekleştirilir. Stent işlemi halk arasında balon anjiyoplastisi olarak da bilinir. Stent işlemi sayesinde daralmış olan ya da damarlarında tıkanıklık olan korner arterler ismi verilen kan taşımakta görevli damarların açılması gerçekleşir. Stent takım kararı hekimler tarafından verilecek olup, hastanın klinik durumuna göre değişiklik gösterebilir.

 Stent işlemi, koroner damarların balonların genişletmesi için özel olarak tasarlanan kateterin koroner arterlerin çıktığı yere yerleştirilmesinden sonra koroner damarların tekrardan açılarak kalp çalışma sisteminin normal dönmesi için yapılır. Basınçlı sıvı yardımı sayesinde balonun şişirilmesi ile kalp damarında açılma sağlanır. Stent işleminin başlaması ile birlikte balon şişirildiğinde, yağlı plak, tıkalı olan arter duvarlarına yerleştirilir. Bu yerleşme sayesinde kan akışı hızlanır.

Stent Nasıl Takılır?

Stent yerleştirme işlemleri cerrahi müdahale gerektirmeyen ve oldukça da kolay olan işlemler arasında yer alır. Balon anjiyoplasti kombinasyonu ile tmamen aynı olan bu işlemler, koroner arter içerisinde destek sağlamak amacı ile iskelet gibi davranışlar sergileyen küçük, metal kafesten oluşan bir çeşit tüptür. Stentin daralmış artere yerleşmesi için, kılavuz tel üzerinden ilerlemesi sağlanılan bir çeşit balon kateter tercih edilir. Daralmış olan bölgeye stentin yerleştirilmesi ile beraber balon şişirilir ve stent arterin çapına uygun olarak genişleme yapar. Bu hamlesi ile damar duvarına tutunmayı başarır. Balonun söndürülme işlemi gerçekleştirildikten sonra stent yerleşmiş olduğu noktada daimi olarak kalır. İşlemin yapılmasından kısa bir süre sonra stentin üst kısmı normal damar hücreleri ile kaplanarak iyileşmeye gider. Stent işlemi genellikle bir veya iki koronerde görülen daralma veya tıkanıklıklar için önerilir.

İlaçlı Stent Nedir?

Stent çeşitleri içerisinde en çok tercih edilen ve kullanılan ilaçlı stentler, yerleşmiş oldukları bölgede belirli bir süre boyunca dolaşmayı ve tıkanıklık yaşanan duvarlara ilaç salınımı sağlanacak ilaçlar içerir. İlaçlı stentler, metal stent iskeleti yapısında, yüzey kısımlarında ince ve kontrollü salınım yapma özelliği taşırlar. İlaçlı salınıma sahip olan stentlerin işlemlerinde normal stentlere göre tekrar daralma ihtimalinin çok düşük olduğu bilinir. İlaçlı stentler ince yapılı damarların hastalıklı olduğu durumlarda, tam tıkalı damarlarda, damarların ikiye ayrılmış oldukları noktada kullanılırlar. İlaçlı stentlerin uygulama aşamaları hastanın klinik durumuna göre değişiklik gösterir.
Stent Nedir, Nasıl Takılır?

Eriyen İlaçlı Stent Nedir?

Koroner damarların içerisinde bol miktarda yağ ve kireç bulunur. Yağ ve kireçlerden dolayı ortaya çıkan aterosklerotik plak belli bir darlık oranına yükseldiği durumlarda kalp kasının bozulma riski oldukça yüksektir. Kalp kaslarında bozulmaların engellenmesine darlığın açılması için stent tedavi çeşitleri en ideal seçimler arasında yer alır. Stentler hastaya yerleştirildikten sonra ömür boyu çıkarılmaz ve düzenli kontrollerinin yapılması gereklidir. Bu anlamda eriyebilen özelliğe sahip olan stentler, işlem esnasında darlığın açılmasına ve kalbin beslenerek normal çalışma ritmini kazanmasına yardımcı olur. Üzerlerinde bulunan ilaç sayesinde plaklara da etki eden bu stentler, işlemin tamamlanması ve görevinin bitmesi ile beraber eriyerek yok olur. Stentin erimesi ile yerleştirilen yer normal damar yapısının dönüşmesi için uygundur.

Eriyebilen Stentlerin Avantajları


Koroner damarların stentlere olan ihtiyaç durumları kısa süreli bir zaman dilimini kapsar. Görevinin tamamlanması ile birlikte damarda kalmasının herhangi bir avantajı yoktur. Bu sebep ile eriyebilen özellikteki stentler tercih edilir ve stentlerin erimesi ile beraber normal fonksiyonlu bir damr yapısına sahip olunur. Eriyebilen stentler ileride yapılacak olan tedavilere herhangi bir engel durumunda bulunmaz. Kan sulandırıcı kullanım süresini en aza indiren bu stentler, yaşam kalitesini de yükseltir.

Stent İşlemi Kimlere Uygulanmaz?


Hastanın uygunluk durumuna göre stent işlemlerinin yapılmasında herhangi bir problem yoktur. Stent işlemleri ilk kez yapılacak olan hastalara önerilmelerinin yanı sıra gelecekte işlem tekrarı yüksek olan hastalar da daha sık tercih edilir. Risk söz konusu olan hastalarda daralma ve tedavinin tekrarlanmayacağı göz ardı edilmemelidir. Stent işlemi şeker hastalığı, tansiyon yükseliği, sigara, kolesterol yüksekliği ve aile genelinde kalp hastalığı olan kişilerde tercih edilmez. Stent işlemi uygulanan hastanın hekim gözetiminde ve düzenli aralıklar ile mutlaka tomografi çekimlerinin yapılması gereklidir.

Ayrıca metal alerjisi olan hastalarda stent uygulamasının yapılması tekrar daralma olasılığını yükseltir. Stent uygulamaları genel anlamda ince yapılı damarlara ve uzun hastalıklı bölgelere uygulanır. Stent işlemlerinde göğüsün açılması söz konusu olmadığından ve herhangi bir yara söz konusu olmadığından ameliyat işlemlerine göre daha kısa süren bir işlemdir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir