1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Brusella nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri ve Aşısı 

Brusella nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri ve Aşısı 

featured

Brusella,inek,sığır, koç, keçi gibi hayvanlardan bulaşan bir hastalık türüdür. Bu hastalığa neden olan bakteriye brusella adı verilmektedir. Hayvanlarda bulunan, patojen bakteriler, hayvanların dışkıları ile bulaşabilir. Hayvanlardan elde edilen et veya sütten patojen bakteriler geçebilmektedir. Brusella doğrudan temas yoluyla bulaşabildiği gibi dolaylı yollarla da geçebilmektedir. Bu sebeple hayvanlarla ilgilenen çiftçiler ve kasaplar risk altındadır. Brusella bazı durumlarda insana bulaşması ile belirti göstermeyebilir. Bununla beraber belirti gösterdiği durumlarda, ateş, sıtma veya üşüme, halsizlik gibi sendromlar görülmektedir. Brusella hastalığı, antibiyotik kullanılarak tedavisi edilir. Brusella, bruselloz, Akdeni Humması, Malta ateşi yada Kırım ateşi olarak farklı isimlerle bilinmektedir. 

Brusella Nasıl Bulaşır? 

Brusella bulunan hayvanla temas edilmesi ile hastalık bulaşabilmektedir. Ayrıca hayvanın et ve sütünün tüketilmesi ile kolayca bulaşabilir. Farklı bir şekilde hayvanın idrarı ile temas edilmesi yoluyla hastalık bulaşmaktadır. Brusellanın bulaşma riskinin önüne geçilebilmek için, pastörize süt tüketimine önem verilmelidir. Az pişmiş et tüketmek yerine normal derecede pişmiş et tüketilmelidir. Brusella insanlara geçmemesi için, hayvanlarda bulunan açık yaraya dikkat edilmelidir. Hayvanla temas edilebilmesi için önceden eldiven giyilerek önlem alınmalıdır. 

Brusella Belirtileri Nelerdir? 

Brusella, insana geçmesi ile bazen belirti göstermeyebilir. En sık görülen belirtiler arasında ateş yer almaktadır. Halsizlik, kas ağrıları, ani kilo kaybı yaşanması ve üşüme buna eşlik edebilir. Bu belirtilerin ortaya çıkma süresi değişkenlik gösterecektir. Ortalama ilk haftalarda belirtiler görülebilir. Yada hastanın durumuna bağlı olarak daha uzun sürede, bir ay içerisinde belirti gösterebilmektedir. Brusella ilk zamanlarda iştah kesilmesine dayalı olarak kilo kaybı yaşanabilir. Daha sonra yorgunluk ve halsizlik ile vücutta ateşin çıkmasına neden olmaktadır. Bu hastalık türü diğer gribal hastalıklarla karıştırılmamalıdır. Dikkat edilmemesi nedeni ile ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Bunun için yapılması gereken, brusella şüphesi olması durumunda bir an önce tahlil yapılması gerekir. 

Vücutta ateş yükselmesi görüldüğü zaman, hasta bekletilmeden acil müdahale edilmelidir. Brusella belirtileri, bir çok hastalıklarda görülmesine bağlı olarak, tanı koymak zordur. En bilinen tanı yöntemi kan tahlili verilerek yapılan tanıdır. Brusella, insanlarda genellikle eklem bölgeleride yaygın olarak görülür. Ayrıca karaciğer, kalp ve sinir sistemlerini etkileyerek hasara neden olabilmektedir. Brusella riski ile olası kompliksyonlar arasında, kalp iç tabası enfeksiyonu görülebilir. Kalp kapakçıklarına hasar verebildiği gibi hastalığın ilerlemesi durumunda ölümle sonuçlanabilir. Artrit denilen deklem iltihaplanmalarına neden olabilmektedir. Omurgada bulunan eklemlerin iltihaplanmalarına neden olabilir. 

Brusella Aşısı 

Brusella ile mücadele edebilmek için bruselloz aşısı kullanılmaktadır. İnsanlarda bu hastalıktan en iyi korunma metodu hayvana bruselloz aşısını yaptırmaktır. Bruselloz aşısı yalnızca hayvanlara kullanılabilen bir aşı türüdür. Brusellada kullanılan aşı, hastalığın canlı bir aşı modeli olması sebebiyle insanları daha çok hasta etme riski taşımaktadır. Bu sebepten dolayı brusella aşısı yalnızca hayvanlar üzerinde uygulanır. İnsanlarda brusella hastalığının tedavisinde kullanılan her hangi bir aşı bulunmamaktadır. Bu yüzden hayvanı olan kişiler, brusella hastalığına yakalanmamak için, hayvanlarını aşı yaptırmaları gerekmektedir. Brusella hastalığı insanlarda uzun süreli bir ilaç tedavi gerektirebilir. Hastalık sürecinde kişide kullanılacak olan ilaç tedavisi hastanın durumuna göre belirlenmektedir. Brusella hastalığında reçeteye yazılan ilaçlar en az altı hafta kullanılması gerekmektedir. İlaçların yarıda bırakılması ile hastalık eski haline dönebilir. Bunun için ilaç tedavisi

bitene kadar devam edilmesi gerekir. Brusella inatçı bir bakteri türü olduğu için kolay ölmeyecektir. Bunun için antibiyotik tedavi süreci haftalarca sürebilmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir