Chia tohumu faydaları insanlar için oldukça fazladır. Özellikle yaşlanmayı geciktirici ve cilt sağlığını koruyucu özelliğe sahip bir besindir. Aynı zamanda sindirim ve kalp sağlığını korur. Diyabet tedavisinde takviye edici gıda şeklinde kullanılabilir. Ülkemizde ve dünyada yaygın olarak kullanılan chia tohumu, nane ailesine ait bir bitki çeşidinden üretilen tohum şeklinde bitkidir.
Özellikle chia, zengin protein, yağ ve lif içeriğine sahiptir. Çhia tohumu adı özellikle diyet yapanlar için tercih edilen ve popülerleşen besin içerikli bitkidir. Özellikle bu faydalı tohumdan verim almak için diğer gıdalarla kolayca karıştırılabilmesi mümkündür.
Chia Tohumu Tüketimi Nasıl Olmalıdır?
Genellikle yiyeceklerin için de kullanılan chia tohumunu birçok farklı tarifte kullanılabilir ve değerlendirilir. En etkili verimi alabilmek adına Chia tohumunun çiğ olarak tüketilmesi gereklidir. Genellikle tatlandırmak için yulaf ezmesi ve diğer meyve karışımları gibi gıdalara birlikte kullanılabilir. Aynı zamanda tohum çğ olarak farklı yemeklerde kullanılabilir. Özellikle chia tohumu pişirilmiş şekilde veya ısıtma şeklinde tüketilebilir.
Ayrıca bir bardak su, süt veya yoğurt içerisine bir yemek kaşığı şeklinde eklenerek kullanılan besindir. Aynı zaman da cia tohumu bal, tarçın, kurutulmuş meyve ile de kullanılabilir. Gün içinde çay veya diğer içeceklerden kullanan kişiler chia tohumunu çay ve kahvelerle kullanabilir. Bunun için içeceklere bir tatlı kaşığı chia tohumu eklenebilir. Chia tohumu aynı zamanda unlu yiyecekler de kullanılabilir. Bunun için chia tohumu önce toz haline getirilmelidir. Sonrasında un haline gelen chia tohumu ekmek gibi birçok tarifte yer alabilir.
Chia Tohumu Diyet İçin Nasıl Kullanılır?
Aynı zamanda chia tohumu sıvı bir gıdanın içerisine eklenerek de kullanılabilir. Bununla birlikte suda yumuşayan chia sıvılarla jel haline gelir. Özellikle tatlı seven kişiler için chia kullanarak meyve pudingi yapılabilir. Aynı zamanda chia tohumu ile chia tohumu çayı yapılabilir. Zayıflamak için chia tohumu lapası ve chia tohumu detoks suyu diyet yapanlar da fayda sağlar. Bununla birlikte sıcak veya ılık su içinde demlenerek chia tohumundan çay ve çeşitleri yapılabilir. Bunun için bir miktar suya bir dilim limon, bir çay kaşığı chia tohumu ile nane vücudun arınması için bir detoks suyu oluşturulabilir.
Chia tohumunun özellikle kullanımlarında mineral, vitamin, omega-3 yağları ve protein gibi özellikleri olan bitkidir. Aynı zamanda bir lif ve antioksidan deposudur. Özellikle iltihap giderici, sindirim sistemini rahatlatıcı birçok özelliği vardır. Özellikle chia tohumunda diyabet riskini azaltan faydalar vardır. Chia tohumu ayrıca tahıllar ile birlikte kullanılabilir. Bununla birlikte pirinç, yoğurt veya sebzeler ile tohum olarak serpilerek salata veya makarna şeklinde tüketilme özelliğine sahiptir.
Chia Tohumu Özellikleri Ve Kullanım Alanları
Chia tohumu her girdiği üründe emici özelliğe sahiptir ve suya batırıldığında jelatinimsi özeliktedir. Tohumları ıslatarak yemek daha faydalıdır. Böylece tohumun sindirimi daha kolay olur. Bununla birlikte tohumlar salatalara ve yemeklere eklenerek tüketilebilir. Cia tohumu özünde beyaz, koyu kahve veya siyah renkli olan tohumlardan oluşur. Bununla birlikte her besinde takviye ve tatlandırıcı olarak kullanılan chia tohumu lif bakımından değerlidir.Diyetlerde uzmanlar tarafından iki çorba kaşığı ıslatılmış tohum şeklinde kullanılması önerilir.
Özellikle salatalar da ve diğer yiyecekler de kullanılan chia tohumundan sonra lif değerini dengede tutmak için bol su içilmelidir. Chia tohumunun içerdiği A, B1, B3, E, D vitaminleri açısından zengindir. Aynı zamanda içeriğinde kükürt, kalsiyum, demir ve esansiyel yağ asitleri içeren özelliklere sahiptir. Chia tohumunda özellikle vitamin ve mineraller için tohumları öğütmek ya da ıslatmak gereklidir Aynı zamanda chia tohumlarını bir karıştırıcıda öğüterek toz haline getirilebilinir. Buna istinaden toz halinde olan tohum, krep, ekmek, kek ve makarnalarda kullanılabilir. Bununla birlikte bu toz haline gelen tohumlar yoğurt süt ve diğer besinlerde daha rahat kullanılabilir.