HPV, genel olarak cinsel yolla bulaşan, daha çok kadınlarda görülen bir çeşit virüstür. Bu virüs genital bölgede siğil, kanser ve rahim ağzı enfeksiyonlarına yol açabilir. HPV virüsü geçiren kadınların rahim ağzı geçirme olasılığı diğer kadınlara nazaran 20 kat daha fazladır. HPV virüsünün 100’den fazla türü vardır ve vücudun herhangi bir yerinde siğil ya da kansere sebebiyet verebilir.
HPV virüsü vücuda girdikten yaklaşık 2-3 ay sonrasında siğil oluşumu yapmaya başlar. Siğiller yoğun olarak genital bölgede görülse de vücudun çeşitli yerlerinde de kendini gösterebilir. Virüs ortalama 10-15 yıl içerisinde kansere yol açsa da ağız kanserlerinde HPV virüsünü olma ihtimali %99 etkilidir. Virüs erkeklerde penis ve skrotum kanserlerine yol açabilir. Günümüzde virüsün
kansere çevirmemesi için etkili aşılar yer almaktadır.
HPV Nasıl Bulaşır?
HPV virüsü, son derece yaygındır ve kadın erkek fark etmeden her insan hayatı boyunca bu virüsü bir kez de olsa kapabilir. HPV virüsü kapmış bir kişi herhangi bir belirti yaşamıyor olsa da bir şekilde karşı tarafa virüsü bulaştırabilir. Enfekte olduktan yıllar sonrasında bile HPV virüsü kendini gösterebilir ve bu durumlarda teşhis zamanını belirlemek son derece güçtür.
HPV virüsü her ne kadar cinsel ilişkiyle bulaşan bir hastalık olarak bilinse de sadece bu yoldan bulaşmaz. Umumi tuvaletler, hamam ve saunalar da dahil olmak üzere temasta bulunabilecek her türlü ortam HPV virüsünün yayılmasına sebep olur. Ortak kullanılan çamaşır ve havlu benzeri kişisel eşyalar da HPV virüsünün bulaşmasına neden olur. Bu nedenle gereken tedbirlerin alınması sağlık açısından avantajlıdır.
HPV Virüsü Belirtileri
HPV virüsü belirtileri aşağıdaki gibi baş gösterir;
Erkeklerde çok belirgin belirtilere yol açmasa da genital bölgede ortaya çıkan siğiller ile baş gösterir. Bu siğiller karnabahar görünümünde veya tırtıklı olabilir.
Pek çok kanserin yanı sıra ağız ve boğaz kanseri ile virüsten şüphe edilebilir. Tipik cilt siğilleri meydana gelir. Bu siğiller diğer normal siğillerden görünüm olarak daha farklıdır.
Kadınlarda ise genital bölgede ortaya çıkan siğilden ötürü cinsel ilişkide ağrı olabilir. İdrar yaparken yanma da HPV virüsünü akla getiren etkenlerden biridir.
HPV virüsü, pek çok kişide ciddi sağlık problemleri yaşanana kadar belirti göstermez. Bunun için yıllık olarak genel sağlık taramasından geçmek erken teşhis bakımından avantajlıdır.
HPV Virüsü Tedavisi
HPV virüsü tedavisi, farklı yöntemler eşliğinde gerçekleşir. Ancak en büyük belirtisi olan siğilleri yok etmek için lokal lezyon işlemi uygulanır. Bununla birlikte siğiller için çeşitli ilaçlar da kullanılır. İlaç etki etmiyorsa, hekim cerrahi operasyon önerebilir. Bu cerrahi işlemler arasında şunlar yer alır;
Sıvı azotla doldurma,
Elektrik akımı ile yakma
Lazer tedavisi
Cerrahi temizleme
HPV virüsü ciddi belirtiler gösterene kadar teşhis edilemediği için açık bir tedavisi yoktur. Ancak erken teşhis edilirse aşılama yöntemi ile virüs etkilerinden korunmak mümkündür.
HPV Virüsü Aşısı
Çok yaygın olarak siğillere yol açtığı için HPV virüsünden korunmak oldukça zordur. HPV virüsü için 3 farklı aşı yöntemi geliştirilmiştir. Bunlar; Gardasil, Grdasil 9 ve Cervarix olarak gösterilebilir. Gardasil türleri genital siğillere karşın hastayı koruma altına alır. Uzman hekimler 11-12 yaşına gelmiş ergenlik çağına yeni girmiş kız çocuklarında rutin olan HPV aşısını önerir. Aşı, bölgesel kusurları tedavi etmez, sadece kişinin bu virüse yakalanmasını önler. Bu nedenle düzenli olarak doktor muayenesinden geçmek gerekir.