Pıhtı atması kalp ve beyni besleyen ana damarlar üzerinde meydana gelen yağ birikmesi ile oluşur. Bu hastalık halk arasında inme olarak anılır ve felç olarak gözlemlenir. Diyabetin kontrol altına alınmaması ve hipertansiyonun meydana gelmesi bu hastalığa neden olan en etkili sebeplerdendir. Kişiler sağlıklı beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak kendilerini bu hastalıktan koruyabilirler.
Aynı zamanda karın bölgesinde biriken yağlar da bu hastalığın nedenlerinden birisidir. Kişilerin düzenli olarak kalp doktoruna kontrole gitmeleri tavsiye edilir. Pıhtı atması denilen durum damar üzerinde biriken yağların bulunduğu bölümden ayrılarak kana karışması ile meydana gelir. Özellikle boyun damarlarında sertlik olan görülebilir.
Pıhtı atması meydana geldiğinde zaman içerisinde bir damarı tıkar. Kana karışan pıhtı küçük olur ise damatlar arasında gezebilir ve herhangi bir tıkanmaya yol açmaz. Ancak pıhtı büyük olur ise büyük damarları tıkar. Damarın tıkandığı noktadan sonrasında kanlanma gerçekleşmez ve kansızlık oluşur.
Durum sonucunda ise iskemi adı verilen kansızlığın tedavisi gerekir. Bu isim hep kalp hem de beyin için farklı olarak geçerli değildir. Eğer kalpteki damarlardan herhangi birisi tıkanır ise enfarktüs adı verilen durum oluşur. Damar tıkanıklığı beyinde meydana gelir ise beyin çalışmasını olduğu gibi yerine getiremez. Fonksiyonlarını yitirmeye başlar ve kanın gitmediği bölgedeki fonksiyonlar işlevini kaybeder.
Damar Tıkanıklığı Nasıl Önlenir?
Damar tıkanıklığı nasıl önlenir sorusu sorulduğunda neden olan durumların engellenmesi gereklidir. İlk olarak kişinin damarlarının sürekli kontrol edilmesi gereklidir. Bunun için düzenli yapılan check up gereklidir. Pıhtı oluşmasını önlemek için vücuttaki kolesterol oranına dikkat edilmesi gereklidir. Damardaki tıkanıklığı tetikleyen en önemli sorunlar arasında diyabet yer alır. Hipertansiyon da tıkanıklığa sebep olan nedenlerden birisidir.
Diyabeti olan kişilerin kontrolü kaybetmemesi gereklidir. Sürekli olarak kontrol edilen diyabet ile kişiler damar tıkanıklığını önleyebilirler. Dengeli beslenme ve sağlıklı olmaya özen göstererek kişiler sağlıklı bir yaşam sürebilirler. Özellikle diyabet varlığını belli etmeyen bir hastalıktır. İlerleyen süreçlerde belirtilerini gösterir ve geri dönüşü olmayan hasarlar ile sonuçlanabilir.
Damar tıkanıklığı sebepleri arasında kalitesiz su içmek de yer alır. Yaşanılan bölgede kalitesiz şebeke suyu var ise musluk suyu içilmemelidir. Hazır su içilerek kişiler damarlarında oluşacak zorlukları engelleyebilirler.
Sağlıklı Hayat Tavsiyeleri
Pıhtı atmasını önlemek için kişilerin sağlıklarını kontrol altına alması gereklidir. Diyabet ve hipertansiyon uzak durulması gereken hastalıklar arasındadır. Bu nedenle kişilerin her iki hastalığa yakalanmamak adına dikkatli olması tavsiye edilir.
Düzenli olarak kalp doktorlarına gidilmeli ve kalp damarları kontrol ettirilmelidir. Düzenli kontrollerin yanı sıra kişiler beslenmelerine de dikkat etmelidir. Yiyeceklerin yağlı olmamasına dikkat edilmeli ve tuz kullanımı azaltılmalıdır. Beslenmenin de düzenli olması oldukça önemlidir.
Sürekli fast food tüketmek damar tıkanıklığına yol açan etkenler arasındadır. Bu nedenle kişilerin organik beslenmesi tavsiye edilir. Et, süt ve sebze tüketimi belirli bir oran içerisinde olmalıdır. Genellikle kişilerin düzenli olarak spor yapması önerilir. Spor yapan kişilerin vücudundaki yağ ve kolesterol oranı dengede kalır.
Mekik gibi spor hareketleri karın kası çevresindeki yağların azalmasına neden olur. Vücutta normal oranda yağ olur ise damar tıkanıklığı oranı oldukça az olur. Haftanın belirli zamanlarında sebze tüketimi gerçekleştirmek gereklidir.
Kızartma gibi yağlı yemekler azaltılmalı ve ayda bir olarak tüketilmelidir. Damar tıkanıklığı aniden oluşan bir hastalıktır. Bu nedenle kişilerin hastalık oluşmadan önce kendisine dikkat etmesi ve sağlıklı yaşamı benimsemesi gereklidir.