28 Şubat davasının sanıkları ile ilgili tutuklama kararı, mahkeme tarafından savcılığa gönderildi.
Davanın 14 sanığı için incelenmesi gereken dosya Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. İncelemelerin aradından yerel mahkeme tarafından da incelenen dosya, infaz için savcılığa gönderildi.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin onadığı ceza, yargılamayı yapan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesine gelen dava dosyasıyla birlikte 14 sanık hakkında müebbet hapis cezası verilmişti. İnfaz savcılığına gönderilen dosyaların incelenmesinin ardından aralarında Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker isimlerinin yer aldığı sanıklar hakkında tutuklama kararı çıkartılacak
Cezası onanan sanıklar hakkında teslim olmaları için müddetname gönderilmesi bekleniyor. Müddetnamede belirtilen süre içerisinde teslim olmayan sanıklar için yakalama kararı çıkartılacak.
Çetin Doğan: Biz gider teslim oluruz
Tutuklama kararı çıkartılan Çetin Doğan yaptığı açıklamada, “yakalama kararı değil, biz söylesinler gösterecekleri yere biz gider teslim oluruz” dedi.
Çetin Doğan ve avukatı Hüseyin Ersöz, mahkemenin verdiği tutuklama kararını değerlendirdi. Bodrum’da ikamet eden Çetin Doğan yaptığı açıklamada şunları söyledi, “Evdeyim. Kim gelecekse gelsin. Yakalama kararı ne demek yani, anlamıyorum. Delillerin hepsinin sahte olduğunu söyledik”
Şimdi Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) incelemede. Biz sağlık sebepleriyle zaten mahkeme, ertelemişti adli kontrolü. Şimdi AYM’nin inceleme safhasındaki dava var, kısa sürede sonuçlanacağını umuyoruz. Çünkü hiçbir delil yok.
Bekliyoruz, İnfaz savcılığına dilekçe vermiştik daha önce dosya içerisine. Yarın yine avukatım irtibat kurar. Durum bu. Yakalama kararı değil, biz söylesinler gösterecekleri yere biz gider teslim oluruz.
“Sadece kamu vicdanını yaralamamaktadır”
Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz ise, şöyle konuştu:
“28 Şubat davasında verilmiş olan kararlar kamu vicdanını ciddi anlamda yaralamasının yanında, diğer taraftan 84 yaşındaki müvekkilimizin sağlık sorunları gözardı edilerek cezasının infazı için cezaevine girmesi durumu karşısında bir hukuka aykırılık barındırmaktadır.
Zira söz konusu yargılamanın birçok adil yargılanma ihlali gerçekleşmiş ve bu hususların tamamı AYM’ye yapılmış bireysel başvuruda ifade edilmiştir. Ancak geldiğimiz aşama itibariyle AYM’den yapmış olduğumuz, infazın durdurulmasına yönündeki tedbir başvurumuz henüz karara bağlanmamışken ciddi sağlık problemleriyle boğuşan sanıklar hakkında yeniden yakalama kararı çıkarılması ve bu sanıkların yeniden cezaevine girme ihtimallerinin doğması sadece kamu vicdanını yaralamamaktadır.
Aynı zamanda söz konusu uygulamanın hukukiliği de, hakkaniyete uygunluğu da tartışma yaratmaktadır. Bu çerçevede AYM’ye yapılmış adil yargılanma hakkı ve yasallık ilkesi prensiplerince AYM’nin kararının beklenmesi diğer yandan söz konusu mahkemenin yakalama kararı ile ilgili olarak savcılık tarafından bir infazın ertelenmesi kararı verilmesinin hakkaniyete uygun bir yaklaşım olacağı düşüncesi içerisindeyiz.
İnfaz Savcılığı’na müvekkilimizin sağlık raporlarını sunarak infazın ertelenmesi başvurusunda bulunacağız.”