Histamin nedir?
Histamin, bağırsaklarda yer alan bakteriler tarafınca histidinden sentezlene bilindiği gibi dışarıdan besinler yardımıyla da alınan tamamen organik özellikte olan bir bileşiktir. Histamin özellikle bazofiller ve mast hücreleri, mide enterokromfin hücreleri , lenf düğümleri ve timuslarda salgı granüllerinde yüksek seviyede konsantrasyonlarda depolanmaktadır.
Sağlıklı vücut’ ta histamin, ilgili olan enzimler yardımıyla yıkılma işlemi bittikten hemen sonra vücudun ihtiyacı kadar olan seviyeye ulaşma işlemini tamamlar.
Histamin İntoleransı Nedir ?
Histamin intoleransı, vücuda besin yoluyla alınmış olan ya da sentezlenmiş histaminin yeteri kadar yıkılamaması sonucunda vücut’ta birikmesi ile oluşmakta ve kişiler de alerjik reaksiyonları taklit eden çok miktarda semptoma sebep olabilmekte olan bir sağlık sorunudur.
Histamin iki ana enzim sayesinde metabolizasyon işlemini gerçekleştirmekte yani yıkılma işlemini sağlamaktadır.
Bu iki ana enzimden histamin -N-metiltransferaz (HNMT) adlı enzim karaciğerde yer alırken diaminoksidaz (DAO) adlı enzim ise sindirim sisteminde kendine yer bulmaktadır.
Bu iki enzimden gıda yardımıyla alınmış olan histamini yıkma işlemi uygulayan ana enzim Diaminoksidaz (DAO) enzimidir.,
Histaminin dışarıdan alınmış olan besinlerle fazla miktarda alındığı zaman vücut’ ta eğer histamin yıkım işlemine yetecek seviyede DAO enzimi yer almıyorsa histamin intoleransı oluşabilmektedir.
En yüksek seviyede sağlıklı olan insanlar da bile bazen beslenme durumuna bağlı bir şekilde histamin toleransı oranı azalabilmektedir.
Örnek verecek olursak aynı gün içinde çok fazla miktarda çay ya da kahve tüketildiği zaman ya da fazla alkol alındığı zaman, histamin içeren gıdalar çok fazla tüketildiğinde bir çok insanın mide ve bağırsak sisteminde sıkıntılı olan dakikalar , saatler yaşanabilmektedir.
Histamin İntoleransı Neden ve Nasıl Olur?
Yaşamsal fonksiyonları adına oldukça büyük bir öneme sahip olan bir madde olan histamin ; çok yüksek seviyelere çıktığında alerjik problemlere yol açabilir. Vücut ; bu tür maddelere maruz kaldığı zaman antikor salgılayıp , mikroplara karşı mücadele etmektedir. Vücudun salgılamış olduğu antikorlar ile birlikte salgılanmış olan farklı bir kimyasal ise histamindir. Çiçek ve ev tozu, hayvan tüyü, çeşitli kimyasal maddeler histamin intoleransına neden olabilmektedir. Yumuşak olan kasların kasılması gibi bir duruma neden olan intolerans; soluk alıp verme etkinliğini güçleştirerek, ölüm gibi sonuçlara yol açabilir.
Histamin maddesi salınım işlemi gerçekleşmediği zaman alerjen maddelere maruz kalmış vücuttaki histamin intoleransı oranı artar. Bedende bulunan toksik maddenin artışı , B6 ve C vitaminlerinin vücuttaki eksikliği ve yüksek miktarda olan histamin tüketimi; oksidaz ve diamin enziminin oranının düşmesine neden olup tek başına histamin alerjik hastalık oluşturmaktadır. Vücutta yer alan bu maddelerin oranı; histamin testi yardımıyla belirlenerek alerji teşhisi konulmaktadır . Yüksek orandaki histaminin baş ağrısına sorununa neden olduğu bilinmektedir.
Histamin İntoleransı Belirtileri Nedir?
Histamin intoleransının sahip olduğu belirtiler normal alerjilerin sahip olduğu belirtilerle karakterizedir ve belirtileri birbirine benzer belirtiler olduğu için alerji ya da histamin intoleransı mı olup olmadığı durumu konuyla ilgili bazı testlerle belli olmaktadır.
Yaygın bir şekilde görülen belirtiler ise şunlardır :
- Hazımsızlık
- Mide yanması,
- Karın ağrısı
- Bağırsak hareketlerinde hareketlilik
- İshal, kabızlık
- Baş ağrısı, migren
- Kaşıntı, döküntü, sıcak basması
- Bulantı, kusma
- Adet düzensizlikleri ve ağrılı adet
- Ruhsal durumda dengesizlik
- Nezle, burun akıntısı
- Kalp çarpıntısı, ritim bozukluğu
- Halsizlik, yorgunluk
- Tansiyonda yükselmeler
Histamin İntoleransına Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer?
Histamin İntoleransına sahip olan bireyler; histamin fazlalığı olup sentezlenmesini sağlayan gıdaları daha çok tüketmemelidirler. yıllanmış peynir çeşitleri, Kırmızı şarap, bira, maya içeren besinler, ıspanak, lahana turşusu başta olarak turşu çeşitleri, yoğurt, zeytin, krema, ketçap, mayonez, sirke veya sirke içerikli sosların tamamı, salam, sosis , konserve durumundaki besinler, pastırma , hindi, tavuk, balık, füme et , işlenmiş olan etler, mantar, patlıcan uskumrugiller, ton balığı, beklemiş olan meyve suları , hamsi vb. besinlerin hepsi histamin oranının çok yükselmesine neden olabilecek besin türleridir. Histamin seviyesi yüksek miktarda olan bireyler; bu türdeki besinleri tüketmemeye dikkat etmelidirler.
Histamin İntoleransına iyi gelebilecek olan besinler ise ; ısırgan otu, C vitamini içerikli turunçgiller, maydanoz, kivi, soğan, kuşburnu, elma, böğürtlen, kuru baklagillerin bütünü , papatya, elma, meyan kökü lavanta çayı, kek, yeşil çay vb. besinlerin tamamı histamin İntoleransına iyi gelen besinlerdir.