Eliminasyon diyeti nedir, nasıl uygulanılır ve faydaları nelerdir birçok insan tarafından merak edilmekte ve araştırılmakta olan konular arasında yer almaktadır. Eliminasyon diyeti kişilerin tükettikleri gıdalardan belirli bir kısmını tüketmeyi bırakması, sonrasında çıkardığı gıdaları belirli aralıklarla ve teker teker alarak olası reaksiyonları engelleyerek kişiye zarar veren gıdaların tespitini sağlamaktadır. Eliminasyon diyeti kişilerin zayıflamak ve kilo kontrolünü sağlamaktan çok kişiye zarar veren besinleri tespit etmek ve alerjik reaksiyonlara önlem almak için kullanılır. Eliminasyon diyeti özellikle gıda alerjisi ve hassas bağırsak sendromu olan kişilerde beş ila yedi hafta arasında sürecek şekilde yapılarak kişilerin hangi besine karşı alerjisi ve hassasiyetinin olduğu ortaya çıkar.
Eliminasyon diyeti mide bulantısını, kabızlık, ishal, gaz sancısı ve şişkinliğe oldukça iyi gelmektedir ve bu belirtileri hafifletip azaltmaktadır. Ancak kişinin rahatsızlık yaşadığı gıda ve alerjik reaksiyon gösterebileceğine dair şüphe duyulan gıda varsa bu kişiler diyeti uygulamadan önce tıp uzmanı tarafından onay alması ve takip edilmesi gerekmektedir. Birden çok besinin yasaklanmasını içeren diyet kilo verdime amacı taşımadığı gibi uzun sürelerde de uygulanmaz, gereğinden uzun sürede uygulanması kişinin gerekli vitamin e minerali almamasına ve ani kilo kaybına neden olmaktadır.
Eliminasyon Diyetinde Hangi Gıdalar Tüketilebilir?
Eliminasyon diyeti birçok gıdayı yasaklayarak yapılsa da kişinin günlük rutinini bozmayacak gerekli besin ve vitamin takviyesini sağlayacak temel gıdaları barındırır ve gıda çeşitliliği mevcuttur. Eliminasyon diyetinde serbest olan gıdalar şu şekilde belirtilmektedir:
- Meyve ve sebzeler eliminasyon diyetinde rahatlıkla tüketilir ancak meyvelerden turunçgiller dışında hepsi sebzelerden ise gece büyüyen sebzeler haricinde çoğu sebze tüketilmektedir. Dikkat edilecek bir diğer nokta ise meyve ve sebzelerin mevsiminde ve mümkün oldukça organik seçilmesi gerektiğidir.
- Kuzu eti, hindi eti, balık, somon ve tatlı su balığı eliminasyon diyetinde rahatlıkla tüketilebilen gıdalardır. Ayrıca kümes hayvanları olan organik tavuklar diyette önerilmektedir.
- Özellikle çiğ kuruyemişler tercih edilirken diyet yapan kişi isteğe bağlı olarak çiğ kuruyemiş olan fındık, badem ve cevizi kavurabilir. Ayrıca amarant ve kinoa gibi gluten içermeyen tahıllar diyette kullanılmaktadır.
- Baharat kullanımı ise bol çeşitlilik içermektedir kullanılan baharatlar kekik, tarçın, zencefil, biberiye ve zerdeçal, karabiber, çeşitli çeşniler ve taze otlardır. Bu baharatların kullanımı dışında diyette dikkat edilen önemli nokta kırmızıbiber baharatının kullanılmamasıdır.
- Diyette kullanılan yağlarda ise tercih edilmesi gereken sağlıklı yağlar tercih etmektir. Sağlıklı yağ olan soğuk preslenen zeytinyağı, hindistancevizi yağı, sütünden ayrılmış tereyağı ve keten tohumu yağı tercih edilmelidir.
- Diyette içecek olarak kullanılanlar ise su ve yeşil çaydır çok az miktarda siyah çay da tüketilebilecektir. Kahve de siyah çay gibi az miktarda gün içerisinde tüketilebilecektir.
Ayrıca bu diyette kişiye rahatsızlık vermediği kesin olarak bilinen meyveler, baklagiller ve sebzeler serbest ve rahatlıkla tüketilebilmektedir.
Eliminasyon Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Eliminasyon diyeti vücuda zarar veren alerjik reaksiyon gösteren gıdaların bulunmasına ve onların beslenme rutininde çıkarılmasına yardımcı olmakla birlikte birçok fayda da sağlamaktadır. Eliminasyon diyeti mide krampları, gaz sancıları, şişkinliğe oldukça iyi gelmekle birlikte bağırsak sendromunu engeller ve sindirime yardımcı olur. Eliminasyon diyeti özellikle yetişkinlerde yürütülen çalışmalar sonucu psikoloji rahatsızlık olan davranış bozukluğu ve dikkat dağınıklığına iyi gelmektedir. Egzama gibi bazı yiyeceklerle de tetiklenebilecek hastalıklarda egzama ve egzama semptomlarını azalttığı görülmektedir. Ancak diyet büyüme çağındaki çocukların temel besinlerini kısıtlamaktadır bu ise çocukların büyümesine engel olabilecektir. Eliminasyon diyeti yapılırken tıp uzmanından yardım almak ve kontrollü ilerlemek önem teşkil etmektedir.