Ağlama duvarı, Yahudilerin önünde gelip ağladıkları bir duvardır. Harem-i Şerif’in batısında, Kudüs’ün doğusunda yer alır. Müslümanlar tarafınca Burak Duvarı olarak bilinir. İşte o duvar hakkında bilinmeyen bilgiler!
Ağlama duvarı, Hz. Süleyman tarafından 7 yıl içinde yapılan ve Süleyman Mabedi ile bilinen kutsal yapı günümüzde bu isimle anılmaktadır. Bu duvar M.Ö. 586 yılında Babiller ’in Kudüs’ü işgali esnasında yıkılmış ve sonrasında yeniden yapılmıştır. Ancak M.S 70 yılında tekrar yıkıldı, yine inşa edildi. Batılılar tarafından Batı Duvarı olarak anılır.
1967 senesinde Arap ile Yahudiler arasında geçen 6 Gün Savaşı’nda Ağlama Duvarının bir kısmı ibadet amacıyla kullanılıyordu. Yahudilerin günümüzde ibadetlerini gerçekleştirdiği kısım o zamanlar toprak bir zemin şeklindeydi. Selahaddin Eyyübi ağlama duvarına gelen Yahudilerin sorun çıkarmasını engellemek amacıyla buraya Faslıları yerleştirmiştir.
Ağlama Duvarını Osmanlı Devleti Onardı
Osmanlı Döneminde Yahudiler Avrupa ülkeleri tarafından kabul edilmiyordu. Yahudilerin 7. Yüzyıla kadar Kudüs’e girmeleri bile yasaktı. Ancak Osmanlı Devleti Yahudileri himayesine aldı. Bunun yanında Yahudilerin ibadet ettikleri ve yıkılmak üzere olan duvarı da onardılar.
Kanuni Sultan Süleyman döneminde Yahudi halk Mescid-i Aksa’da ibadet etmek istediklerini dile getirdiler. Fakat Sultan Süleyman buranın Gayrimüslimlere haram olduğunu dile getirmiş ve Yahudilerin bu bölgenin dışındaki duvar önünde ibadet etmelerine izin vermiştir. Osmanlı’nın o zamanki dönemlerinde Yahudi tehlikesi fark edilmedi. Ancak Yahudiler Kudüs’e yeniden hakim olmayı istedikleri için ibadetlerini duvara yüzleri dönül şekilde gerçekleştirmişlerdir.
1948 yılında Ürdün’ün Kudüs’ü işgal etmesi ile Yahudilere bu duvarı ziyaret etmek kesin bir dille yasaklandı. 1967 yılında ise İsrail’in Kudüs’ün doğusunu işgal etmesinin ardından Yahudilerin 2000 yıldır gerçekleştirmeyi düşündükleri hayalleri de gerçek oldu. Yahudiler ağlama duvarını yıkılmış olan Süleyman Mabedi’nin bir parçası olarak kabul ederler. Bu nedenle de bu duvar önünde ibadetlerini gerçekleştirirler.
Ağlama Duvarı Özellikleri Nelerdir?
Ağlama duvarının bilinen pek çok özelliği bulunur. Bu özellikler;
- Ağlama duvarı İsrail’in başkenti olan Kudüs’te bulunur.
- Bu duvar kireç taşından yapılmıştır.
- Ağlama Duvarı M.Ö. 19’da inşa edildi.
- Yahudilerin inançlarına göre burası ibadet amacıyla kullanılır.
- Ağlama Duvarı, antik bir duvar olma özelliğine sahiptir.
- Ağlama Duvarı, Büyük Hirodes tarafından inşa ettirilmiştir.
- Duvarın yüksekliği yaklaşık olarak 19 metre civarındadır.
- Duvarı uzunluğu yaklaşık 488 metre civarındadır.
Ağlama Duvarının Önemi
Bu duvar Süleyman Peygamber döneminde Kudüs’e inşa edilmiştir. Bir tapınak olma özelliğini taşır. Ağlama Duvarı Yahudiler tarafından kutsal kabul edilir. M.S. 70 yılında Beit Hekimdaş tarafından duvar yıkılmıştır. Ardından duvarın batı kısmı sırf ibret olması amacıyla yıkılmadan bırakılmıştır. Batı kısmındaki duvar günümüze kadar gelmiş ve Ağlama Duvarı olarak anılmaya başlamıştır.
1516 yılında Mercidabık Savaşında Osmanlı Devleti Memlükleri yenilgiye uğrattı. Ardından Yavuz Sultan Selim Kudüs’e girmiştir. Her halkın dinine saygı duyacağını belirten Yavuz Sultan Selim Romalılar döneminde bir kısmı yıkılan duvarın bulunmasını emretti. Yavuz Sultan Selim Ağlama Duvarını bularak bu duvarın korunmasını sağlamıştır. Günümüze kadar gelmiş olan bu duvar günümüzde de en çok korunan yerlerden biridir. Bu duvar hala pek çok kişi tarafından kutsal olarak görülür.
Ağlama Duvarı Orta Doğuda bulunan en eski ibadet yeri olma özelliğine de sahiptir. Özellikle Yahudi inancında bu duvarın önemi büyüktür. 1967 yılında gerçekleşen savaşta Ağlama Duvarına yakın olan Faslıların bir köyü İsrail tarafından tamamen yıkıldı. İsrail Ağlama Duvarını Yahudilerin tamamının toplanarak ibadet edebilecekleri bir yer haline getirmek amacı ile köyü tamamen yıkmıştır.