1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Alerji Aşısı Nedir? Kimlere Yapılabilir?

Alerji Aşısı Nedir? Kimlere Yapılabilir?

Alerji Aşısı Nedir? Kimlere Yapılabilir?

Alerji çoğu kişinin problemidir. Bazen kronik olarak bazen de dönemsel olarak insanları etkileyen bir durumdur. Önemli o olan, alerjinim neye karşı olduğunu bulup, o alerjene karşı, vücudun bağışıklık kazanmasını sağlamaktır. Bu da uzun bir tedavi süreci gerektirir. Alerji aşısı genel olarak, astım, rinit, böcek alerjisi gibi durumlarda uygulanır.  Çoğu kişi de büyük oranda fayda sağlar.

Bir program dahilinde uygulanır. Her hasta için, bu durum farklıdır.  Bu aşı tedavisi ile az miktarda alerjen madde vücuda verilir. Daha sonraki dozlarda miktar arttırılır. Bu şekilde vücut bağışıklık kazanmış olur. Bu tedavi genel olarak 3-5 sene arasında değişiklik gösterir.  Her aşı da olduğu gibi, alerji aşısı da bazı yan etkiler yapabilir. Bölgede kızarma, ağrı ve şişlik olması normaldir.  Bazen de duruma göre, nezle, öksürük ve gözlerde yanma görülebilir. Bunlar ciddi yan etkiler değildir.

Alerji Aşı Tedavisi Nedir?

Alerji aşısı, immunoterapisi olarak bilinir. Bağışıklık sistemi ile alakalı bir tedavidir. Vücudun alerji olunan şeylere alışması ve tepki vermemesi sağlanır. Bunun için tedavi uygulanır.  Alerji bilinen ve bilinmeyen birçok şeye karşı olabilir. Hayvan, toz, güneş, polen, küf en çok alerji olunan şeylerin başında gelir.  Göz alerjisi de sıklıkla görülür. Bunlar kişiye sıkıntı veren durumlardır ve tedavi olunmadığı zaman, hayat kalitesini büyük oranda etkiler. Arı sokması da ciddi sorunlar oluşturabilir. Bu tip alerjisi olanlar mutlaka aşı yaptırmalıdır.

Alerji Aşısı Nedir? Kimlere Yapılabilir?

Alerji Aşısı Nasıl Uygulanır?

Alerji aşısının nasıl uygulandığı da bu konudan muzdarip olan kişiler için önemlidir. Aşı tedavisi uygulanmadan önce, bu konuda uzman olan bir kişi tarafından alerji testini yapılması gerekir. Yani immünolog dışında başka kimse bu işi yapamaz. Testin ve aşının değişik uygulama şekilleri vardır. Damla, tablet, deri altına enjekte gibi şekillerde uygulanır.  Eğer dil altı aşı uygulanacaksa, hafta da üç kere yapılması uygundur.  Kola yapılan aşılar, belirli bir program dahilinde belirli aralıklarla uygulanır.  2 aşama uygun görülür. Mevsim ve polen alerjisi olanlar polenler çıkmadan tedavi edilmelidir. 3-4 ay öncesi bunun için uygundur. Farklı alerjiler için ise herhangi bir zaman dilimi belirlenmemiştir. Yıl içinde herhangi bir zamanda uygulanabilir.

Alerji Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Alerji aşısının da diğer aşılarda olduğu gibi bazı yan etkileri olabilir. Dil altına uygulanan aşılarda kaşınma ve uyuşma gibi sorunlar görülür.  Çok büyük bir problem oluşturmaz, geçicidir.  Yapılan bölgede  kızarma, şişme, ağrı, kaşınma ya da tahriş oluşabilir. Bunlar lokal yan etkilerdir. Başka bölgeleri etkilemez.  Genelde bir kaç saat içinde son bulur. Ürtiker, hapşırık ve öksürük gibi sorunlar daha seyrek görülür. Rahatsız edici olmadıkça sorun yaratmaz.  Aşı olunduktan sonra yarım saat beklenmesi ve kontrol altında kalınması gerekir.

Bu süre içinde beklemeyen bir reaksiyon oluşursa, müdahale edilmelidir. Nefes almada güçlük, boğaz şişliği, sık şişmesi ve tansiyon düşmesi genelde ciddi belirtileridir. Bunlara dikkat edilmesi gerekir.  Alerji aşısının fiyatları da merak edilir. Genelde sigorta kapsamına giren cadı türüdür. Bazen nadir de olsa katkı payı ödeme talebi olabilir. Eğer sağlık sigortasına sahip değilseniz  asi tedavisi ciddi rakamlara mâl olabilir.  Tam etkili bir tedavi almak için, dozların hepsinin tam ve zamanında uygulanması gerekir. Etkili bir sonuç genellikle 12 ay içinde görülür. Aşı tedavisi mümkün olduğunca ihmal edilmemeli, hayat kalitesini artırmak için, uygun bulunursa talep edilmelidir. Alerji sanıldığından daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir