Yaşamımız boyunca başımıza gelen en kötü deneyimlerden biri de göz kararmasıdır. Göz kararmasının pek çok farklı kişide farklı şekillerde meydana geldiğini ifade edebiliriz. Bazı İnsanlar için üç beş saniye boyunca gözlerde kararma görünürken bazı insanlarda çok daha uzun devam eden ve hatta bayılmaya varan bir göz kararması yaşanabilmektedir. Göz kararması kişilerin büyük bir oranı için herhangi hastalık belirtisi değildir. Meydana gelen göz kararmasının altından ciddi bir rahatsızlık çıkmaz. Ne olursa olsun tedbir almayı ihmal etmeyerek yaşadığınız göz kararmasıyla ilgili olarak hekime danışabilirsiniz.
Göz kararmasından çok altında yatan nedenleri merak ediyor ve araştırıyorsanız danışmanız gereken hekim göz doktorundan ziyade iç hastalıkları doktoru olmalıdır. Daha sonrasında doktorunuzun sizi yönlendirmesi durumunda nöroloji servisine de görünebilirsiniz. Doktorunuz başınıza gelen göz kararmasına neden olabilecek birtakım rahatsızlıklar hakkında bulgular toplayacak ve neticesinde de bir teşhis ortaya koyacaktır. Ancak söz konusu olan standart bir göz kararmasıysa herhangi bir hastalık çıkmayabilir. Çünkü bazı hallerde insan vücudu normalde vermediği reaksiyonları verebilmektedir. Bu doğa ve insanın vücudunun ortaya çıkardığı bir çeşit otokontrol yöntemidir. Örneğin çok uzun süre oturarak uyuştuktan sonra birden kalktığınızda tekrar oturduğunuz olmuştur. Çünkü o an için gözleriniz bütünüyle kararmıştır. Göremediğiniz hissi o anlık dahi olsa karanlığa bakmak korkutucu bir tecrübe olabilmektedir. Ayrıca çok görülmese de göz kararması Vertigo benzeri ciddi rahatsızlıklara da işaret edebilmektedir.
Göz Kararması Neden Olmaktadır?
Göz kararmasına neden olarak birçok faktör sayılabilir. Çoğunlukla basit, rutin detaylardan söz edilmektedir. Çünkü göz kararmasıyla ilgili olarak ciddi bir hastalığın teşhis edildiği çok az durum yaşanmaktadır. Yine de ne olursa olsun hekiminize başvurmak ve herhangi bir sorun olmadığından emin olmak sizi rahatlatacaktır. Göz kararmasının birçok vakit kişilerin stres, endişe seviyeleriyle orantılı olduğu gözlemlenmektedir. Aç olmak ya da fazla tok almak da göz kararmasına neden olabilmektedir. Alerjinizin olduğu gıdalar tükettiğinizde ya da gıdalar bozuk olduğunda zehirlenmeye bağlı olarak da göz kararması yaşanabilmektedir. Reçete olmadan alınan ilaçlar ya da reçeteli olsa bile kullanılan ilacın etken maddesine olan hassasiyet de gözde kararmaya yol açabilmektedir. Soğuk havalarda birden sıcak bir yere girmek ya da ishal olmak durumunda da göz kararması yaşanabilmektedir. Göz kararmasına neden olan diğer bazı durumlar da aşağıdakilerdir.
– Tansiyon düşmesi, yükselmesi
– Şeker düşmesi, yükselmesi
– Düzensiz çalışan tiroit bezi
– Göz içindeki damar problemleri
– Gözdeki ödem
– Boyun bölgesindeki damarlarda tıkanıklık, daralma
– Kansızlık
– Demir eksikliği
– Vücudun fazla su kaybı
– Kullanılan ilaçların yaptığı yan etkiler
Elbette göz kararmasıyla birlikte görülen bazı etkiler yok sayılmamalıdır. Mide bulantısıyla gelen göz kararması, karındaki kramplar, baş ağrısı benzeri ciddi problemlerle birlikte görülmesi sorun olabilmektedir. Bu nedenle kontrolü sağlanarak teşhis konulmasında fayda vardır.
Ayağa Kalktığımızda Gözlerimiz Neden Kararmaktadır?
Ayağa kalktığımızda başımıza gelen göz kararmasının tıbbi olarak ismi Ortostatik Hipotansiyon’dur. Bu neredeyse hepimizin hayatımızın bir yerinde yaşadığı bir durumdur. Ayağa hızlı bir şekilde kalktığımızda tansiyonumuzun ani olarak düşmesi şeklinde tanımlanabilmektedir. Bu tansiyon düşüklüğüyle birlikte beynimize giden kan ve oksijen azalmaktadır. Haliyle beynin aktif ve stabil çalışması sekteye uğramaktadır. Beynimizin aktif ve stabil çalışmamasından ilk ve en çok etkilenen organımızsa gözlerimiz olmaktadır. Bu durumda gözlerimize perde inmekte ve dahası etkiler artarak devam etmektedir. Ne kadar kısa sürerse sürsün bu zaman dilimi içinde kafamıza ağrı hissedebiliriz. Bu ağrı da baş dönmesiyle birlikte çok yaygın olarak görülmektedir. Eğer kalp çarpıntısı benzeri durumlar olursa çok ciddi problemler meydana gelebilmektedir. Hiçbir şey olmasa bile halsizlik, bayılma olasılığı gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Bu gibi göz kararması durumlarında Ortostatik Hipotansiyon tedavisi adına hekiminize danışmalı ve konulan teşhisle birlikte uygun bir tedavi yöntemine karar verilmesini istemelisiniz. Siz de çoğu zaman ayağa kalktığınızda göz kararması yaşayan kişiler arasındaysanız ve bu durum başınıza çok sık geliyorsa kesinlikle hekiminize danışmalısınız. Şu anlık yaşamınızı riske edebilecek herhangi bir rahatsızlık olmasa dahi daha sonraki yaşlarınız adına olası bir rahatsızlığınızın olması halinde erken teşhis şansına sahip olabilirsiniz. Unutmayın ki erken teşhis, hayat kurtarır.