1. Haberler
  2. Güzellik
  3. Barlauch Sarımsağı Etkileri

Barlauch Sarımsağı Etkileri

Barlauch Sarımsağı Etkileri

Bilimsel ismi ile ‘Ramsons’, Türkçe de ise; ‘Ayının sarımsağı’, ‘yabani sarımsak’ ya da  ‘cadısoğanı’ olarak bilinir. Kış uykusundan uyanan ayıların midelerini temizlemek için bu bitkiyi tükettikleri söylendiğinden dolayı ayı soğanı adını almıştır. Normal bir sarımsağı andırsa da çok daha güçlüdür. İlkbahar müjdecilerinin başınsa gelir. Yetiştirildiği bölgeler genellikle Avrupa ve Kuzey Asyadır. Bunun sebebi nemli bölgelerde yetişmeyi tercih etmesinden kaynaklıdır. Fakat günümüzde bakım sağlık ve mutfak gibi alanlarda kullanımı artmış olmasından dolayı yetiştirildiği yerlerde çokluk ve çeşitlilik göstermeye başlamıştır.

Görüntü açısından Mayıs çiçeğine benzetilir. Alttan üste doğru daralan ve neşteri andıran parlak yeşil yapraklara sahiptir. Saydam ve parlak görünümlü soğanlı bir bitkidir. Yapraklar 30 cm kadar uzayabilir. Kurudukları zaman özelliğini yitirdiğinden dolayı taze olarak tüketilmesine dikkat edilmelidir. Çok uzun yıllar önce kullanılmaya başlanan bu sarımsak çeşidi vücudun temizliği, detoks gibi temel sağlık ihtiyaçlarında yer alır.

İsmi gibi birbirinden ilginç ve çeşitli etkileri vardır. İster süs, ister mutfak alanında kullanımı sağlanabilir. Çiçekli ve yapraklı bir bitki olduğundan dolayı çiğ olarak, çorbalarda, soslarda yada yiyeceklerde tüketilebilir. Ispanak yada diğer salatalar gibi hazırlanabilir. Midesi hassas olan kişiler direkt tüketimden kaçınmalı üzerine sıcak süt döktükten yaklaşık  bir buçuk saat sonra tüketmelidir.

Yabani Sarımsağın Faydaları Saymakla Bitmiyor

Yatıştırıcı bir etkiye sahip olmasından dolayı kalp krizi, kalp spazmı, yüksek tansiyon, ateroskleroz, felç gibi kalp ve kalp damarlarını zorlayıcı hastalıklarda yatıştırıcı görev alır ve vücudun rahatlamasını sağlar. İleri yaş ile birlikte yorulan kalbin daha iyi ve sağlıklı çalışmasına devam etmeye yardımcı olur. Ayrıca kolestrol seviyesini de dengede tutar.

İçerisinde bulunan mantar önleyici ve antibakyeriyeller, bağırsaklarda bulunan floranın dengelenmesine yardımcı olarak ; hazımsızlık, iltihaplanma, kabızlık, gastrit, kramp, şişkinlik gibi sorunlardan kurtulmanızı sağlar. Ülser gibi sindirim sıkıntısı oluşturacak hastalıklardan korur.

 

Barlauch Sarımsağı Etkileri

Saçlı veya saçsız deride oluşan cilt hastalıklarında, egzama, kaşıntı, kızarıklık, dermatit gibi durumlarda tedavi amaçlı kullanılacak ilk ilaç olarak görülebilir.

Düzenli tüketimi sayesinde kanser ve kalp yetmezliği gibi ciddi ve kronik hastalıklara yakalanmana karşı önleyici (profilaksi) olarak kullanılır.

Arterlere(atar damar) faydalı olmasından dolayı yüksek tansiyon hastalığı olan kişilere tavsiye edilir. Kalbin duvarlara yaptığı basıncı azaltarak kalp  atım seviyesinin ve tansiyonun dengesini korur.

Özellikle Kış mevsiminle sıklıkla maruz kaldığımız ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olan grip ve nezle gibi hastalıklara karşı ve tedavisinde ilk sırada yer alan bitkilerden biridir. Sadece üst solu enfeksiyonları değil her yaşta karşımıza çıkan bronşların daralması ve tıkanması kaynaklı astım ve bronşit hastalıklarında da nefes açıcı ve göğüs rahatlatıcı etkiye sahiptir.

Bitki içerisinde bir çok vitamin ve minerali barındırır. Bunlardan bazılarını: kalsiyum, demir, potasyum olarak sayabiliriz. Bu gibi vitamin ve mineral açıklarında istenilen değerin yerine gelmesinde oldukça hızlı ve etkin bir rol oynar.

Yaşlanma karşıtı amaçlı dokuların yaşlanmasını durdurmasa da yavaşlamasını sağlar ve daha sağlıklı bir görünüme sahip olunmasına yardımcı olur.

Zararları Var Mıdır? Varsa Nelerdir?

Barlauch Sarımsağı oldukça kuvvetli bir bitki olmasından dolayı çocukların tüketimi açısından kesinleştirilmiş bir fayda ya da etkisi bulunmamaktadır. Günlük gıda ihtiyacını karşılamaz sadece takviye edici ve yardımcı olarak kullanılabilir. İster yemek ister salatalarda yada su içerinde olsun aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Her bireyin bünyesi ve yiyeceklere karşı göstermiş olduğu tepki birbirinden farklıdır. Bunu göz önüne alarak kullanım yolu ve miktarı seçilmelidir.

Hamilelik ya da emzirme gibi dönemlerde tüketilmesi tavsiye edilmez doktor tavsiyesine yönlendirilir. Düzenli kullanılan ilaçlar yerine geçmez aynı etki ve görevi göstermez. Devamlı kullanılan bir ilaç bulunması halinde yaratacağı etkiler açısından kesin bir çalışma ve sonuç bulunmamaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir