Bebeklerde pamukçuk genel olarak dil ya da ağızda görülür. Mantar enfeksiyonunun birikmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Ağızda meydana gelen bu hastalık boğaza kadar da ilerleyebilir. Genellikle bebek ya da küçük çocuklarda rastlanmaktadır. Ancak nadiren de olsa yetişkinlerde gözlemlenebilir. İç yanak kısmında ve dilin üstünde meydana gelen beyaz yüzey ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Ciddi bir hastalık olarak yer almaz ve ciddi bir belirtisi mevcut değildir. Belirtileri ciddi olmadığı için bebek ve çocuklarda anlaşılması oldukça zordur. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha şiddetli meydana gelebilir. Dil üzerinde yer alan beyazlıklar görüldüğü anda doktora başvurulması gereklidir.
Bebeklerde pamukçuk, anneye de etki edebilmektedir. Eğer bebek hala emiyor ise annenin göğsüne de mantar enfeksiyonu bulaşabilmektedir. Bu durumda annenin de tedavi olması şarttır.
Bebeklerde Pamukçuk Belirtileri
Bebeklerde pamukçuk belirtileri ilk olarak oldukça hafif gözlemlenir. Bu nedenle anlaşılması oldukça zordur ve fark edilmesi için özellikle ilgilenilmesi gereklidir. Eğer enfeksiyon fark edilmez ise iyileşmesi de oldukça zordur. Bu durumda hastalık ilerleyebilir ve daha ciddi sorunlara yol açabilir. Pamukçuk hastalığının en çok görülen belirtileri arasında yutkunma zorluğu yer alır. Bebeklerde de zor yutkunma olduğu gözlemlenebilir. Ağızda, dilde ve iç yanakta meydana gelen beyaz yüzey de hastalığın belirtileri arasında yer alır. Eğer kişi beyaz yüzeyi kendisi temizlemeye kalkar ise kanamaya yol açabilir. Ağızda sürekli olarak kötü bir tat varmış hissi olur. Beyaz yüzeyler daha hassastır ve ağrı yapabilir.
Bebeklerde pamukçuk teşhisi konulması oldukça zordur. Ebeveynler bebeğin ağız içini kontrol etmeli ve yüzeyini incelemelidir. Eğer incelenmez ise zaman içerisinde bebeğin az emdiği ve emmekte zorlandığı fark edilebilir. Bebek aç olmasına rağmen emmeyi reddediyor ise, sürekli ağlıyor ve huysuzluğu var ise kontrol edilmesi gereklidir. Ebeveynler gözle kontrol esnasında beyaz yüzey ile karşılaşırlarsa derhal doktora gitmelidir. Doktor hızlı bir şekilde tedaviye başlayarak enfeksiyonun ilerlemesini önleyecektir.
Bebeklerde Pamukçuk Oluşmasının Nedenleri
Bebeklerde pamukçuk oluşmasının nedenleri ağızda bulunan mantarın çoğalmasıdır. Kişilerin ağzında belirli bir oranda mantar türleri yer alır. Bu mantar türleri çoğalır ise enfeksiyonlar meydana gelir. Antibiyotik ise bu hastalığın meydana gelmesinde en etkili nedenlerden birisidir. Kişiler başka bir hastalığın tedavisi için çocuklara antibiyotik verdiklerinde pamukçuk oluşmasına neden olabilir. Antibiyotik kullanımı sonucunda ağızda bulunan bazı bakteriler ölür ve mantar oluşumu artar. Çeşitli hastalıklardan dolayı radyoterapi ya da kemoterapi gibi uygulamalar da sağlıklı hücrelere zarar verir. Bu nedenle vücudun bağışıklık sistemi düşer ve mantar oluşumunun artması olasıdır. Diğer kişilere oranla diyabet hastalarının pamukçuk ile karşılaşma olasılığı daha yüksektir. Diyabet hastaları tükürüklerinde bulunan glikoz miktarının çok olmasından dolayı pamukçuk ile karşılaşabilirler.
Bebeklerde Pamukçuk Tedavisi
Bebeklerde pamukçuk tedavisi hızlı bir şekilde uygulanması gereklidir. Tedavi bebeğin kaç aylık olduğuna bağlı olarak değişebilir. Tedavi esnasındaki asıl amaç mantar türünün çoğalmasını önlemektir. Eğer tedaviye uyulur ise birkaç hafta içerisinde tamamen iyileşme gözlemlenebilecektir. Ancak pamukçuk ile karşılaşan kişilerin ağız bakımına özen göstermesi gereklidir. Bu hastalığın tekrarlama olasılığı oldukça yüksektir. Bebeğe tedavi uygulanırken genellikle krem ve ilaçlar önerilir. Eğer çocuklarda görülür ise yumuşak uçlu diş fırçası ile fırçalama tavsiye edilir. Ağız spreyleri ve gargaralar da hastalığın tedavisinde büyük önem taşır. Eğer hastalık görülür ise derhal doktora başvurulması gereklidir. Doktor hızlı bir şekilde tedavi sürecini uygulayacaktır.