Beyin kanaması tedavisi en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Çünkü yılda 1 milyondan fazla kişi beyin kanaması geçirerek ya hayatını kaybediyor ya da felçli olarak yaşamını sürdürüyor. Ciddi hayati sonuçlara sebep veren bir rahatsızlık olduğu içinde insanlar sıklıkla nasıl oluştuğunu, nasıl tedavi edildiğini, tetikleyen faktörlerin ne olduğunu, beslenme şeklinin nasıl olduğunu ve hasarların neler olabileceğini merak edip araştırıyor.
Öncelikle şunu bilmelisiniz ki eğer en ufak beyin kanaması geçirdiğinize dair şüpheniz bulunuyorsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidip muayene olmalısınız. Erken teşhis her hastalıkta önemlidir. Ancak kanamalarda ciddi önem taşımakta aniden ölebileceğiniz gibi ömür boyu kanamanın oluşturduğu hasarla da yaşamınıza devam edebilme riskiniz çok yüksektir.
Beyin Kanaması Nedir?
Peki, bu Beyin kanaması nasıl oluyor? Halk dilinde söylemek gerekirse kan akışının aniden beyine karşı hücuma geçmesidir. Bu durum beyin ve kafatası arasında gelişerek dokulara zarar vermekte ve ciddi hasarlar oluşturmaktadır. Beyini besleyen damar duvarları, kan akışına karşı koyamayarak duvarlarını yırtıyor ve kan beyin içine ya da beyinde bulunan diğer alanlara sızmaya başlıyor. Bu sızma sonucu beyin yapısı ciddi tahribata uğrayarak hastaya ciddi bedeller ödetebiliyor.
Beyin kanaması nedenleri ise birçok sebepten oluşabilmektedir. Ama en sık karşılaşılanlar kafatası travmaları, aşırı yüksek tansiyon, beyin anevrizması, kan damarı anomalileri, kan bozuklukları, karaciğer hastalıkları, tümör, yaşın ilerlemesi ve yasa dışı uyuşturucu madde kullanımları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Beyin Kanaması Belirtileri?
Semptomları çeşitlilik gösterebilmektedir. Yüz, kol ve ayaklarda uyuşma ve ani karıncalanma, halsizlik, hissizlik, felç( genellikle vücudun tek tarafında), ani şiddetli baş ağrıları, görme problemleri, yutma güçlüğü, konuşma ve anlama bozukluğu, denge ve koordinasyon kaybı, bilinçsizlik, uyuşukluk, mide bulantısı ve ani hiç görülmeyen nöbetlerle belirtiler gösterebilmektedir. Bazı durumlarda kanama bu belirtilerin hiçbirisini göstermeden aniden gerçekleşebilmektedir.
En ciddi Beyin kanaması 4 belirti ise felç, el, kol, ayak uyuşma ve karıncalanmaları, görme bozukluğu ve bilinç kaybıdır. Eğer bu durumlar hasta da görülmeye başlanmışsa asla vakit kaybettirilmeden ambulans ile hastaneye ulaştırılmalı ve hekim tarafından beyin kanaması tedavisi uygulanmalıdır.
Beyin Kanaması Anında Ne Yapılmalı?
Kanamanın gerçekleştiğine dair şüpheleriniz mevcut ise hastayı hemen hastaneye ulaştırmalı ve acil kanamanın durdurulabilmesi ve ciddi hasarlar oluşmaması adına hekim tarafından kanama kontrol altına alınarak beyin kanaması tedavisi süreci başlatılması gerekmektedir.
İlk aşamada hasta yakını olarak yapabileceğiniz tek şey soğukkanlı bir şekilde hastanın solunum almasına yardımcı olmalı, yan yatırılmalı ve asla su verilmemesi gerekmektedir. Acilen hastaneye ulaşımını sağlamak ve bilincinin açık kalması adına hastayı oyalamaya çalışmakta yarar vardır.
Beyin Kanaması Ameliyatsız Geçer Mi? Beyin Kanaması Tedavisi
Kanama ameliyatsız geçecek kadar basit bir hastalık türünden değil aksine ölümcül ve ciddi hasarlar oluşmasına sebep oluşturabilecek bir rahatsızlıktır. Eğer ki kanama ciddi boyutlarda beyin veya beyin dokularına sızma yapmışsa ameliyat ile kanama durdurulmalı sonrasında hekim kararına göre beyin kanaması tedavisi ve beslenme değişiklikleri yapılması gerekmektedir.
Ama kanama daha gerçekleşmemiş damar kan akışlarına bakılarak gerçekleşmesi muhtemel görülüyor ise erken teşhis sayesinde ameliyat olmadan çeşitli tedaviler ile de iyileşme görülebilmektedir.
Eğer ki ani şiddetli dayanılmayacak şekilde baş ağrıları yaşıyorsanız beyin damarlarınızda kan sızma işlemi ile baloncuklar oluşmuş olabilir hemen hastaneye giderek Beyin kanaması tedavisi olmalı ciddi sonuçlar oluşmadan sağlığınıza kavuşmalısınız. Tedavi süreci ne kadar geç olursa sağlığınıza kavuşma ihtimaliniz o kadar azalmaktadır.