1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Brotli Sıkıştırması Nedir?

Brotli Sıkıştırması Nedir?

featured

Brotli, Google tarafından 2016 yılında geliştirilmiş olan ileri düzey bir sıkıştırma algoritmasıdır. Web sitenizde bulunan dosyaların boyutlarının belli bir seviyeye kadar sıkıştırılmasını sağlayarak web sitesi trafiğinizin dengeli olarak dağılmasını sağlayabilirsiniz.

Günümüzde internet sitelerinin çok fazla içeriğe sahip olması ve bu içeriklerin zamanla web sitelerinin açılma hızını düşürdüğü gözlemlenir. Brotli sıkıştırması ile bu olumsuzluğun önüne geçilebilir. Kurulacak sistem ile kısa sürede web sitesinden beklenen verim elde edilebilir.

Brotli İle Gzip Arasındaki Fark Nedir?

Günümüzün gelişmiş sıkıştırma algoritmalarından biri de Gziptir. Hatta web sitesi sahiplerinin en çok kullandığı sıkıştırma yöntemlerinin başında Gzip gelir. Fakat web sitenizin trafiği düzenli olarak artıyorsa web sitenizi rahatlatma konusunda Brotli çok daha etkilidir. Bu sayede trafik dengelenecek ve aşırı bant kullanımının da önüne geçilecektir.

Brotli 1KB ile 16 MB arasında kayar pencere kullanır. Gzipte ise bu oran 32 KB sabit pencerede kullanılır. Bunun yanında Brotli algoritması HTML, CSS ve JS formatlarında % 17-25 arasında daha fazla sıkıştırma imkânı sağlar. Ayrıca Brotlinin mobil cihazlar için daha düşük maliyetle kullanıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kullanılan cihazın pil ömrünün ve hızının da yüksek performans sağladığını düşündüğünüzde Brotli kullanmanın çok daha mantıklı olduğunu söyleyebiliriz. Resim dosyalarında sıkıştırma sırasında kayıp oranının da en aza indirildiğini söyleyebiliriz.

Örnek vermek gerekirse bir HTML dosyası GZIP ile sıkıştırılırsa % 78 oranında performans artışı meydana gelir. Bu sıkıştırma Brotli ile yapılırsa bu performans % 82 oranına ulaşır. İlk bakışta bu % 4’lük performans farkı düşük gibi gözükebilir. Fakat çok küçük performans artışlarının dahi internet dünyasında büyük anlamlar ifade ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Brotli ile GZIP karşılaştırmasında her türlü ağırlığın Brotli tarafında olduğunu söyleyebiliriz. Brotli, dosyanın boyutunu GZIP’ten daha yüksek boyutta küçültmekle kalmayıp bunu GZIP’ten daha hızlı şekilde yapar.

Neden Brotli Tercih Edilmelidir?

Web sitesi sıkıştırma algoritmalarında Brotlinin tercih edilmesinin çok önemli nedenleri vardır. Bu kapsamda aşağıdaki avantajları sıralayabiliriz.

  • JavaScript için % 14 oranında daha küçüktür.
  • HTML için ise bu oran % 21 daha küçüktür.
  • CSS için bu boyut % 17 daha küçük olmasıdır.

Yukarıdaki hususlar göz önünde bulundurulduğunda her halükarda Brotlinin tercih edilmesinin daha uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Brotli Sıkıştırmasını Uygulamanın Faydaları Nelerdir?

Web sitesi faaliyetlerinde Brotli kullanmanın kullanıcıya çok önemli faydaları vardır. Bu kapsamda aşağıdaki hususları sıralayabiliriz.

  • Web sitesine erişim çok daha kısa sürede gerçekleşir.
  • HTTPS protolü sayesinde erişimin çok daha güvenli şekilde sağlanması söz konusudur.
  • Google’da güvenin artırılması sağlanır.
  • Aşırı trafiğin önüne geçilerek trafik dengelemesi yapılır.
  • Zopfli ve GZIP sıkıştırma algoritmalarına nazaran daha yüksek performans elde edilmesini sağlar.

Brotli Ne Şekilde Çalışır?

Brotlinin uygun şekilde çalışması için bir kısım hususların yerine getirilmesi gerekir. Bu kapsamda aşağıdaki sıralamayı göz önünde bulundurarak en iyi performansı elde edebilirsiniz.

  • İlk olarak Brotli’nin bu algoritmayı destekleyen bir sunucu ile çalışması gerekir. Bu sunucu üzerinden web sitesi ya da uygulamaya erişilmesi gerekir.
  • Tarayıcı ne tür içeriğin açılacağına karar vermek için Accept-Endcoding başlığı ile sunucuya bildirim gönderir.
  • Sonrasında sunucu, sıkıştırılan içeriğin yayınlanmasını sağlar.
  • Sunucu content-encoding yöntemini kullanarak tarayıcıya başlığın gönderilmesini sağlar.
  • Tarayıcı, sayfada gösterilmeden önce verinin açılma işlemini gerçekleştirir.

Verilerin Brotli üzerine aktarılması için ise 2 farklı yöntem kullanabilirsiniz. Bunlardan ilki, Brotli’yi web sunucunuz üzerinden etkinleştirmektir. Diğer yöntem ise Brotli’nin CDN üzerinden etkinleştirilmesini sağlamaktır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir