Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte dünya üzerinde yer alan internet kullanıcıların sayısı da giderek artıyor. İnternet servis sağlayıcı firmaların CGNAT adı verilen özel bir IP sistemine geçtiği çok konuşulmaya başlandı. CGNAT adı verilen bu sistem çıkmak için ise “statik bir IP” satın alınması gerekiyor. Aksi takdirde bu sistem çıkmak mümkün değildir.
Birden çok internet sağlayıcı firmanın ve kurumsal şirketlerin CGNAT’e geçmesinin ya da bu sistem içerisine dahil edilmesinin sebebi ne olduğunu ve bu sisteme dahil edilen kişilerin bu sistemden çıkması için neler gerektiğini ayrıca CGNAT adı verilen bu sisteminin ne olduğunu ve bu sistem hakkında bilinmesi gerekenleri sizlere anlatacağız.
CGNAT Nedir?
“Carrier Grade NAT” ya da diğer adıyla CGNAT, basit ve kolay anlamıyla aynı IP adresinden binlerce hatta on binlerce kişinin internete bağlanmasını saplayan ağ yapılandırmasıdır.
İnternet servis sağlayıcı firmaların son zamanlar hızlı bir şekilde CGNAT’e geçmesinin arkasında son 2-3 sene içerisinde internet kullanımında yaşanan patlamadır. İnternete bağlanabilme özelliği olan her cihazın kendisini tanıtan bir IP adresi vardır. IP adresi olmayan cihazların internete bağlanabilmesi zaten mümkün değildir. Günümüzde kullandığımız IP adres sistemi olan IPv4 yazılırken internetin dünya genelinde kullanılacağı hatta makineler, robotlar akıllı süpürgeler tarafından bile kullanılacağı düşünülmemişti.
“32bit’lik sistemde 4 baytlık IPv4’ten tarafından sağlanan IP adreslerinden maksimum olarak 4 milyar 294 milyon 967 bin 296 adet IP adresi var.” Bu şu demek oluyor aynı anda internete 4 milyar 294 milyon 967 bin 296 cihaz bağlanabilir bunun bir fazlasının internete bağlanması mümkün değildir. Peki internet kullanıcıları internete nasıl bağlanıyor, IPv4 tarafından sağlanan IPler yeterli olmadığı zaman ne oluyor? Aslında bu sorunun cevabı oldukça kolay.
Normal IP sahibi olan internet kullanıcılar sahip oldukları “modemden sonra hemen olarak genel ağa” bağlanabiliyor. Fakat CGNAT aracılığı ile internete bağlanan cihazlar modemlerine servis sağlayıcı firmalar tarafından sonradan yerleştirilmiş bir cihaz ile yerel bir ağda işlem yapıyormuş gibi IP adresi tanımlanıyor. Ve bu cihazlara tanımlanan IP adresi internete bağlanmak ve işlem yapmak isteyen binlerce cihazın tek bir IP adresi üzerinden internete bağlanmasına imkan veriyor.
Eğer bu durum karışık geldiyse CGNAT’i anlamak için şöyle düşünebilirsiniz. Evinizde bulunan cihazların hepsi tek bir IP adresi kullanarak internete bağlanıyor. İnternet sağlayıcıları ise IP adreslerinin yetersiz kalması nedeniyle bunları ek cihazlar kullanarak yapıyor.
CGNAT Kullanıcıları Port Açabilir Mi?
Bu sorunun cevabı oldukça kolay ve basit çünkü CGNAT tarafından yerleştirilen yönlendirici cihazlar kendinize özel bir port açmanızı engelliyor. Oysa normal bir IP adresi sahibiyken kendinize özel bir açabilme imkanınız olsaydı aynı ağı paylaştığınız başka bir cihazın internet bağlantısının kopmasını sağlarsınız. Bu yüzden CGNAT özel port açmaya izin vermiyor ve bunu engelliyor.
Eğer kendinize özel bir port açmak istiyorsanız bunun için birkaç çözüm yolu vardır;
- Statik IP Adresi Satın Almak
- Sanal Ağ Yazılımı Kullanmak
- CGNAT’ten Çıkış Yapmak
Statik IP Adresi Satın Almak
Statik IP adresi satın alarak cihazlarınızı CGNAT’ten çıkarmanız mümkündür. İnternete bağlanmak için cihazlar dinamik IP adresi kullanır. Servis sağlayıcıları tarafından sizlere verilen modem her kapanıp açıldığında farklı bir IP adresi ile internete bağlanmış olursunuz. Yani modem her
kapandığından havuzdan müsait olan bir IP adresi size tanımlanır. IP adresleri böylelikle farklı kullanıcılara hizmet etmiş ve internet bağlantılarını sağlamış olur.
Statik IP adresi satın aldığınız zaman servis sağlayıcıları sizler için özel bir IP adresi verir ve bu IP adresi siz ücretini ödediğiniz süre boyunca sadece size aittir. Modemi kapatıp açtığınız zaman bile aynı kalır.
Statik IP adresi uzaktan bağlantı ile sürekli bağlantı kurulması gereken cihazlarda kullanılıyor. Statik IP kullanıcılarından değiştirilmesi yönünde bir talep gelmediği sürece bu IP adresi değişmez. CGNAT sistemine dahil olmayacağınız için kendinize özel bir port açabilirsiniz.
Sanal Ağ Yazılımı Kullanmak
Sanal ağ yazılımını daha iyi anlamanız için herkesin bildiği bir örnek verelim.
Hamachi’yi kullanarak bir sunucu kurduğunuz ve arkadaşlarınız bu sunucuya bağlanarak birlikte oyun oynamaya başladınız. Oysa siz bir port açmıyorsunuz sadece Hamachi’nin oluşturduğu sanal ağa bağlanıyorsunuz.
CGNAT’ten Çıkış Yapmak
En son çözüm ise CGNAT’ten çıkış yapmak. Genellikle servis sağlayıcı firmalar bu tarz durumlar statik IP hizmeti satmak istiyor. Almak istemediğini belirttiğiniz durumlarda ise bu taleplerinize çoğunlukla olum bir şekilde geri dönüş sağlamıyorlar. Olumlu geri dönüş olan kullanıcıların olduğunu da belirtmekte fayda var.