Diyabetik ketoasidoz olarak bilinen insülin hormonlarının ciddi anlamda yetersiz olması durumlarında bedenlerin kendi yağların parçalamaları sonucu meydana gelen, keton ismi ile ön plana çıkan kan asitlerinin artışlarına paralel olarak hayatları tehdit edici acil komplikasyon olayına denilen isimdir. Genel olarak Tip 1 diyabet hastalarında meydana gelen bir durum olsa bile her diyabet hastasında görülmesi söz konusu olan bir durumdur.
Diyabetik ketoasidoz yapısı DKA olarak bilinen, mutlak ya da göreceli olarak insülinlerde eksiklik olması ve bunların kan şekeri yükseklikleri, sıvı kaybı gibi durumlar ve kanlarda asitlik düzeyleri üzerinde oluşan artışın izlenmesi ile oluşur. Acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur ve ciddi klinik olaylardır.
Diyabetik ketoasidoz beden içerisinde yeteri kadar insülin üretilmesi söz konusu olmadığı anlarda meydana gelir. İnsülin normal şartlarda kaslarda ya da diğer dokular üzerinde önemli bir enerji kaynağı olarak yer alırken şekerlerin hücrelere girmesi konusunda önemli bir role sahiptir. Bedenlerde yeteri kadar insülin sağlanması söz konusu olmazsa da bedenler yakıt olarak yağları parçalama kısmına geçer. Bu işlem ile beraber kan dolaşımları sırasında keton isimleri verilen asit birikimleri meydana gelir. Eğer bu durum zaman ile tedavi edilmezse de Diyabetik ketoasidoz durumlarına neden olur.
Diyabetik ketoasidoz nedenleri nelerdir?
Diyabetik ketoasidoz tedavi almamış olarak gözlenen yeni Tip 1 diyabet hastalarında meydana gelen, hastalar tanı aldıkları zaman ilk şeker yükseklik belirtileri ile meydana gelebilir. Tedavi almaya başlayan diyabetli hastalarda ise mutlak olarak oluşan insülin eksikliğine neden olan durumlarda Diyabetik ketoasidoz riskleri daha çok artış gösterir.
Tedavi noktasında uyum problemleri olması, insülin tedavisi sırasında çeşitli nedenler ile yarıda kalması ya da afet gibi durumlar ile tedaviye erişilmemesi, ağır enfeksiyon ile beraber benzeri olarak yer alan organik stres durumlarında artış gösteren insülin ihtiyaçlarının karşılanmaması en çok gözlenen Diyabetik ketoasidoz nedenleri arasındadır.
Diyabetik ketoasidoz tetikleyicileri nelerdir?
Diyabetik ketoasidoz tetikleyicileri incelenecek olduğu zaman bir enfeksiyon ya da başka bir hastalık ile bedenlerde adrenalin ya da kortizol gibi daha yüksek oranlar ile hormon üretilmesine neden olur. Bu hormonlar ile beraber insülin etkilerine karşı koyulması sağlanır. Pnömani ile beraber idrar yolunda oluşan enfeksiyonlar da en yaygın olan belirtileri arasındadır.
Eksik olarak meydana gelen insülin tedavileri sırasında ya da yetersiz olan insülin tedavileri noktasında çok az insülin bırakılması ile diyabetik ketoasidozu tetiklemesi meydana gelir. Bir yandan diğer tetikleyiciler olarak da;
- Fiziksel ya da duygusal olarak meydana gelen travmalar
- Kalplerde oluşan krizler
- Alkol ya da uyuşturucu kullanımlardan ötürü oluşumlar en çok da kokain
- Kortikosteroidler ile beraber bazı diüretikler gibi yapıda olan ilaçlar
Diyabetik ketoasidoz riski taşıyan kişiler
Diyabetik ketoasidoz riski taşıyan kişiler ilk sırada Tip 1 diyabetine sahip olan kişilerdir. İnsülin dozlarını kaçırmaları söz konusunda olan kişiler ile beraber nadir de olsa tip 2 diyabetleri risk unsuru olabilir.
Diyabetik ketoasidoz belirtileri
Diyabetik ketoasidoz belirtileri incelenecek olduğu zaman;
- Aşırı susuz olmak
- Çok sık idrara çıkmak
- Mide bulantısı ile beraber kusma
- Karınlarda meydana gelen ağrılar
- Halsiz ya da yorgun olmak
- Nefes almak konusunda zorluk çekmek
- Meyve ya da aseton kokulu olarak alınan nefes
- Kafalarda oluşan karışıklık gibi durumlar belirtileri arasında yer alır. Bu anlarda en yakın zamanda doktora başvuru gerekir.