1. Haberler
  2. Yemek
  3. Domates Neden Çiçek Döker?

Domates Neden Çiçek Döker?

Domates Neden Çiçek Döker?

Domatesin çiçek dökmesine neden olabilecek pek çok faktör olabilir. Bunu önlemek için alınması gereken önlemler de bu faktörler etrafında belirlenmektedir. Domates bitkisinin ihtiyacı olan her şey, Akdeniz ikliminin özellikleri ile benzerlik taşır. Bu durumda güneş ışığı, domates üretimi ve büyümesinde en etkili yardımcıdır.

Domates çiçekleri, çevresel koşullara son derece duyarlıdır. Uygun şekilde gübrelenmezse ya da yüksek sıcaklığa maruz kalırlarsa, dökülebilirler ve meyve oluşması engellenir. Bunun yanında, domates çiçeklerinin dökülmesine neden olan farklı etkenler de vardır. Domatesin çiçek dökmesinin nedenlerini ise kapsamlı olarak bu yazıda açıkladık.

Domates Neden Çiçek Döker?

1. Yüksek veya Düşük Sıcaklık

Yaz aylarında yüksek sıcaklıklar, domates çiçeğinin düşmesinin en yaygın bir nedenleri arasındadır. Gün içindeki sıcaklık birkaç gün boyunca 30°C’nin üzerinde seyrederse, çiçekler meyve oluşturamadan düşerler. Aynı şekilde sıcaklığın ilkbahar ve sonbaharda 12°C’nin altına düşmesi de çiçeklerin dökülmesine yol açabilir. Düşük sıcaklıklar, domates çekirdeklerinin sağlıklı şekilde gelişmesini engeller. Yüksek sıcaklıklar ise çiçek poleninin döllenmesini ve meyve üretmesini engelleyen sorunlar ortaya çıkarır.

2. Çok Fazla veya Az Nem

Nemin yoğun olması ya da yeteri kadar olmaması, domateslerin çiçeklerini dökmesine neden olur. Nem oranı % 40’ın altına düşerse ya da % 70’in üstüne çıkarsa, çiçeklerin düzgün bir şekilde döllenmesi engellenir. Kuru hava, polenin çiçeklere yapışmasına neden olur. Nemli hava ise polenin kümelenmesini sağlar. Bu iki durumda polen çiçeği doğru şekilde döllenmezse, çiçek kuru ve bitkiden düşer.

3. Yetersiz Polen ve Tozlaşma

Domates çiçeğinin düşmesinin bir diğer nedenide polen ve tozlaşmanın yetersiz oluşudur. Aşırı sıcak hava ya da soğuk polen oluşumunu olumsuz etkiler. Bunun sonucunda çiçekler dökülebilir. Bunun yanında polen miktarı yeterliyse, tozlaşmanın olmaması halinde yine çiçekler dökülme riski ile karşı karşıya kalabilir. Tozlaşmanın oluşmasında en etkili yol ise rüzgar, hava sirkülasyonları yada arı gibi dış etkenlerdir.

Domates Neden Çiçek Döker?

4. Çok Fazla Gübre

Domates bitkisini aşırı gübrelemek de çiçeklerin düşmesine neden olabilmektedir. Domates bitkisine yüksek miktarda azot uygulamak, çiçek ve meyve yerine yaprakların büyümesine neden olur. Aşırı gübrelenen domates bitkileri, çiçeklerini döker ve gelişimi durabilir. Bu nedenle orta düzey azot içeren gübreler tercih edilmeli ve meyve tutumu başlayana kadar gübreleme yapılmamalıdır.

5. Fazla Üretim

İlk aşamada bol miktarda çiçek açan domates bitkileri, üretilen tüm çiçekler ve meyveler için yeterli düzeyde besine sahip olamayabilir. Böyle durumlarda domates bitkisi, geri kalanları korumak adına besin maddelerini de koruma altına alır. Bu da gelişimi yavaşlatabilir ve çiçeklerin dökülmesine neden olur.

6. Yetersiz Sulama

Son olarak domates bitkileri, yeteri kadar sulanmadıkları takdirde çiçeklerini dökerler. Bitkinin kök sistemi kuru büyüme duyarlı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bitki toprağının kurumasına izin vermek, çiçeklerin meyve üretemeden kuruyup dökülmesine yol açar. Domates bitkilerinin kökleri, 90 ile 150 cm’ye kadar ulaşabilir. Toprağın susuz kalmaması ve köklerin suya doyması önemlidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir