1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ekonomik Takvim Nedir?

Ekonomik Takvim Nedir?

featured

Ekonomik takvim terimi menkul anlamında yeni değerlerin piyasaya ilk çıktığı tarihler ile beraber diğer tüm bu tarzdaki göstergelerin izlendiği özel ve kamu kurum ve kuruluşlar tarafından gelen ekonomik değerler hakkında detaylı bilgi alınabilen ve güncel önemli ekonomi ile alakalı etkinliklerin listesini içerisinde barındıran bir takvim çeşididir. Finans ile ilgi ve alakaya sahip piyasalar içerisinde bulunan kişilerin piyasalar üzerindeki etkinliği olabilecek olayların takibini kolaylaştırmak amacı ile kullanılabilen bir takvim olup bu sayede yatırım yapılacak konular ve bunların dışındaki diğer tüm faaliyetler hakkında çok daha net karar verebilirler. Kullanılan bu takvim çoğunlukla haftalık olarak planlanıyor, dergiler ve diğer yayın grupları tarafından basımı sağlanıyor ve bireyin kendi ihtiyaçları doğrultusunda bireyselleştirilerek özelleştirilebilirler, bu sayede takvimin etkinliği de geliştirilmiş bir hale gelebilmektedir.

EKONOMİK TAKVİMLERİN KONUSU NEDİR?

Ekonomik takvimler çok farklı ve değişken konuları kapsayabilmekte, konu bakımından zengin bir türe sahiptir. En önemlilerinin başında gelen, dayanıklı olan tüketim ürünlerinin siparişlerini, üretimin oranlarını ve işsizlik oranlarını içerisinde barındırmasıdır. Bu durumun bize gösterdiği şey ise büyük ekonomik göstergeler hakkındaki hükümet verilerini de bünyesinde bulundurmasıdır. Yayınlanan bu bilgiler düzenli olarak yayınlanmaya devam etmekte ve çoğunluk olarak Pazar piyasasında değişikliğe sebep verebilmektedir. Yatırımcıların hazırlanmasına yardımcı olacak bir konu ise ne zaman bekleyeceklerini bilmeleridir. Yine aynı şekilde, faiz oranlarındaki değişim ile ilgili bilgilerin ekonomik trendlerin üzerindeki yüksek oranda bulunan etki olmaktadır. Ekonomik takvimin kişiler için en önemli avantajı öngörülmüş faiz oranları hakkında kişileri bilgilendirmesi durumudur. Sadece piyasada olacak düzen değişikliğinin dışında yaklaşan ekonomik olayları da takip edebilmek finans ve ekonomi ile ilgilenen kişilerin işini oldukça kolaylaştırmaktadır.

Ekonomik bir takvim; bir ülkenin ya da bölgenin sınırları içerisinde belirli tarihler içerisinde gerçekleşecek ekonomik faaliyetlerin, yayınlanan verilerin ve finansal raporların açıklanmasının bulunduğu bir detaylı liste olarak da tanımlanabilir. Bu ekonomik takvimler bölgesel, yerel, ülkesel ve global piyasalar için oldukça önemli verilerdir.

EKONOMİK TAKVİMDE HANGİ VERİLER BULUNMAKTADIR?

Devlet kurum ve kuruluşları veya farklı araştırma kuruluşları tarafından yayınlanan finansal raporları, merkez bankası toplantıları çevresinde, etkinlik ve politikaların, finansal basın açıklamalarının tüm verilerini içerisinde barındırır. Piyasaları etkileyebilecek tüm gelişmeler ve seçimler gibi özel siyasi durumlar da ekonomik takvimlerin bünyesinde bulunur. Böyle gelişmeler riske maruz bırakabilmekte ve finansal dalgalara sebebiyet verebilmektedir. Ancak döviz gibi endüstriyel durumlar bu takvimler gibi belirli yayınlarca hareket edebilir. Ekonomik takvim içerisindeki düzenlemeler aylık yıllık, çeyreklik ya da haftalık şekillerde düzenlenmiş olabilir ancak en çok kullanılan haftalık planlayıcılardır. Yatırımcı kişiler, ekonomistler ve finans ile içli dışlı kişilerce bu gelişmeler piyasa ve ekonomik şartlara dair herhangi bir işaret bulabilmek için yakından takip içerisinde bulunurlar.

Düzenli aralıklar ile yaşanan bu gelişmelerden birkaçı enflasyon raporları, fon aktiviteleri, merkez bankası ve finansal kamu açıklamalarıdır. Takvim içerisindeki diğer kalemler sabit gelişmeler ve çok daha büyük periyodik durumlar ile yakından ilişkilidir. Ekonomik şartlar ya da piyasa faaliyetleri etkileyecek ya da etkileme durumu olan her türlü gelişme ve durum ekonomik takvimin bir değeri olarak kabul edilir ve değerlendirilir.

Ekonomik takvimler yayınlanan ve insanların kendine özel sürümler oluşturabilmesi için birçok web sitesi mevcuttur. Kişiye özel bir ekonomik takvim için kişilerin bu web sitelerine girerek kendi ihtiyaç ve gereksinimlerine uygun bir ekonomik takvim oluşturulmasını talep etmeleri için takip ettiği konuları ve takip ettiği etkinlik listesinden seçim yaptıkları taktirde özelleştirilebilmesi mümkündür. Ekonomik bir takvim, kişilerin piyasa olayları hakkında bilgi ve haber sahibi olmaları için hatırlatıcılar sağlanarak e-posta, cep telefonu gibi iletişim yollarından hatırlatmalar yapılabilir.

Ekonomik bir takvim incelendiği sırada, hatta küresel pazar hakkında faaliyetleri içerisinde barındıran takvimler incelenirken, tarih ve saatin yerel olarak not alınması çok önemlidir. Yeryüzünde kullanılan çeşitli takvimler ve oluşan saat farklılıkları sebebi ile karışıklık yaşanması önlenmelidir. Herhangi bir farklılık olduğu durumda zaman dilimlerinin birbirine dönüştürülmesi ve dönüştürülen zaman dilimi de yine aynı şekilde not alınmalarıdır. Dış pazarda kullanılan saatler başka bir takvimde çok farklı bir zaman dilimine denk gelebilmekte olabilir ve yatırımcı kişilerin bu durumdan haberdar olmaları gerekmektedir.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir