1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Envanter nedir ?

Envanter nedir ?

featured

Bir envanter listesiyle, şirketinize tam olarak ne ait olduğunu bilirsiniz. Düzenli olarak hazırlanması gereken bu belgede tüm nesneler, hesap bakiyeleri ve borçlar gösterilir. Envanteriniz de doğru bir bilanço için önemlidir. Bu nedenle, envanterin ne olduğunu ve kendi dizininizi oluştururken nelere dikkat etmeniz gerektiğini tam olarak açıklayacağız. Kanun koyucu, envanter listesine önemli bir rol verir: envanterinizi oluştururken yanlış veya eksik çalışırsanız, bu yanlış yıllık hesaplara yol açacaktır. Bir denetim sırasında, envanter belgelerinizin tam niteliği de teste tabi tutulabilir. Vergi dairesi herhangi bir tutarsızlık tespit ederse, defter tutmanın yanlış olduğunu düşünebilir ve bu nedenle yıllık mali tabloların güvenilirliği konusunda şüphe uyandırabilir. Bu, önemli ek vergi ödemeleriyle sonuçlanabilir ve en kötü durumda dolandırıcılık girişimi olarak sınıflandırılabilir.

Envanter Teriminin Tanımı

Envanter terimi, medeni hukukta da bilinir.  Bu anlamda, belirli bir yerdeki şeylerin bütünü anlamına gelir. Belirli şeylerin bütünü kiralanırsa, ilgili envanter de kiralamanın bir parçası olarak bilinir. Tüm maddi varlıkları sayar, ölçer veya tartar ve tüm borçların yanı sıra maddi, sabit, cari ve maddi olmayan varlıklarınızı listelersiniz. Bu nedenle, envanter, uygun yıllık mali tablolarınızın temelidir. Bu dizinde, tüm öğeleri yalnızca tür ve miktara göre değil, aynı zamanda değere göre de listelersiniz. Şirketinizin mevcut toplam değeri, tüm kalemlerin toplanmasından kaynaklanır. Düzenli olarak yapılan envanterlere ek olarak, eksiksiz bir envanter oluşturmak için planlanmayan nedenler de vardır: Bir şirketi devralırsanız, hatta yeni bir şirket kurarsanız, eksiksiz bir envanter zorunludur. Bu nedenle, hissedarların yapısı değişirse (bırakarak veya katılarak) veya şirketten vazgeçer veya şirketi satarsanız da bu adımı atmalısınız. Bir envanterde hem maddi hem de maddi olmayan varlıkları hesaba kattığınız için farklı envanter türleri kullanırsınız: Fiziki bir envanter ile şirketinizdeki tüm fiziksel nesneleri kaydedersiniz. Hammaddeler, ekipman ve üretim makineleri düşer. Bunlar sayılır, ölçülür veya tartılır. İstisnai durumlarda, örneğin büyük miktarlarda dökme malın şirkete ait olup olmadığını da tahmin edebilirsiniz. Bu nesnelere ek olarak, diğer varlıklar (veya varlık olmayanlar) da envantere aittir. Hesap bakiyeleri ve borçlar. Bunu yapmak için bir defter envanteri gerçekleştirirsiniz. belgelere (örneğin banka hesap özetleri) dayanarak, defter tutarak eşleşmesi gereken defter değerlerini kontrol edersiniz.

Envanter Oluşturmak

Sabit varlıklar ve dönen varlıklar “varlıklar” kategorisine girer. İlki, şirketinize kalıcı olarak ait olan tüm öğeleri ifade eder. Arazi ve makineler. Dönen varlıklar ise, hammadde gibi sadece kısa bir süre için şirkette bulunan kalemleri içerir. Bu aynı zamanda, envanter gününde halen faaliyette olan ve henüz satılmamış olan mamul veya yarı mamul malları da içerir. Borçlar listenizdeki ikinci öğeyi oluşturur: Henüz ödemediğiniz tüm borçların gittiği yer burasıdır. Bu aynı zamanda hala ödenmesi gereken kısa vadeli faturaları da içerir. Ayrıca şirkette bulunan borç sermayesi (örneğin banka kredileri) borcun bir parçasıdır. Son olarak, iki alandan eşitliği hesaplayın. Bu, varlıklar ve yükümlülükler arasındaki fark olan net değerinizdir. Şirketinizin kendisini yükselttiği sermayedir. Öz kaynak pozitifse, bilançoda bir yükümlülük olarak görünür. Borçlarınız varlıklarınızı aşarsa ve bu nedenle öz sermayeniz negatifse (yani yoksa), bilançonun varlıklar tarafına aittir. Envanteri oluştururken netlik ilkesi de geçerlidir: Liste kaydınız düzenli, açık ve her şeyden önce doğrulanabilir olmalıdır. Dahil olmayan üçüncü taraflar bile. Denetçiler kayıtlarınızı anlayabilmelidir. İyi yapılandırılmış bir envanter listesi de sizin için faydalıdır, çünkü bilançonuz için temel teşkil eder. Burada envantere düzgün bir şekilde devam ederseniz işinizi çok daha kolay hale getirirsiniz. Ayrıca dosyalamaya da özen gösterin: Envanter listelerinizi en az 10 yıl saklamakla yükümlüsünüz.

Envanterden Bilançoya

Envanter, bilançonuzun temelidir. Bu şu anlama gelir: Envanter listesinden elde edilen bulgular bilançoya dahil edilir, ancak tam envanter listesine dahil edilmez. Varlık ve borçları listelerken tüm kalemleri ayrı ayrı listelemeniz zorunluyken, bilançoda birçok ayrı kalemi birlikte eklersiniz. İki belgenin yapısı da farklıdır: envanter basit bir liste olarak görünürken, bir bilanço hesaplar şeklinde görünür. Bu, varlıkların ve yükümlülüklerin özet bir karşılaştırmasıdır. Kalemlerin miktarları da atlanmıştır – sadece değerler bilanço için geçerlidir. Son olarak şirket kanunen mecbur ise bilançolar da yayınlanmak üzere hazırlanır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir