Eritema nodozum alt bacaklarda görülen fındık büyüklüğünde kabarık şişliklere verilen isimdir. Bacakların ön yüzünde görüldüğü gibi kızarıklık, kabarıklık ve ortaya çıkan bölgelerde ateşlenme gözlemlenir. Derinin altında yağ tabakasında ortaya çıkmaya başlar. Eritema nodozum rahatsızlığı, grip hastalığında görülen ağrılar, vücut kırgınlıkları, halsizlik gibi septomlar ile benzerlik gösterir. Bu durum en çok deri altı yağ dokusunu etkilemesine bağlı olarak deri altı yağ dokusu iltihabı olarak tanımlanmaktadır. Genel olarak zararı yoktur. Fakat bazı hastalıklar nedeniyle ortaya çıktığı gözlemlenir. Bu hastalıkların içerisinde kanser, bağırsak hastalıkları, tüberküloz ve behçet hastalığı bulunmaktadır. Eritema nodozum, ortaya çıktığı günden itibaren bir ay süre içerisinde kendiliğinde kaybolabilir. Kaybolduğu zaman kalıcı izler bırakmaz. Erkek hastalara oranla kadın hastalarda daha yaygın olarak görülmektedir.
Eritema Nodozum Neden Olur?
Eritema nodozum, bacaklarda ortaya çıkmasının bir çok nedeni bulunmaktadır. En yaygın olarak görülen nedeni boğaz enfeksiyonlarıdır. Diğer enfeksiyonel hastalıkların geçirilmesi ile ortaya çıktığı görülmektedir. Bu hastalıklar arasında Hepatit B, Hepatit C, HIV, Brusella, Cüzzam gibi hastalıklardır. Ayrıca viral enfeksiyonlar ile uçuk ve mantar enfeksiyonları da hastalığın ortaya çıkmasını tetiklemektedir. Bacaklarda ortaya çıkışı ile birlikte vücudun bir çok yerinde enfeksiyonlanma görülmektedir. Kişide bulunan hastalığa bağlı olarak kullanılan ilaçların bu rahatsızlığı tetiklediği bilinmektedir. Eritema nodozum ortaya çıkış nedenlerini araştırmaya yönelik istenilecek testler arasında, dışkı kültürü, idrar tahlili, bilgisayarlı tomografi ile göğüs röntgeni gelmektedir.
Eritema Nodozum Belirtileri Nelerdir?
Eritema nodozum belirtileri arasında daha çok bacakların alt bölgesinde ön yüzünde kızarıklar olarak görülmektedir. Nadiren kollarda görülebilir. Bu hastalık ortaya çıkma aşamasında halsizlik, ateşlenme, öksürük, ile kas ve eklem ağrıları görülmektedir. Bu şekliyle gribal enfeksiyon hastalığı ile karıştırılabilir. Şişlikler acı vericidir ve iltihaplıdır. Bacaklarında bu hastalığa benzer şekilde şişkinlik ve kızarıklık görülmesi durumunda dermatologlara ve romatologlara danışılmalıdır. Bu hastalığa yakalanan kişilerde sedimantasyon yüksekliği ile aso yüksekliği görülmektedir.
Eritema Nodozum Tedavisi
Eritema nodozum tedavisi hastanın septomlarına bağlıdır. Bu hastalığa kesin teşhis yapılabilmesi için hastanın deri altı yağ tabakasından doku örneği alınır. Böylece cilt biyopsisi yapılarak sonuçlara bakılır. Genellemeye bakıldığı zaman normal tipik septomlarda biyopsi teşhisine ihtiyaç duyulmaz. Fakat bazı septomlar için biyopsi raporu istenmektedir. Hastalığı tetikleyen nedenler teşhis edilmeli ve tedaviye başlanılmalıdır. Bazı hastalarda, hastalığın teşhisi yapılamamaktadır. Bu yüzden hastalığa nedenleri tespit edilememektedir. Hastalığın ortaya çıktığı bölgelere ıslak pansuman yapılması hastayı rahatlatacaktır. Bol bol istirahat yapılması hastalığın daha kısa zaman içerisinde yok olmasına etki eder. Eritema nodozum tedavisi hastaların bulgularına ve şikayetlerine göre tedavi yöntemi izlenir. Yatak istirahati yapılarak, bacakların yukarda duracak pozisyonda istirahat edilmesi önerilir. Hastalık geçirildikten sonra kendini tekrarlayabilir. Özellikle teşhisi konulamayan hastalarda tekrarlama olasılığı daha yaygındır. Hastalığın tedavisinde steroid kremler ile ağrılar ve ateş hafifletilmeye çalışılır. Hastalığın seyri sırasında antibiyotik kullanılmaktadır. Doktor reçetesi olmadan iltihap giderici olarak kullanılan ilaçlar hastalığın daha fazla yayılmasına neden olmaktadır. Behçet hastalığına bağlı olarak görülen eritema noduzum hastalığı ile iltihaplanmayı azaltmak adına kolşişin ilaçları kullanılmaktadır. Bazı ilaçlardan dolayı reaksiyon görülmesi halinde ilaçlar doktor kontrolünde bırakılması tavsiye edilir. Rahatsız edici faktörlerine rağmen kalıcı izler bırakmaz.Her hangi bir hastalığa bağlı değilse bir ay içerisinde kendiliğinden kaybolur. Eğer vücutta bulunan bir hastalığa bağlı olarak çıkması durumunda ortaya çıkış nedeni araştırılması gerekir. Bu yüzden altında yatan neden teşhis edilerek tedavi edilmelidir.