Güllaç, Ramazan ayı gelince akla ilk gelen lezzetlerden biri halindedir. Güllaç yapma yöntemi kişiden kişiye göre değişse de, lezzeti her zaman harikadır. Bazı kişiler cevizli severken bazıları üzerine nar tanesi koyar. Bazı kişiler ise gül suyu ekler. Her biri apayrı lezzet katar.
Güllaç Yapmak İçin Püf Noktalar
Hafif sütlü bir tatlı olması sebebi ile güllaç Ramazan sofralarının vazgeçilmez damak tadıdır. Pratik bir tatlı olmasının yanı sıra bir hayli maharet gerektirir. Lezzetli bir güllacın en önemli püf noktası kıvamıdır. Çünkü süt ve güllaç yapraklarının oranı iyi ayarlanmalıdır. Aksi takdirde çok katı ya da çok sıvı olabilir. Güllaç yaprakları sütü iyice emerek yumuşacık olmalıdır. Aynı zamanda da süt güllaç yapraklarından fazla olup taşmamalıdır.
Tüm bunların yanı sıra güllacın şeker oranı da iyi ayarlanmalıdır. Aşırı tatlı olan güllaç da lezzetli olmaz. Yerken dişleri sızlatır ve boğazı yakar. Orta şekerli olması en önemli noktadır. Özellikle Ramazan ayında oruç tutan bireyler için birden şeker yüklenmek sağlık açısından da olumsuz sonuçlar doğurur.
Gül suyu miktarının da çok iyi ayarlanması gerekir. Çok fazla gül suyu katarsanız tadında bozulma olabilir. Daha farklı bir tat arıyorsanız güllaca gül suyu yerine vanilya katabilirsiniz. Ayrıca güllacı yaparken sütün çok kaynar olmamasına dikkat edin. Ocakta sütü kaynattıktan sonra 10 dakika kadar ılımasını bekleyin.
Güllaç Yapmak İçin Gerekli Malzemeler
- 1,5 litre süt
- 1 su bardağı şeker
- 10 tane güllaç yaprağı
- 2 çorba kaşığı gül suyu
- Yarım su bardağı ceviz tozu
- Dileyenlere nar tanesi
Üzeri için;
- Yarım su bardağı Antep fıstığı tozu
- İsterseniz 1 su bardağı nar tanesi
Güllaç Nasıl Hazırlanır?
Öncelikle sütü derin bir tencereye alın. Kaynama noktasına gelene dek sütü ısıtın. Hafif kaynamaya başladığında içine şekeri katın ve altını kapatıp şekeri içinde iyice eriyene kadar çırpın. Şeker de eriyince içine gül suyunu takviye ederek tekrar karıştırın.
Dikdörtgen biçimindeki tepsiye karışımdan 1 kepçe kadar alarak iyice yayın. Güllaç yapraklarını iri parçalar halinde kırarak tepsiye yerleştirin. Üzerine her tarafını kapatacak kadar süt koyun ve tekrar güllaç ekleyin. Arasına ceviz içi serpiştirerek tekrar süt ve güllaç sıralaması ile devam edin.
Son olarak güllaç yapraklarını dizerek kalan sütü de yayarak sürün. Güllacı oda sıcaklığında 1-2 saat bekleterek sütü iyice çekmesine izin verin. Sonrasında geniş kareler halinde tatlıyı kesin. Her dilimin üstünü nar veya fıstık ile süsleyin.
Güllacı buzdolabında en az 2 saat dinlendikten sonra servis edin. Aksi takdirde ılık çok hoş bir tat bırakmayacaktır. Günde 1-2 dilim sütlaç yiyerek şeker ihtiyacınızı sağlıklı yoldan karşılayabilirsiniz.