Karanfil latince olarak “Syzygium Aromaticum” olarak bilinir. Yaprak dökmeyen bir ağacın çiçeğinin tomurcuklarından elde edilir.
Hem bütün bir tomurcuk olarak ya da öğütülmüş şekilde bulunan bu baharat et yemeklerini lezzetlendirmek, sıcak içecekler tat ve aroma katmak. Kurabiye ve keklere lezzet katmak için kullanılır. Karanfil genelde bir baharat olarak biliniyor fakat geleneksek tıpta yüzyıllardır kullanılıyor. Hayvanlar üzerinden yapılan klinik araştırmalar da karanfilin içinde bulunan bileşikler karaciğer sağlığını etkilediği ve kan şekeri seviyelerini normal seviyelerde tutuğu tespit edilmiştir. Tabii karanfilin faydaları sadece bunlardan ibaret değildir. Bu yazımızda karanfilin kullanımında ve faydalarından sizler için bahsedeceğiz.
Karanfilin İçerdiği Besinler
Karanfil, lif, mineral ve önemli derece de vitamin içerir. Karanfili tüketmek ve öğünlere karanfil eklemek bu önemli vitamin ve mineral değerlerini almamızı sağlar. Ayrıca içeriğinde bulunan manganez beynin işlevini sürdürmek ve kemiklerin güçlendirilmesini sağlamak için oldukça önemli bir mineraldir.
Karanfil Antioksidan Kaynağıdır
Karanfil içerdiği mineral ve vitaminler dışında antioksidanlar bakımından oldukça zengin bir baharattır. Antioksidanlar ise birçok kronik hastalığın gelişmesini ve ilerlemesi engelleyen bir bileşiktir. Karanfil ayrıca bir antioksidan görevi gördüğü için içeriğinde “Eugenol” adı verilen bir bileşik içerir. “Eugenol” tamamen doğal bir antioksidandır. Eugenol, serbest radikallerin neden olduğu hasarı E vitaminine göre 5 kat etkili bir şekilde durduruyor ve iyileştiriyor. E vitamini en güçlü antioksidan olarak kabul edilirdi. Öğünlerinize karanfil eklemek sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenler için çok önemlidir.
Karanfil Kanser ile Savaşır
Yapılan klinik araştırmalar karanfilin içinde bulunan bileşiklerin kanser hastalıklarına karşı korumada etkili olabileceğini düşünüyor. Yapılan araştırmalarda karanfilin tümörlerinin büyümesini durdurmaya yardımcı olduğunu ve kanser hücrelerini yok ettiğini ve kanserli hücrelerinin ölümünü desteklediği sonucu vardırlar. Ayrıca yapılan diğer araştırmalarda ve deneyler benzer sonuçlara ulaşıldı. Karanfilin kanser hücrelerinin %80’inden hücre ölümünü sağladığı ortaya çıktı.
Karanfilin içeriğinden bulunan Eugenol’ün de anti kanser özelliği olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Eugenol üzerinde ve kanser hücreleri üzerinden yapılan deneylerde, Eugenol’ün rahim ağzı kanser hücrelerini öldürdüğü ve rahim kanseri ile mücadele önemli bir madde olduğu ortaya çıktı.
Yapılan klinik araştırmalarda kullanılan konsantre karanfilin özü ve karanfil yağı konusunda bilim adamları açıklama yapmıyor. Karanfilden elde edilecek ilaçlar ilerleyen yıllarda kanserle mücadele de önemli bir çığır açacağa benziyor. Günlük olarak öğünlerde karanfil tüketmek ise birçok hastalığı engelleyecek ve bu hastalıkların yayılmasını engelleyecektir.
Karanfilin içeriğinde bulunan Eugenol yüksek miktarlarsa toksit içerir ve aşırı dozda alınması çocuklar başta olmak üzere karaciğer hasarlarına neden olabilir. Karanfilin hangi dozlarda nasıl kullanılması gerektiği ve yan etkileri konusunda yeteri kadar araştırma yapılmamıştır.
Karanfil Bakterilerle Savaşır
Karanfilin anti-mikrobiyal özellikleri olduğunu da mutlaka söylemeliyiz. Karanfil bakteri gibi zararlı organizmaların büyümesini durdurur ve bu bakterilerle savaşır. Yapılan araştırmalarda ve deneylerde karanfilden elde edilen yağın, gıda zehirlenmesini tetikleyen “E.Coli” adı verilen bakteri olmak üzere bir çok bakteri türünün öldürdüğü gözlemlenmiştir.
Ayrıca karanfilin antibakteriyel özellikleri ağzı ve diş sağlığı konusunda yardım olur. Yapılan araştırmalarda ve deneylerde karanfilden elde edilen bileşiklerin diş eti hastalıklarına neden olan iki bakteri türünün büyümesini engellediği gözlemlendi.
40 kişi üzerinden yapılan bir deneyde karanfil, fesleğen gibi bitkilerden elde edilen gargaranın etkileri gözlemlendi. Bu gargarayı 21 gün kullandıktan sonra diş eti sağlığında iyileşmelere ve plaklarda ve bakterilerde ise azalmaları sağladı. Tabii diş sağlığı demişken diş eti sağlığına dikkat edeceksek düzenli olarak diş fırçalamamız gerekmektedir.