Kupa terapisi asırlardır birçok medeniyet tarafından kullanılan geleneksel tedavi edici yöntemlerden biridir. Günümüz de ise modern fizik yöntemleri arasında yerini alarak uygulanmaktadır ve insan sağlığı açısından oldukça faydası çoktur. Ağrılı bölgelerin ve kronik hastalıkların tedavisinde başarılı bir tamamlayıcı unsurdur. Farklı uygulama yöntemleri (çeşitleri) bulunmaktadır ve bu yöntemler etkisini uzunca sürdürmektedir.
Mısır medeniyetinden Babillere, Çinlilerden Arap yarım adasına kadar serüveni bulunan kupa tedavisi, halk arasında bardak çekme ya da kupa çekme olarak da bilinmektedir. Peki, insan sağlığı açısından olumlu etkileri olan ve asırlardır insanların şifasına vesile olan ve şifa dağıtan Kupa terapisi nedir?
1. Kupa Terapisi Nedir?
Kupa terapisi binlerce yıl kullanılan ve faydaları kanıtlanmış olan geleneksel bir yöntemdir. Modern fizik yöntemleri arasında da cupping terapi olarak yerini almaktadır. Temel olarak yaş ve kuru kupa olmak üzere uygulama şekilleri bulunmaktadır. Uygulanan metotlarda farklı büyüklükteki kupalar, cilde yerleştirilmektedir ve bu sayesinde deri yüzeyinde vakum etkisi oluşturulmaktadır. Negatif basınç oluşturulan bu bölgede, kan akımı yüksek düzeye çıkarılmaktadır. Bu süreçte dokulardaki oksijen artmaktadır ve toksinler, karbondioksit lenf yoluyla arınması hızlandırılmaktadır. Böylelikle insan sağlığına kan dolaşımını artırma, vücudu toksinden arındırma gibi birden çok faydası bulunmaktadır.
2. Kupa Terapisi Çeşitleri Nelerdir? | Kupa Tedavisi Çeşitleri Nelerdir?
Kupa terapisi eski zamanlarda çömlek, boynuz, bambu gibi çeşitli aletler kupa görevi görmekteydi ve bu aletler ile yapılmaktaydı. Tek kullanımlık cam gibi PVC gibi ürünler günümüzde çokça tercih edilmektedir. Tedavi edici olarak uygulanan bu yöntemin çeşitleri bulunmaktadır. Şifaya vesile olan uygulamanın türleri:
2.1- Kuru Kupa Terapisi | Kuru Kupa Tedavisi
Kan alma işlemi gerçekleşmeden yapılan ve sadece kupa ile kuru kupa noktaları için yapılan uygulamadır.
2.2- Yaş Kupa (Hacamat) Terapisi | Yaş Kupa (Hacamat) Tedavisi
Kupalar yerleştirilip, oluşturulan negatif basınç sonucu oluşan bölgeye çizikler atılmaktadır. Ve bu bölgelere yeniden kupalar yerleştirilip sıvı dışarı atılmaktadır. Bu uygulanan yöntem hacamat olarak adlandırılmaktadır ve aslında hacamat hem kuru kupa hem de yaş kupa tedavisinin birlikte yapılması yöntemidir. Tedavi sırasında kan atılımı kişilere göre değişiklik göstermektedir.
2.3- Hareketli Kupa Tedavisi | Yağlı Kupa Tedavisi
Kupa terapisi türlerinden olan hareketli kupa tedavisi ise uygulanacak olan yüzeye yağ ya da krem sürülmektedir. Böylelikle kaygan zeminde kupa, belirli bölgelere hareket ettirilerek ilerleme sağlamaktadır.
3. Kupa Terapisi Hangi Bölgelere Yapılır? | Bardak Çekme Hangi Bölgelere Yapılır? | Kupa Çekme Noktaları Nelerdir?
Bardak çekme terapisinin en yaygın olarak yapıldığı yer, sırt bölgesi olarak bilinmektedir ancak kişilerin rahatsızlığına göre bu durum değişmektedir. Çin tıbbında akupunktur noktalarına denk gelen ya da baş bölgelerine de uygulanabilmektedir. Uygulanacak olan bölge uzman tarafından belirlendikten sonra tedaviye başlanmalıdır. Hacamat, İbn-i Sina’nın sıralamasına göre şu şekilde yapılmaktadır:
- Boynun arkası
- Alın
- Omuz başları arası
- Boyun tarafı
- Omuz başları
- Baldırların üzeri
- Başım tepesi
- Çene altı
- Kalçalar
- Dizler
4. Kupa Terapisi Faydaları Nelerdir? | Kupa Tedavisi Faydaları Nelerdir?
Kupa terapisi, uzman kontrolü altında yapılması tavsiye edilmektedir ve yapılan araştırmalar sonucu hiçbir dezavantajı bulunmamaktadır. İnsan sağlığına da olumlu etkileri oldukça fazladır. Şifaya vesile olan ve asırlardır tedavi yöntemi olan bardak çekmenin faydaları şu şekildedir:
4.1- Kupa Terapisi Ağrıları Azaltmaktadır
Eklem ve kas ağrıları noktasında gerçekten güvenilir bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir ve pek çok sporcu tarafından da tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra dinmez bilmeyen bel ağrıları için şifa kaynağıdır.
4.2- Kupa Terapisi Rahatlatıcı Etkiye Sahiptir
Merkezi sinir sistemini rahatlatıcı özelliği ile uygulanan kişilerde stresi gidermektedir ve kişiyi rahat bir ruh haline geçirmektedir.
4.3- Kupa Terapisi Cilt Problemlerini Gidericidir
Kupa terapisi, cilde iyi gelmektedir ve cilt problemleri olan uçuk, akne gibi iyileştirmektedir. Bunun yanı sıra şu faydaları bulunmaktadır:
- Kısırlık için faydalıdır.
- Solunum enfeksiyonları ve soğuk algınlığı için yararlıdır.
- Yüksek kan basıncında etkilidir.
- Astım ve besin alerjilerinde fayda sağlamaktadır.