Maltodekstrin, kısmi olarak uygulanan hidroliz yöntemiyle uygulanan bir maddedir. Özellikle mısır, arpa ya da buğday gibi nişasta barındıran ürünlerden elde edilen söz konusu madde, nişastada olduğu gibi koyulaştırıcı ya da kıvam artırıcı özelliğe de sahiptir.
Söz konusu ürün genel olarak mısır nişastasından elde edilir. Tatsız ve sindirilmesi kolay olan bahse konu madde bir çeşit şeker türüdür. Satın aldığınız ürünlerin etiketlerinde E1400 yazısı varsa maltodekstrin barındırıyor demektir. Bu madde, yanlış kullanım durumunda glikoz şurubuna dönüşebilir. Bu duruma engel olmak adına ürünün kullanım yoğunluğu en fazla % 20 oranında olmalıdır.
Maltodekstrinin İşlevi Nedir?
Maltodekstrin, kıvam artırıcı ve koyulaştırıcı özelliğe sahip olan bir maddedir. Sıvı besinlerin içerisinde bulunan bu ürün, sıcakla temas ettiği zaman ortaya çıkar. Hazır çorba, hazır tatlı ya şerbet gibi hazır gıdalarda bol miktarda bu üründen bulunmaktadır. Maddenin kullanılmasında asıl amaç yoğunluğun artırılmasıdır. Maltodekstrin maddesinin yaygın olarak kullanıldığı besinleri şu şekilde sıralayabiliriz.
- Bebek mamaları
- Hazır çorba çeşitleri
- Sporcu içeceklerinin çeşitli formları
- Düşük kaloriye sahip olan tatlandırıcı ürünler
- Hazır formda satılan pudingler
- Şekerleme türleri
- Kahveler
- Su ile karıştırılmak suretiyle hazırlanan içecek çeşitleri
Maltodekstrinin kullanıldığı besinler yukarıdakiler ile sınırlı değildir. Sayılanlar haricinde de birçok ürünün imalat aşamasında söz konusu maddenin kullanıldığını görebilirsiniz. Matlığını kaybetmesi istenen gıda türlerinin yoğun bir kıvama ulaşması arzu edilebilir. Söz konusu maddenin kullanımı AB standartlarına göre uygun değildir. Fakat Avusturya ya da ABD gibi ülkelerde bahse konu ürünün kullanımı serbesttir. Özellikle aynı görevi üstlenen MSG maddesinin kullanımının yasak olduğu ülkelerde Maltodekstrin kullanımı serbest bırakılmıştır. Her iki ürün de aynı görevi üstlenerek gıda ürünlerinde tercih edilir.
Maltodekstrinin Faydaları Nelerdir?
Her ne kadar bazı ülkelerde yasaklansa ve zararlı özellikleri olsa da Maltodekstrin maddesinin faydaları da vardır. Söz konusu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Sıvı besinlerdeki mat formun ortadan kalkmasını sağlar.
- Bitkisel bir ürün olması nedeniyle kullanımında sağlık açısından bir sorun yaşanmaz.
- İnsanlara tokluk hissinin yanı sıra tatmin olma duygusu da verir.
- Kullanıldığı sürece midede yanma gibi sorunlar ortaya çıkmaz.
- Her türlü besinlerde kullanılması uygundur.
- Besinlerde kullanılmasında ekstra bir çapa göstermeden kullanılabilir.
- Hazır yemek üretimi yapan firmalar tarafından yaygın olarak kullanılır ve işlerin kolaylaşmasını sağlar.
- Satışı yapılan ürünlerin etiket bölümünde bu maddenin kullanıldığının belirtilmesi gerekir. Bu nedenle insanların kandırılması ya da yasa dışı yollarla kullanılması söz konusu değildir.
- İsteyen herkes Maltodekstrin maddesini elde edebileceği gibi imalatı son derece kolaydır.
- Türk Standartları Enstitüsü tarafından bahse konu maddenin gıda ürünlerinde kullanılmasında sakınca görülmemiştir.
Maltodekstrin Maddesinin Herhangi Bir Zararı Var Mıdır?
Maltodekstrin maddesinin zararlı etkisi insanların özel durumundan kaynaklıdır. Bu nedenle özel bir diyet programı ya da rahatsızlığı olan bazı kişilerde bahse konu ürünün kullanımı uygun değildir. Maltodekstrin maddesinin zararlarını şu şekilde sayabiliriz.
- Maltodekstrin, glisemik indeksini etkileyen bir maddedir. Karbonhidratın parçalanmasından kaynaklı olarak kan şekerinin etkilenme durumu glisemik endeksi olarak isimlendirilir. Saf glikoz ürünlerinin indeks değeri 100’dür. Bu nedenle karbonhidrat barındıran ürünlerin glisemik indeks oranı 0-100 arasındadır. Bu ölçüler baz alındığında Maltodekstrin maddesi indeks değeri yüksek ürünler arasında yer alır. Bu sebeple diyabet hastalığı bulunan kişilerde bahse konu ürünün kullanımı uygun değildir.
- Laktozun indeks değeri 46’dır. Bu oran ile laktoz düşük orta indeksli besinler arasında yer almaktadır. Sofra şekeri olarak kullanılan sukrozun indeks değeri ise 65’tir. Bu değerler baz alındığında Maltodekstrin kullanımının yerine sofra şekeri kullanımı çok daha uygundur.
- Maltodekstrin, bazı durumlarda laktoz ile birlikte kullanılabilir. Özellikle hazır olarak satın alınan tatlı çeşitlerinde bu kullanım görülmektedir. İki maddenin bir araya gelmesi diş çürümesini kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.
- Hassas bünyeye sahip olan kişilerde söz konusu ürün toksikolojik etkilere neden olabilir. Bu nedenle alerjik reaksiyonlara karşı dikkatli olunması gerekir.
- Çölyak hastalığı tedavisi gören ya da gluten intoleransı olan kişilerin bu maddeyi barındıran besinleri tüketmemesi gerekir.
Maltodekstrin maddesinin yarar ve zarar durumları değerlendirilerek kullanımına karar verilebilir. Bu kapsamda okuyacağınız bilimsel makaleler ile çok daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.