Özellikle yeni doğum yapmış olan kadınlarda sıklıkla rastlanan mastit nedir? Mastit temel olarak yorgunluk, halsizlik, ateş, memede kızarıklık ve ağrı gibi belirtilerle kendisini gösteren ve süt kanallarının tıkanması nedeniyle genelde enfeksiyonla birlikte seyreden meme inflamasyonu durumudur. Göğüsler dolduğu zaman boşaltılması gerekir; boşaltılamadığı durumlarda göğüs kanalı tıkanıklığı ve tedavi edilmediği takdirde ilerleyen süreçte mastit oluşabilir.
Mastit Neden Olur?
Mastit birden fazla bölgede görülebilir ancak aynı anda iki göğüste gelişen bir durum değildir. Şimdi mastitin nedenleri ve ayrıntılarına birlikte bakalım:
- Bebeğin memeyi doğru ve yeterli şekilde tutamaması
- Ani bir şekilde sütten kesilme durumu
- Düzensiz emzirme neticesinde süt kanallarının tıkanması ya da dolması
- Memeye uygulanan baskı (sıkı emniyet kemeri kullanımı ve ağır sırt çantası kullanımı gibi) da çok dar kıyafetler giyme
- Meme ucunda oluşan çatlak yada yaralar nedeniyle emzirememe durumu
- Doğum sürecinin ardından tekrar işe dönmek ve bebeği daha az sıklıkla emzirmek gibi pek çok neden mastite yol açabilmektedir.
Mastitin Belirtileri Nelerdir?
Mastitin belirtileri arasında en belirgin görülen şikayetler aşağıdaki şekilde gerçekleşmektedir:
- Yüksek ateş durumu
- Ciltte kızarıklık oluşması
- Genel halsizlik hissi
- Memede bulunan hassasiyet
- Meme şişmesi durumu
- Memenin bir bölümünde aşırı sıcaklık hissi
- Emzirme sürecinde ya da diğer zamanlarda sürekli yanma ya da ağrı.
Yukarıda yer verilen tüm sorunlar, mastitin en belirgin belirtileri arasında yer alır. Genelde emzirme sürecindeki kadınlarda yoğun olarak rastlanan mastit rahatsızlığının tedavisi nasıl olmaktadır? Birlikte inceleyelim:
Mastit Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Mastit tedavi yöntemleri bir kaç farklı şekilde ve birlikte yürütülebilir. Ağrı belirtisi görülen kişilerde ağrı kesici, gerek duyulduğu takdirde antibiyotik ve kişisel bakım önerileri ile birlikte mastitin tedavisi amaçlanır. Şimdi tedavi işleminin ayrıntılarına değinelim:
Antibiyotikler mastit tedavisinde ihtiyaç görüldüğü durumlarda hekim tarafından önerilen ilaçlardır. Ortalama olarak 10-14 günlük bir periyotta uygulanır. Ancak herkeste gerekli olmadığı için ve antibiyotik çeşitleri farklılık arz edeceği için kesinlikle uzman kontrolünde kullanılmalıdır.
Ağrı kesiciler de hekim tarafından önerilebilecek bir diğer mastit tedavisi içeriğidir. Aslında hastalığı tedavi etmekten ziyade hastalığın oluşturduğu ağrı durumunu tolere etmeyi amaçlar. Bunun yanı sıra önerilen bir başka durum da emzirme yönteminde çeşitli ayarlamalara gitmektir. Zira yanlış bir emzirme düzeni de göğüslerde mastit gibi rahatsızlıklara yol açabilir ve bebeğin de yeterli ve doğru şekilde beslenmesinin önüne geçebilir.
Emzirme sürecinde göğsün tamamen boş aldığından ve bebeğin doğru bir şekilde göğse yanaştığından emin olunması gerekir. Emzirme pozisyonları gerektiğinde değiştirilmelidir. Bunun için başvurulabilecek emzirme danışmanları bulunmaktadır.
Yukarıda sayılan tedavi önerilerinin ve içeriklerinin yanı sıra kişisel bakım alanında yapılabilecek bazı uygulamalar da mastit tedavisi için fayda sağlayacak etmenlerdir. Özellikle günde ortalama 2 litre civarında su içilmesi önerilmektedir.
Bol dinlenme ve doktorun tavsiye ettiği kremlerin kullanımı da diğer önemli unsurlardır. Ağrı ya da rahatsızlık oluştuğu için bebeğin emzirilmesinin bırakılmaması gerekmektedir. Emzirme durumu olmuyorsa pompa ile ya da elle sütün boşaltılması gerekir. Yukarıdaki adımlar uzman hekim tarafından uygulandığı zaman genelde kısa bir süre içinde iyileşme gerçekleşir.
Ancak bu yöntemlere rağmen bir sonuç elde edilemediği durumlarda, hekim tarafından daha fazla test istenebilir. Genelde memede enfeksiyon belirtileri ile seyreden mastit rahatsızlığı; zamanında önlem alındığı takdirde, kısa bir süre içinde iyileşir. Bu rahatsızlık hakkında bilgi sahibi olunması ve gerektiğinde erken müdahale edilmesi oldukça önemlidir.