Metaverse kavramı, büyük şirketlerin yaptığı yatırımlarla son dönemde oldukça popüler durumda. Gerçek dünyayı dijitale taşıyan metaverse teknolojisinin oluşturduğu platformun eğlence, ekonomi, iş dünyası gibi alanlarda geleceğin sanal evreni olması bekleniyor.
Metaverse nedir?
Meta- universe kelimelerinin birleşiminden oluşan metaverse, Türkçe’de evren ötesi olarak ifade edilebilir. Metaverse, temelde gerçek ve sanal dünyadaki tüm platformları bir araya toplayarak farklı cihazlar arasında etkileşim kurmayı hedefleyen bir projedir.
Metaverse, yalnızca sanal dünyada eğlence amaçlı vakit geçirmekten ibaret olmayıp, iş dünyası, reklamcılık ve pazarlama gibi alanlarda da önemli bir yer edinecek. Arttırılmış sanal gerçeklik ürünleri ve hizmetleri sunan kurgusal evrenin yaratıcılığı arttırması ve özgün tasarımlara yer vermesi işletmeler açısından tercih edilmesini sağlayacaktır. Bunlara bağlı olarak ekonomik açıdan da büyük bir yükselişe geçmesi bekleniyor.
Toplumlar ve işletmeler açısından köklü değişimler yaratacağı düşünülen kurgusal evrenin, kolektif bir bilgi işlem platformu olması hedeflenmektedir. İnternetin yerine geçerek daha fazla nitelikli bilgi ve fırsatlar sunmasıyla içerik oluşturma, işe alma ve iş hayatı, güvenlik, reklam gibi alanlarda yeni hizmet türleri ve şirketleri ortaya çıkaracaktır.
Metaverse İle Sunulan Fırsatlar
Üç boyutlu sanal ve çevrimiçi bir dünya olan metaverse ile sunulan fırsatlar çeşitlilik göstermekte. Gerçek fiziki dünyayı dijital teknolojiye entegre eden Metaverse; kişilerin çevresiyle, birbiriyle ve işletmelerle sanal etkileşime geçmesine olanak sağlıyor.
Peki, metaverse ile sunulan fırsatlar gelecekte hayatımıza hangi alanlarda ve nasıl yenilikler getirecek?
Sanal Pazarlar
Metaverse teknolojisi ile gelişecek sanal pazarlar, tıpkı gerçek mağazalardaki gibi alışveriş deneyimi sağlayacak. Ürünlerin 3 boyutlu olarak görülebilmesi ve denenebilmesi avantajlarıyla alışverişe yeni bir soluk getirecek.
Metaverse platformu ile oluşacak sanal pazarlarda yer almak için markalar ve şirketler şimdiden yatırım yapmaya başladı. İlerleyen zamanlarda şirketlerin bu platforma yönelmesi ve yeni büyük markaların oluşması olası.
Dijital Çalışma Ortamları
Dünyanın önde gelen büyük şirketleri metaverse alanında yatırımlar yapıyor. Metaverse sayesinde şirketler iş modeli ve kaynakları doğrultusunda kendi sanal evrenini dilediği gibi tasarlayabilecek.
Sanal dünyada oluşturulan dijital çalışma ortamları ile evden çalışanlar dijital ofisten toplantılara katılabilecek ve ortamda gezinebilecek. Kişiler avatarlarıyla çizim ve tasarım gibi işlerini yürütebilecek, iş hayatına dijital olarak dahil olabilecek.
Finans
Geliştirilen sanal platformda finans işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için ortak bir dijital para kullanılacak. Oluşan metaverse ekonomisi ile her evrenin, her şirketin para birimlerinin belirli bir kripto para birimine bağlı olarak alışverişlerin gerçekleşmesi öngörülüyor.
Eğlence ve Sosyal Etkinlikler
Metaverse teknolojisi ile eğlence ve sosyal etkinlikler yeni bir soluk kazanıyor. Sanal gerçeklik teknojisiyle oyunlar ve çeşitli deneyimler halihazırda mevcut olsa da bunların geliştirilerek yatırımların bu yöne kayması bekleniyor.
Pandemide çeşitli sosyal platformlarda yapılan sanat, spor, konser etkinlikleri gibi sanal aktivitelerin potansiyeli ortaya çıktı. Bu tür etkinlikler metaverse ile gerçekçi deneyimler eşliğinde geniş kitlelere ulaşacak. Aynı zamanda etkinlikler içinde reklam ögelerinin kullanılmasıyla reklamcılık faaliyetlerinde de yenilikler oluşacak.
Metaverse Ne Zaman Hayata Geçer?
‘Metaverse ne zaman hayata geçer’ sorusuna net bir cevap vermek şu an için mümkün olmasa da çok uzak olmayan bir gelecekte sistemin aktifleşmesi bekleniyor. Facebook yöneticilerinden olan Andrew Bosworth, ürünlerin büyük kısmının 10- 15 yıl içerisinde hayata geçeceğini belirtti. Çevrimiçi yeni evreni aktifleştirmek için birtakım teknik engellerin çözüme kavuşturulması bekleniyor.
Metaverse Ekipmanları Neler?
Sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik gözlükleri, kask, dokunsal eldiven gibi metaverse ekipmanları Google, Microsoft, Facebook gibi önde gelen teknoloji şirketleri tarafından üretilmekte. Satışları sağlanan bu ekipmanların zamanla fiyatlarının düşmesi ve daha çok insana ulaşması bekleniyor.