Rota virüsü enfeksiyonu en çok 2 yaş altı çocuk grubunda görülmektedir. Bağırsak iltihabı oluşmasına yol açan bu virüs, dünya üzerinde 5 yaşındaki bütün çocuklarda görülebilir. Her çocuk en az bir kere bu hastalığı atlatmaktadır. 4 ay ile 36 ay arasındaki çocuklarda daha ağır olarak görülür. Genel olarak ilkbahar ve kış mevsimlerde görülmektedir. Fakat diğer mevsimlerde de rastlanmaktadır. Hastalığın ağırlığına bağlı olarak bazı çocuklarda ciddi sıvı kaybı olmasına neden olabilir. Bu durumda da çocuğun ölümü ile sonuçlanır. 2 gün boyunca kuluçkada kalır ve bir hafta gibi bir iyileşme süreci bulunur. Bu hastalık için belirli bir ilaç yoktur. Ancak hastalıktan korunmak için aşı vurulmaktadır.
Rota virüsü enfeksiyonu geçiren kişiler yeniden bu hastalığı geçirebilirler. Kişiler bu hastalığı birbirlerinden kaparlar. Özellikle anaokulu ve kreş gibi eğitim alanlarına giden çocukların birbirine bulaştırma olasılığı çok fazladır. Genel olarak sadece çocuklarda görülür ve yetişkinlerde görülme miktarı oldukça azdır. Dışkı ve oral yollar ile bulaşabilir. Hasta bir çocukla temas halinde ya da kullanılan eşyayı kullanma durumunda bulaşabilir. Okula yeni başlamış çocuklarda görülme olasılığı oldukça fazladır. Genel olarak çocukların ishal yaşamaları durumunda dışkı ile test yapılır. Yapılan test sonucunda doktor bir teşhis koyabilir. Bu nedenle hekime gitmeden tedavi uygulanmamalıdır.
Rota Virüsü Enfeksiyonu Belirtileri
Rota virüsü enfeksiyonu belirtileri genel olarak iki ya da üç gün sonunda fark edilir. Bunun sebebi hastalığın belirli bir kuluçka süresi olmasıdır. İlk olarak ateş ve kusma gibi belirtiler gözlemlenebilir. Ardından yoğun bir ishal görülür. Karında krampların oluşmasına neden olur. Bu nedenle virüs kapan bebeklerin huzursuz olduğu gözlemlenebilir. İshal ve kusma belirtilerinin aynı anda görülmesi ile vücut ciddi anlamda sıvı kaybeder. Bu durumda tuvalet yapamama, gözyaşının kuruması, halsizlik, hızlı nefes alma, huzursuzluk, ve gözlerin çökmesi gibi belirtiler gözlemlenebilir. Özellikle sıvı kaybının miktarı hastalığın ciddiyetini net bir şekilde ifade eder. Belirtiler ortaya çıktığı anda teşhis için derhal bir doktora başvurulması gereklidir. İyileşme süresi ortalama 3 ile 9 gün arasında bulunur.
Rota Virüsü Enfeksiyonu Tedavisi
Rota virüsü enfeksiyonu tedavisi için üretilen belirli bir ilaç bulunmaz. Ancak doktorlar bu hastalığın tedavisinde antibiyotik tavsiye edilmez. Bilinen ishal kesici ilaçlar da bu hastalık esnasında riskli olmaktadır ve ishalin daha uzun süre devam etmesine yol açar. Hastalığın tedavisinde ilk aşama bebeğin kusmasını önlemektir. Bu nedenle kusmayı önleyecek bitkisel karışım ve ilaçlar verilebilir. Vücut çok fazla sıvı kaybettiği için sıvı takviyesi yapılır. Ateşi düşürmek için ise ilaçlar kullanılabilir. Eğer bebek yemek yiyebiliyor ise şeker ve tuz içeren besinler verilir. Yağlı yiyecekler ise olabildiğince az verilir. Ciddi bir şekilde kusma belirtisi gösteren bebeklerde ise damar yolu açılır. Bebeğe sıvı verilerek hayati tehlikesinin önlenmesi amaçlanır.
Rota Virüsü Enfeksiyonuna Nasıl Önlem Alınır?
Rota virüsü enfeksiyonuna önlem olarak aşısı bulunur. Fakat bu aşı tam anlamı ile koruyucu bir etki taşımamaktadır. Aşı yapılan bebekler de bu hastalığa yakalanabilir. Bebek 2 ayını doldurduğu zaman ağızdan uygulanan bir aşıdır. Aşılama 2 ay ile 6 ay süresi arasında uygulanmalıdır. Türkiye’de iki ya da üç doz olarak uygulanabilmektedir. İki farklı rota virüs enfeksiyonu aşısı yer almaktadır. Eğer bebek aşıdan sonra kusar ise yeniden aşı yaptırmaya ihtiyaç duyulmaz. Bebeğin eli sıklıkla silinerek tedavi süreci kolay atlatılabilir.